Baltos pasakos ir Sniego Senio sapnai

60-uosius veiklos metus minintis Kauno valstybinis lėlių teatras visą jubiliejinį kūrybinį sezoną žiūrovus kviečia į išskirtines premjeras, tarp kurių – net du kalėdiniai spektakliai.

Didžiojoje teatro salėje savąją premjerą "Sniego senio sapnas" pristatys vienas iš "Keistuolių teatro" įkūrėjų Sigutis Jačėnas. Jaunosios kartos lėlininkė, Klaipėdos universiteto absolventė Daina Ulmytė pakvies į Mažojoje salėje vyksiantį susitikimą su Hanso Christiano Andersono pasakų pasauliu spektaklyje "Mergaitė su degtukais". Tai du skirtingų kartų ir teatro koncepcijų režisierių debiutai lėlių teatre.

Atmosferinis objektų teatras

D.Ulmytės režisuota žvarbi Kalėdų nakties istorija "Mergaitė su degtukais" sukurta H.Ch.Anderseno ir Nijolės Indriūnaitės kūrinių motyvais. Šis vieno žinomiausio pasaulyje pasakų kūrėjo kūrinys jaunosios lėlininkės širdyje palikęs gilų įspūdį dar vaikystėje. O visai neseniai stiprią kūrybinę inspiraciją sukėlė N.Indriūnaitės režisuotas šešėlių teatro spektaklis vaikams "Baltos pasakos", sukurtas pagal klasiko pasakas "Eglutė" ir "Mergaitė su degtukais". D.Ulmytės spektaklyje bus remiamasi "Baltose pasakose" naudojamu itin poetiškai surimuotu tekstu, kuriame atsiranda ir naujų personažų, bet klasikinėje pasakoje plėtojama tema išlieka ta pati.

"Visi "Mergaitės su degtukais" pastatymai yra itin saviti. Ši pasaka nėra įprasta lėlių teatro kontekste, nes esame pripratę matyti spektaklius, kurie yra linksmi, kuriuose daug veiksmo ir daug veikėjų. Ši pasaka yra ramesnė, liūdnesnė, labiau skirta vidiniams apmąstymams, – pasakojo spektaklį režisavusi ir jame vaidinanti D.Ulmytė. – Spektaklį statau pagal tai, ką regėjau savo vaizduotėje pasaką skaitydama vaikystėje. O ją be galo mėgau. Ir pažįstu nemažai dabartinių vaikų, kurie ją lygiai taip pat mėgsta. Man tiek vaikystėje, tiek ir dabar yra labai įdomi joje vystoma gyvenimo ir mirties tema. Tai visada buvo paslaptis."

Spektaklis išsiskirs ir savo vizualine puse: pirmame plane atsiduria atmosferos kūrimas, o ne išorinis veiksmas, personažai ar dramaturgija, kaip yra įprasta klasikiniuose vaikams skirtuose spektakliuose.

Kūrėjams svarbesnis yra ne veiksmo, o emocijos pokytis. O atmosferą kurs įvairūs vaizdiniai, gimsiantys lygiaverčiame lėlių, objektų, muzikos, žodžio ir scenografijos santykyje. Visi šie elementai kartu seks žinomą žvarba dvelkiančią pasaką. Taip jaunoji režisierė norinti plėsti lėlių teatro žanro suvokimą.

Linkiu visiems vaikams ir jų tėveliams nebijoti to, kad kartais jaučiamės liūdni, kad būna vieniša, nes tai yra visiškai normalus ir žmogiškai būčiai įprastas jausmas.

"Pasirinkau būtent lėlių teatrą, nes labai norėjau dirbti su vaikais. Tačiau studijuodama supratau, kad lėlių teatras yra kur kas platesnė sąvoka. Dėl savo vizualumo, emocionalumo lėlių teatras man yra artimesnis, nes čia gali visiškai neriboti savo fantazijos, ypač dirbdamas su objektais, nes tu kuri iš visko, kas yra aplink. Šiame spektaklyje ir bus akcentuojamas objektų teatras, su kuriuo esu artimai susipažinusi ir kuris yra ta teatro kryptis, kurioje man labiausiai norisi dirbti", – sako ji.

Į spektaklį kūrėjai kviečia mažuosius žiūrovus nuo šešerių metų, tačiau pabrėžia, kad jis turėsiąs patikti ir šiek tiek vyresniems vaikams bei jų tėveliams. Po spektaklio žiūrovų laukia susitikimas su Kalėdų Seneliu, tačiau ir jis bus kiek kitoks, mat kiekvienas iš jo gaudamas dovanėlę taip pat turės kai ką padovanoti ir nuo savęs – kažką ne materialaus, bet dvasingo.

"Linkiu visiems vaikams ir jų tėveliams nebijoti to, kad kartais jaučiamės liūdni, kad būna vieniša, nes tai yra visiškai normalus ir žmogiškai būčiai įprastas jausmas. Ir jeigu kartais būna liūdna, kviečiu apsidairyti aplink ir galbūt pamatysite kitą, kuriam šiuo metu taip pat yra vieniša. Ateikite ir pajauskite bendrumo pojūtį. Linkiu visiems meilės, kuri yra pati brangiausia dovana", – palinkėjo D.Ulmytė.

Sustabdytas laikas

Teatro Didžiojoje scenoje prieš šventes pristatyta S.Jačėno režisuota kalėdinė premjera "Sniego Senio sapnas" pagal Helenos Bechlerovos žaislinę knygelę "Atverk langelį".

Spektaklyje šėls linksmybės ir šventinė nuotaika. O šių žaismingų nuotykių kaltininkas – sniego Senis, stipriai susikrimtęs dėl to, kad negali vaikščioti, keliauti ir todėl švęsti su kitais Šv.Kalėdų ir vieną dieną susapnuojantis neįtikėtiną sapną, jog pavirsta nykštuku ir iškeliauja gelbėti pagrobto Kalėdų Senelio.

Kad būtų linksmiau prieš iškeliaudamas jis ieško kelionės draugo. Bet tinkamas tik toks kompanionas, kuris atitiktų tris kriterijus – nebijotų vandens, galėtų pabėgti nuo laukinio žvėries ir galėtų įlipti į medį. Pasirodo, tokį bendražygį rasti ne taip ir paprasta, tačiau galiausiai nykštuku pavirtęs Senis įgyja visą būrį bičiulių. Bet sapnas tuo nesibaigia, o kokia jo pabaiga – teatras kviečia ateiti ir pamatyti patiems.

"Mes visą gyvenimą renkamės. Net ir mažam vaikui pasirinkimas labai yra svarbus. Labai svarbu ir tai, kad nuo pat mažens net ir švenčių proga mes sėtume tą pažinimo sėklą, kas yra gerai, kas drąsu, kas yra draugystė. Visa tai šioje istorijoje ir atsiskleidžia. Norisi sustabdyti visus skubančius, bėgančius, norinčius greitai užaugti, greitai pasenti. Aš tam sakau "stop" ir kiekvienos šventės proga norisi žengti žingsnį atgal ir lyg sustabdyti laiką, tą beprasmį lėkimą" – pasakojo spektaklį režisuojantis ir jam muziką bei daineles kuriantis S.Jačėnas.

Režisierius neslepia savo stipraus susižavėjimo H.Bechlerovos knygele "Atverk langelį", kurią vartė kartu su savo dukra prieš beveik 30 metų, kai dar knygynų lentynose nebuvę tokių modernių knygelių kaip šiandien – kalbančių ir dainuojančių. Ši knygelė – žaislinė, mat ją skaityti reikia atveriant langelius. Knygelės estetika atsispindės ir spektaklio scenografijoje, kur prasivėrusiuose langeliuose pasirodys lėlės. Taip pat kūrėjai atskleidžia, kad scenoje bus juntama ir senoviško teatro dvasia, kai lyg kokiame baroko teatre, specialiais mechanizmais scenoje bus galima išvysti jūros bangavimą.

Lėlių teatre debiutuojantis S.Jačėnas atskleidžia, kad pirmoji jo pažintis apskritai su teatru buvo būtent lėlės. "Kai mano vaikystėje mama dirbo vaikų darželyje, ateidavau pas ją po pamokų, kur kieme žaisdavo darželį lankantys vaikai. Pamenu, turėjau tokią lėlę Buratiną ir su ja vaidindavau jiems per langą. Tėvai sakė, kad buvau pasidaręs ir visą lėlių teatrą, su kuriuo vaidindavau ir žaisdavau laiptinėje. Dabar atėjus į lėlių teatrą pirmas įspūdis, kad čia irgi daug žaidimo, bet vien to neužtenka, nes tu turi sugebėti priversti lėlę atgyti", – pasakojo menininkas.

Režisierius pastebi, kad viskas gyvenime yra tik akimirka, o visas gyvenimas – akimirkų karuselė. Ir kviečia kiekvieną akimirką stengtis išgyventi visavertiškai, būti savimi, nesiekti didelių daiktų ir pinigų, nes laimė yra ne tai. Kad šventinės akimirkos turėtų mus įkvėpti, kad kiti metai būtų dar šviesesni bei džiugesni, ir kad mes vieni kitiems būtume geresni, nes mes visi esame susiję.

"Labai svarbu nepamiršti, kad kiekvienas esame vienintelis ir nepakartojamas. Todėl visi ir kiekvienas nusipelnėme pačių didžiausių dovanų – gerumo, meilės, šilumos, sveikatos, atjautos ir pačių nuostabiausių Kalėdų švenčių bei Naujųjų metų!" – palinkėjo S.Jačėnas.


Kas: Spektaklis "Sniego Senio sapnas".

Kur: Kauno valstybiniame lėlių teatre.

Kada: gruodžio 23 d. 10, 12 ir 14 val., 26 d. 12 val., 29 d. 12 val., 30 d. 14 val. ir sausio 5 d. 16 val., 6 d. 12 ir 14 val., ir 7 d. 12 val.

 

Kas: Spektaklis "Mergaitė su degtukais".

Kur: Kauno valstybiniame lėlių teatre.

Kada: gruodžio 23, 26, 30 d. 11 val. ir sausio 6, 7 d. 11 val.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių