Berniukų balsai sujungė Ciurichą ir Kauną

Kauno berniukų ir jaunuolių choras "Varpelis" susipažino ir kartu koncertavo su įžymiausiu Šveicarijos Ciuricho berniukų choru. Beveik 60 metų gyvuojantis šveicarų choras išsiskiria aukšta chorinio dainavimo kultūra ir įspūdinga patirtimi.

Platus repertuaras

Kaune koncerto metu skambėjo Tomo Luiso de Victoria, Heinricho Schützo, Johanno Sebastiano Bacho, Wolfgango Amadeus Mozarto, Benjamino Britteno ir kitų iškilių kompozitorių kūriniai.

"Tokį repertuarą parinkau dėl kontrasto ir įvairovės, mat dauguma kompozitorių atstovauja skirtingoms epochoms ir skirtingiems muzikos stiliams nuo pat XVI a. iki XX a.", – pasakojo Ciuricho berniukų choro meno vadovas ir chorvedys Alphonsas von Aarburgas.

"Varpelio" meno vadovas Ksaveras Plančiūnas tikino: Ciuricho berniukų chore yra puikių solistų, kurie turi tokių kūrinių kaip W.A.Mozarto "Užburtoji fleita" atlikimo patirties. "O tai yra išties aukštas rodiklis", – pridūrė jis.

Aukšta klasė

A.von Aarburgas berniukų chorą įkūrė 1960-aisiais ir beveik 60 savo gyvenimo metų paskyrė chorinei kultūrai puoselėti ir skatinti Šveicarijoje. Daug metų jis dėstė muziką įvairiose mokymo įstaigose.

Savo dainavimo karjerą Ciuricho choro berniukai pradeda dainavimo mokykloje, kur studijuoja 6–8 metus. Šis choras garsėja įspūdinga koncertine programa – jam teko koncertuoti Rusijoje, Italijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Bulgarijoje, Vengrijoje, Suomijoje, Austrijoje, Nyderlanduose, Portugalijoje, JAV, Kinijoje.

"Ciuricho berniukų chorui dirigavo tokie žymūs dirigentai, kaip Herbertas von Karajanas, Nikolausas Harnoncourt'as, Alainas Lombard'as, Ferdinandas Leitneris ir daugybė kitų. Jie taip pat dainuoja pasaulinio garso operos teatruose ir festivaliuose", – apie iškilų Šveicarijos chorą pasakojo K.Plančiūnas.

Atradimas ir staigmena

Po Baltijos šalis keliaujančio Ciuricho choro vadybininkas, ES chorų federacijos generalinis sekretorius ir pasaulio chorų tarybos narys Jean-Pierre van Avermaetas Lietuvoje – ne pirmą kartą. Neslėpdamas susižavėjimo šalimi jis pabrėžė kompozitoriaus ir dirigento Vytauto Miškinio bei jo kompozicijų iškilumą.

"Esame jau daug metų pažįstami, esame seni draugai ir su choru "Ąžuoliukas" bendradarbiavome ne kartą, tačiau su "Varpeliu" kartu dainuojame pirmą kartą ir šio choro skambesys mane labai maloniai nustebino", – neslėpė svečias.

Nors ką tik įvyko pirmas bendras "Varpelio" ir šveicarų koncertas, Ciuricho berniukų choro vadovai  jau svarsto apie galimybę toliau bendradarbiauti su "Varpeliu", pasikviesti lietuvaičius į Šveicariją ir ten atlikti kokio nors šveicarų kompozitoriaus kūrinį.

"Lietuvos berniukų chorai labai profesionalūs. Šioje šalyje jaučiu puoselėjamą kultūrą ir pastebėjau, kad čia yra daug kultūrinių institucijų. Mes Šveicarijoje mažai žinome apie Lietuvą, todėl toks bendradarbiavimas kultūriniu požiūriu yra unikalus – kultūra taip evoliucionuoja. Mums tai yra atradimas ir staigmena", – pastebėjo A.von Aarburgas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių