Bėkite dėl savęs, o ne dėl rezultato

"Nesvarbu, kiek, kur ir kaip bėgi. Svarbiausia – tai darai", – stovinčius vietoje įsilieti į bėgančiųjų bendruomenę kvietė bėgimo entuziastas Tomas Jarusevičius.

Kostiumuotas bėgikas

"Sveiki, su jumis laida "Bėgikai.lt", – apie priklausomybę nuo bėgimo ir ne tik radijo stočių "Extra FM" ir "Mano FM" klausytojus kartą per savaitę sveikina kauniečio T.Jarusevičiaus balsas.

Dažniausiai Kauno miesto savivaldybės ryšių su visuomene vyriausiąjį specialistą galima sutikti vilkint švarką ir marškinius, kelis kartus per savaitę jis mielai šoka į sportinius batelius ir pasiduoda bėgimo laisvei.

"Kelerius metus buvau risnotojas, dabar jau trečią savaitę bandau tapti bėgiku", – apie savo pomėgį sportui, kuris neapsiriboja vien tik paprastu bėgimu, kalbėjo T.Jarusevičius. Pasibaigus oficialiai darbo dienai, jaunas vyras ne visuomet lekia į savo namus, kur jo laukia žmona ir du sūnūs. Vakarais 33-ejų vyrą, netrukus trečią kartą tapsiantį tėvu, galima sutikti radijo studijoje prie mikrofono. "Greitai bus pusšimtis laidų ir kone tiek pat pašnekovų, – sėkmingą praėjusių metų gegužės 25 d. startą prisiminė pašnekovas. – Laida "Bėgikai.lt" nekomercinė, pinigų iš jos negaunu. Atvirkščiai – pats saviškius leidžiu važiuodamas pas vieną ar kitą pašnekovą, todėl neretai sulaukiu klausimų, kam tai darau? Atsakau: noriu supažindinti žmones su tais, kurie garsina bėgimą ar kitaip prisideda prie jo gyvavimo, tačiau yra nepelnytai primiršti ar tiesiog nepastebimi."

Būrys profesionalų

Pašnekovų, pasak T.Jarusevičiaus, – šimtai: bekelės ultramaratono pasaulio čempionas, NATO pajėgų kariškis Gediminas Grinius, per du mėnesius 5 tūkst. km per Jungtines Amerikos Valstijas nubėgęs ugniagesys Aidas Ardzijauskas ar Lietuvos labai ilgų nuotolių bėgikas, pasaulio 1 000 mylių bėgimo rekordininkas Piotras Silkinas, kurio vardas įrašytas Guinnesso rekordų knygoje. O kiek dar lengvaatlečių, olimpiečių ar tiesiog prisiekusių bėgimo entuziastų.

"Profesionalūs bėgikai, sporto medicinos asai, mitybos specialistai, treneriai ir kiti bėgimo žinovai, kartais tiesiog tikri fanatikai, – buvusius pašnekovus, su kuriais gvildeno ir bėgimo technikas, ir psichologinį pasiruošimą ar mitybos subtilybes prieš startą, vardijo T.Jarusevičius. – Visiškas atsitiktinumas, tačiau mano sąraše – dauguma ilgų nuotolių bėgikų: maratonininkės Diana Lobačevskė, Rasa Drazdauskaitė ir Vaida Žūsinaitė, ultramaratonininkai Viktorija Tomaševičienė, Vaidas Žlabys, Aleksandras Sorokinas ir daugybė kitų. Visų čia nė neišvardijau, tačiau kiekvieno jų bėgiko portretas yra savaip įspūdingas. Esu dėkingas Kauno klinikų gydytojui Gediminui Tankevičiui, su kuriuo pradėtą bičiulystę ketiname plėtoti toliau, pateikdami daugiau sportininkams aktualių patarimų. Pažadu, kad jau labai greitai prie mikrofono sės ir sprinteriai!"

Radijuje ir televizijoje ilgus metus dirbęs jaunas vyras neslėpė turįs tikslą pakalbinti ir prezidentą Valdą Adamkų, kuris 1946 m., pokario Vokietijoje, Augsburge, oficialiose varžybose 100 m distanciją įveikė per 10,8 sek., o į tolį nušoko 7,24 m. Pašnekovus kalbinęs jų automobiliuose, parkuose ant suolelių ar persirengimo kambariuose iškart po treniruočių, T.Jarusevičius prasitarė galvojantis apie naujas pokalbių formas.

"Norėčiau imti interviu bėgdamas. Žinoma, tam turiu dar šiek tiek pasitreniruoti, antraip pašnekovas nesupras, ko klausiu", - nusijuokė bėgimo entuziastas.

Norėčiau imti interviu bėgdamas. Žinoma, tam turiu dar šiek tiek pasitreniruoti, antraip pašnekovas nesupras, ko klausiu.

Viršijo savo lūkesčius

Paklaustas, kada užsikrėtė bėgimo virusu, T.Jarusevičius prisiminė 2013-uosius, Briuselį. Viename Belgijos sostinės parkų per kelias savaites vyras esą padarė tai, ko pats iš savęs niekada nesitikėjo.

"Pirmą dieną nubėgau 2 km. Po kelių dienų – dvigubai daugiau. Dar po trijų savaičių parką apibėgau septynis kartus, – tiesa, jaunas vyras ragino nekartoti jo klaidų. – Specialistai pataria atstumus kas savaitę didinti ne daugiau kaip 10 proc. Mano atotrūkis nuo 2 km iki 14 km buvo per greitas."

Jau netrukus entuziastas jėgas išbandė tradiciniame pavasariniame 20 km bėgime, kurio metu Briuselio gatves užplūdo maždaug 35 tūkst. profesionalių bėgikų ir bėgimo entuziastų minia.

"Iš pradžių suabejojau savo jėgomis, tačiau mane padrąsino vienas žmogus: įveikei 14 km, įveiksi ir 20 km", – įkvepiančius žodžius iš šalies prisiminė pašnekovas. Galimybė bėgti su tūkstančiais bendraminčių, jaučiant greta trasos gausiai išsirikiavusių žiūrovų palaikymą, buvo nuostabus jausmas, kurį vėliau norėsis patirti dar ne kartą. Galiausiai džiaugsmo ašarų pilnomis akimis jaunas vyras kirto 20 km ir savo lūkesčių ribą.

"Į tokius renginius niekada nežiūrėkite kaip į varžybas. Tebūnie tai didelė ir įsimintina šventė", – pajusti bėgimo malonumą kvietė kaunietis.

Neieškoti pasiteisinimo

Nuo ko pradėti tiems, kurie apie bėgimą svajoja, tačiau sportinius batelius tebelaiko tolimiausiame tamsaus kambario kampe? T.Jarusevičius šyptelėjo. Pirmiausia nuo jų reikia nupūsti dulkes, o tada išklausyti visų ar bent dalies "Bėgikai.lt" laidų kartojimą.

"Galbūt jūs toks pats kaip LRT laidų vedėjas Ignas Krupavičius, kuris neįsipareigoja bėgti reguliariai, tačiau dažnai mėgaujasi bėgimo teikiamais malonumais. Galbūt jums artimesnė maratonininkės D.Lobačevskės filosofija?" – tuo, kad kiekvienas klausytojas atras savąjį herojų, neabejojo laidos autorius ir vedėjas.

Antrasis žingsnis – pokalbis su savimi. T.Jarusevičius ragino pamiršti pasiteisinimus, esą šiandien kirsti namų slenkstį trukdo pliaupiantis lietus, ryt – neišdžiūvusi sportinė apranga, o dar po savaitės – nevakarieniavę vaikai.

"Kol neišbėgsite, tol nepajusite malonumo, – asmenine patirtimi ir žiniomis, sukauptomis iš laidų dalyvių, dalijosi T.Jarusevičius. – Tik nenustebkite, kaip sako treneris Karolis Urbelionis, jei pirmaisiais kartais jus lenks mamos su vežimėliais. Neskubėkite, o jei reikia, bėgimą pakeiskite ėjimu nors ir tris kartus. Po savaitės žingsniuosite jau tik kartą, o ilgainiui ištvermės ir energijos turėsite tiek, kad nubėgtais atstumais stebinsite ne tik aplinkinius, bet ir patys save."

Ne tik raumenims

Pokalbio metu vyras nuolat pabrėžė kol kas esąs tik risnotojas, tačiau visus tuos, kurie sportinius batelius aunasi rytais prieš pusryčius, per pietus vietoje automobilio ar viešojo transporto ir vakarais po dienos įtampos vietoje vaistų, vadino bėgikais.

"Aš vadovaujuosi posakiu: nesvarbu, kaip tu toli, kaip greitai ar kaip ilgai bėgi. Jei jau bėgi, vadinasi, esi bėgikas", – bundant pavasariui žadinti apsnūdusį kūną kvietė T.Jarusevičius. Kitaip pažvelgti į bėgimą esą nuolat ragina ir jo laidos herojai, penkiolikos minučių pasikalbėjimus kaskart užbaigiantys motyvuojančiomis frazėmis.

"Man įstrigo pernykščio Lietuvos maratono čempiono ir bėgikų klubo "I Run" trenerio Aurimo Skinulio žodžiai: "Norint bėgti, reikia bėgti." Kiti linki būti kantriems ir nepasiduoti siekiant svajonių, tapti savo kūno karaliais ir atminti, kad nieko nėra neįmanomo. Ką sakau aš? Bėkite, bet ne dėl rezultato, o dėl savęs ir nepamirškite, kad pusė mūsų galimybių slypi raumenyse, o pusė – galvoje. Bėgimas pastarajai ypač naudingas – išvėdina blogas mintis ir padeda gimti naujoms idėjoms", – įsilieti į plačią ir draugišką bėgikų bendruomenę atsisveikindamas kvietė pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių