Dovana Lietuvai – Kauno pašonėje kuriamas skambantis takas

  • Teksto dydis:

Kauno marių pakrantėje stūksančiame Žiegždrių geologiniame take pasigirsta užburiantys varpelių garsai. Kol kas varpelių nedaug, tačiau kiekvienas gali prisidėti prie išskirtinės dovanos Lietuvai – skambančio tako kūrimo.

Išskirtinė idėja

Kauno marių regioninio parko direkcija dar praėjusiais metais sumąstė originalią dovaną Lietuvos šimtmečio proga. Ji nutarė ypatingą gamtos kampelį – Žiegždrių geologinį taką – paversti mistikos apipinta vieta. Gamtos mylėtojai kviečia sukurti pirmą Lietuvoje skambantį taką, kuriame paslaptingus garsus kurtų vėjo kedenami varpeliai.

„Skambantis Žiegždrių geologinis takas. Varpelis bando pažadinti Žiegždrių mešką. Tai jos suakmenėjusi „kupra“ kyšo pakrantėje“, – taip rašoma Kauno marių regioninio parko socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje.

Direkcijos atstovai tikino, kad pernai vasarą užsikrėtė idėja sukurti skambantį taką, nes tai puiki dovana Lietuvai valstybės atkūrimo šimtmečio proga.

„Tuo pačiu tai ir nuostabi dovana mums patiems. Susikurti jaukią aplinką galime be ypatingų priemonių ir technologijų. Padovanok varpelį Lietuvai, mamai, tėčiui, sesei, draugui, uošvienei ar net augintiniui. Pernai paskelbę varpelių kabinimo ritualą Žiegždrių geologiniame take, tęsiame šią idėją. Kurkime vietos magiją kartu“, – kvietė gamtos prižiūrėtojai.

Varpelių dar nedaug

„Kauno diena“ pasidomėjo, kaip sekasi įgyvendinti skambančio tako idėją. Direkcijos atstovai patikino, kad varpelių dar nėra daug, tačiau niekas rankų nenuleidžia ir tikisi, kad idėja pritrauks daugiau varpelių muzikos entuziastų.

„Negaliu pasakyti, kad varpelių take būtų daug, gal kas nukabino, gal nelabai žmonės jų pakabino. Mes sakom, kad nereikia pirkti varpelių, jei žmonės turi jų atliekamų, lai atneša juos ir pakabina Žiegždrių geologiniame take. Tinka įvairūs, tiek moliniai, tiek metaliniai. Svarbu, kad skambėtų ir taip būtų kuriama vietos legenda ir emocija“, – sakė Kauno marių regioninio parko direktorė Nijolė Eidukaitienė.

Varpelių galia

Kauno marių regioninio parko svetainėje rašoma, kad pasak kinų legendos, seniai seniai vienas išminčius išsikvietė Vėjo Dvasią ir paprašė sudainuoti vieną iš savo dainų žmonėms. Įtikinta, kad yra svarbiausia iš visų stichijų, ji sudainavo pačią gražiausią dainą ir uždarė ją į bambuko stiebą. Išminčius iš tos stebuklingos dovanos padarė talismaną – vėjo varpelius – ir padovanojo žmonėms. Nuo to laiko tas, kuris gerbia orą ir savo namuose turi vėjo varpelius, yra globojamas šios galingos stichijos.

Susikurti jaukią aplinką galime be ypatingų priemonių ir technologijų. Padovanok varpelį Lietuvai, mamai, tėčiui, sesei, draugui, uošvienei ar net augintiniui.

Savo skambesiu jie neutralizuoja neigiamą energiją ir privilioja laimę bei sėkmę. Todėl geologinio tako lankytojai kviečiami varpelius kabinti bet kokia proga: gimtadienio, vestuvių, krikštynų ar tiesiog be progos. Tačiau kabinant varpelį reikia sugalvoti norą ar už ką nors padėkoti, tai prisidės prie stebuklingos auros kūrimo. Tegul jie laisvai linguoja vėjyje ir skamba džiugindami kitus lankytojus.

Be to, direkcija ragina nepamiršti ir vietos istorijų, kurių viena pasakoja apie senajame Žiegždrių dvare gyvenusią mešką. Meška buvo dresuota, padėdavo ponui įvairius darbus atlikti, už tai gaudavo paėsti. Kai tik ponas paskambindavo varpeliu, meška, jį išgirdusi, viską mesdavo ir lėkdavo ėsti. Taip vieną kartą beskubėdama ir užsimušė. Suakmenėjusią jos kuprą galima pamatyti konglomeratų atodangos pakrantėje – čia guli vienas didžiausių nuo atodangos atskilusių ir nuriedėjusių luistų, vadinamų Meškos kupra. Galbūt varpelių skambesys Žiegždrių meškos ir neprikels, bet teigiamas emocijas tikrai pažadins.

Kur kabinti?

Varpelius kabinti, tvirtinti ar rišti galima visame Žiegždrių geologiniame take. Tačiau direkcijos atstovai prašo tai daryti tvarkingai ir nelipti prie atodangos, nežaloti įrangos ir medžių.

„Kabinkite ten, kur yra galimybė: ant šakų, lentinės tako dalies, tako turėklų ir pan. Gerbkite kitų pakabintus varpelius. Kuo daugiau varpelių, tuo švaresnė bus šios vietos aura. Pavogtas varpelis laimės neatneš, atvirkščiai – prišauks bėdą“, – tikino Kauno marių prižiūrėtojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

inga

inga portretas
nuotrauka tai kadagių slėnio

Regis

Regis portretas
Ir kodėl lietuviams visada viskas neįtinka?

Kaunietė

Kaunietė portretas
Net lengviau pasidarė, kai supratau, kad ne Kadagių slėnyje.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių