Festivalis „Iš arti“: Kaune klausytojus šį rudenį kvies į keturis koncertus

Spalio ir lapkričio mėnesiais į Kauną sugrįžta šiuolaikinės muzikos festivalis „Iš arti“. Neatsiejama Kauno muzikinio gyvenimo dalimi tapęs renginys, šį rudenį pakvies į keturis Kauno valstybinėje filharmonijoje vyksiančius koncertus. Anot festivalio organizatorių, šių metų programa pasiūlys tiek naujų, tiek gerai pažįstamų muzikinių interpretacijų, tuo pačiu nenukrypstant nuo pagrindinės „Iš arti“ misijos – plėtoti profesionalios muzikos kultūrą. 

Festivalio idėja gimė dar 1997 m. Tuomet buvo siekiama plačiajai auditorijai pristatyti Kauno kompozitorių kūrybą. Miesto kultūriniame gyvenime greitai prigijusi tradicija per 26–rius metus klausytojus spėjo supažindinti su plačia Lietuvos ir užsienio kūrėjų atliekama programa – nuo simfonijų, šokių, spektaklių iki pokalbių su atlikėjais. 

„Mūsų misija – ne tik puoselėti ir plėtoti profesionalios muzikos kultūrą, sudaryti sąlygas jauniems atlikėjams dalyvauti kūrybinėje veikloje, bet ir vienyti kompozitorius, meno kūrėjus. Pagrindinį siekį puikiai atspindi festivalio pavadinimas – kūrybą ir atlikėjus siekiama pažinti iš arti“, – pasakoja festivalio „Iš arti“ direktorė Andrijana Filinaitė. 

Anot programos sudarytojų, šių metų festivalis pasiūlys įsiklausyti į tris etapus, reprezentuojančius skirtingas epochas, ir epilogą. Koncertuose skambės ne tik gerai žinomi kūriniai, bet ir naujos jų interpretacijos. Žiūrovams galės dalyvauti dviejose muzikinėse premjerose, išvysti muzikinį spektaklį ir  susitikti su kūrėjais. 

Šių metų festivalis yra balansas tarp visiškai naujo ir jau pažįstamo.

„Manau, kad klausytojas dažnai ieško kažko naujo, netikėto, dar nematyto ir negirdėto. Norime atrasti, būti nustebinti. Tuo pačiu, eidami į savo mėgstamiausių atlikėjų-kūrėjų koncertus, mes norime išgirsti ir tai, kas mums jau yra taip pažįstama iki sielos gelmių. Juk yra kūriniai, kurie neatsibosta. Yra tų kūrinių interpretacijos… Šių metų festivalis yra balansas tarp visiškai naujo ir jau pažįstamo“, – pasakojo A. Filinaitė

Spalio 15 d. koncertų ciklą pradės kantata „Černobylis-pelynas“, nukelsianti į įvykius prieš 37 metus. Prisimindamas atominę katastrofą, Kanadoje gyvenantis graikų kilmės kompozitorius Christos Hatzis sukūrė didingą kūrinį, kurį ir bus galima išgirsti pirmajame festivalio koncerte. Ukrainos karo kontekste kantata tampa dar aktualesnė, įspėjanti ir raginanti nepamiršti. 

Antrajame festivalio koncerte lapkričio 14 d. klausytojų laukia unikali premjera  – muzikinis spektaklis „Aušra Foucault šešėlyje“, žadantis netikėtas filosofijos, žodžio, vaizdo bei muzikos sąsajas. Pasirodymo pagrindu tapo Mišelio Fuko ir amerikiečių lingvisto, istoriko, politinio veikėjo Noamo Čomskio 1971 metais įvykę televizijos debatai, kurių metu, mąstytojai diskutavo žmogaus prigimties tema. Kaune diskusija atgims naudojant menines išraiškos priemones ir šiuolaikines technologijas, subtiliai į veiksmą įtraukiant ir pačius žiūrovus. 

Klausytojų itin laukiamas ir lapkričio 15-osios koncertas. Jis skirtas šiais metais jubiliejų švenčiančiam kompozitoriui Teisučiui Makačinui. Programoje bus galima išgirsti legendinius maestro kūrinius „Andante“, tango „Krintanti žvaigždė“, ciklus „Trys šokiai“, „Menuetai ir valsai“, „Iš paraštės“. Koncerte dalyvaus ir pats kompozitorius. 

Tuo tarpu festivalio epilogu galima laikyti paskutinį koncertą – lapkričio 19 d. į susitikimą pakvies Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė, kompozitorė Zita Bružaitė. Šio koncerto–pokalbio metu klausytojai išgirs ne tik plačią Z. Bružaitės kūrybos retrospektyvą, bet ir galės gyvai pabendrauti su kompozitore.

Festivalio „Iš arti“ koncertai vyks spalio 15 ir lapkričio 14, 15, 19 dienomis Kauno valstybinėje filharmonijoje. Visa festivalio programa ir atlikėjai - http://isarti.lt/.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kada?

Kada? portretas
Kada prasidės Kauno kongresų ir koncertų rūmų statyba? Juk tik pastačius KKK į Kauną gastrolėms galės atvykti London Symphony Orchestra, Berliner Philharmoniker, Metropolitan Opera Orchestra, ar Wiener Philharmoniker...

labai grazus pastatas

labai grazus pastatas portretas
ten vyko neumano ir zaco teismas-pasigilinkit
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių