Kauną garsinančių eglių kūrėja: viskas, paskutinis kartas

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Menininkė Jolanta Šmidtienė šypsosi – prieš septynerius metus sutikusi kurti Kauno eglę įsivėlė į avantiūrą. Vis dėlto rizika pasiteisino. Miestas pateko į pasaulio Guinnesso rekordų knygą, o prieš Kalėdas visi laukia, kuo nustebins šįkart.

Šiandien Rotušės aikštėje sužibs dar vienas išskirtinis J.Šmidtienės ir jos komandos kūrinys. Šiųmetė Kauno Kalėdų eglė išsiskirs ne tik meniniu, bet ir technologiniu polėkiu. Ji bus pirmoji, prijungta prie interneto ir reaguojanti į lankytojus.

Kalbinti ryšių su visuomene specialistai, turizmo sektoriaus atstovai teigė, kad Kauno Kalėdų eglės dėl savo išskirtinumo stipriai prisidėjo formuojant teigiamą miesto įvaizdį, patrauklumą turistams. Ar iš miesto biudžeto eglei ir Rotušės aikštės kalėdiniam miesteliui skirti 80 tūkst. eurų atsipirks? Naudą sunku pasverti, tačiau visi pašnekovai sutaria: tokių investicijų grąža yra didžiulė.

Šiųmetinė Kauno Kalėdų eglė - tai jau septintasis tekstilininkės Jolantos Šmidtienės ir jos komandos sukurtas Kalėdų simbolis, garsinantis miestą ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Kviečiame prisiminti ankstesnes Kauno Kalėdų egles ir sužinoti, kaip jos buvo kuriamos, kiek kainavo jėgų ir laiko.

– Ar žiūrėdama į jau sumontuotą eglutę, pakabintus žaisliukus esate patenkinta vaizdu? – įžiebimo šventės išvakarėse pasiteiravome J.Šmidtienės.

– Niekada nesu viskuo patenkinta. Visada atsiranda, ką buvo galima dar geriau padaryti. Bet yra, kaip yra. Ne visada viskas priklauso tik nuo manęs, dar yra ir ribotos techninės galimybės.

– Kiek šiųmetė eglė nukrypo nuo jūsų vizijos?

– Ji daug didesnė, tiksliau, platesnė, nei tikėjausi. Ji ten tiesiog pūpso. Žiauriai stora, lyg tikra graži eglė. Bėda ta, kad dėl didesnės eglės apimties prireikė daugiau lempučių, nes iš pradžių numatytas jų kiekis eglutės buvo tarsi suvalgytas. Bet realiai vaizdas yra arti projekto.

– Tad paskutinius darbus dirbate ir įžiebimo lauksite ramia širdimi?

– Ko čia nerimauti? Dieve, gi eglė stovi. Nesakysiu, kas blogai.

– Kas yra didžiausi jūsų pagalbininkai?

– Mano sūnūs Tomas ir Lukas. Jie padeda jau nuo pat pirmųjų eglių. Reikėjo žmonių, kurie darytų daug įvairių darbų, kuriuos sunku apibrėžti. Surasti įmonę, kuri apsiimtų padėti, yra labai sudėtinga. Netgi sunku apskaičiuoti ir įkainius už tokius darbus. Kokia įmonė sutiks klijuoti puodelius? Kas sutiks daryti debesį? Jau pirmajai mūsų eglei spėjome surinkti didelę komandą vyrukų: grupės, klasės, kurso draugų ir pan. Visi susėdome ir pradėjome dirbti. Vėliau įkūrėme specialią dekoravimo įmonę "Specdekor". Joje reikiamam laikortarpiui įdarbinami pagalbininkai, nuomojama įranga.

Per septynerius metus komanda iš dalies pasikeitė. Vieni žmonės išvažiavo gyventi kitur, kiti grįžta į Kauną tik kurti eglutės. Beje, labai džiaugiuosi, kad mūsų komandą papildė profesionalūs menininkai skulptoriai Marius Petrauskas, Alytuje gyvenantis Kęstutis Benedikas. Daug padeda Tekstilininkų gildijos nariai. Jeigu ne fiziniu darbu, tai moraliai arba maistu. Mus pamaitina ir palaiko ir Rotušės draugija.

– Eglė miestiečius ir svečius džiugina du mėnesius, bet jums ir komandai prireikia daugiau nei pusmečio, kol sukuriamas šedevras.

– Taip. Ir šios eglutės projektą jau buvau sugalvojusi birželį. Susėdome su komanda, svarstėme, kaip viską būtų galima padaryti, kokių priemonių reikėtų. Net ir įžiebus eglę mūsų darbai nesibaigia, nors visiems tikriausiai atrodo, kad padarei, apsisukai ir išėjai. Eglei jau stovint papuoštai, aplink ją kasdien reikia apeiti ir apžiūrėti. Tai kokie nors papuošalai ištraukti, tai šakos nulaužtos.

Pavyzdžiui, pernai per porą dienų buvo nutrauktos beveik visos debesų eglės grandinėlės. Reikėjo pirkti naujas, kitaip kabinti. Smaragdinė eglė buvo nemenkai apgadinta, kai į ją vis kas nors sugalvodavo įlipti. Kasmet atsiranda, ką taisyti, ir nemažai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Jei galite- nesustokite kurti- musu seima laukia jusu kurinio visus metus ir atvaziuojame butinai paziureti kiekvienais metais, kaip tik aplankome Lietuva. Jus nedarote mena-jus kuriate. Aciu.

Angele

Angele portretas
Aciu, dieviska egle Kauno. Kaip gali buti dar graziau? As net apsiverkiau Rotuseje, kai pamaciau savo vaikystes zaislus , sitiek nuostabiu prisiminimu uzpludo, dar karta aciu.

AČIŪ menininkei

AČIŪ menininkei portretas
Eglė tikrai graži, darbo įdėta daug. Sutikčiau su nuomone, kad gal žaislams pritrūko spalvingumo,nes senoviniai žaislai buvo labai spalvingi, bet, jei lauke bus sniego, eglė atrodys nuostabiai. O Vilniaus eglė labai jau slaviško tipo, kažkas matyta lyg atvirutėj, lyg filmuke...Bet gal jau metas baigti tas rungtynes dėl eglės, nepamirškime, ką simbolizuoja šis medis, dėl ko jis puošiamas. Visiems gerų švenčių!
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių