Festivalyje „Nerk į teatrą“ – provokuojantis kūrėjo iš Izraelio spektaklis

  • Teksto dydis:

Tarptautiniame festivalyje "Nerk į teatrą" pristatomi du kūrėjo iš Izraelio Arielio Sereni Browno darbai. Vienas jų, "Kaunas Wi Fi", gimė rezidencijos Kaune metu, o antrasis, provokuojančiu pavadinimu "A-hole Fuckin Loser" (liet. "Šiknius, sumautas nevykėlis"), atkeliavo iš Izraelio, kur laikomas vienu aštriausių ir išradingiausių pastarojo meto teatro kūrinių.

Jaunasis talentas

25-erių A.S.Brownas – režisierius ir aktorius, kuriantis performatyvius projektus "Habait" teatre Tel Avive, dalyvaujantis festivaliuose. Spektaklį "A-hole Fuckin Loser" ("Efes Omo Maniac") jis sukūrė 2017 m. Jafos miesto nepriklausomo "Habait" teatro rezidencijos programoje.

Šio teatro meno vadovas Jasonas Danino-Holtsas jauno kūrėjo režisūrinį debiutą pasiūlė pernai spalį vykusio tarptautinio Izraelio teatro festivalio "Isra-Drama" programai, motyvuodamas, kad šis kūrinys yra labai įdomus, pramoginis ir įspūdingas. Šiame festivalyje lankęsis Nacionalinio Kauno dramos teatro vadovas Egidijus Stancikas neliko abejingas šiam projektui: "Vaizdas scenoje, muzika ir multimedijos suaudžia tokią fantastišką istoriją, kad šį pasirodymą drąsiai įvardijau vienu stipriausių festivalio reginių, todėl pakviečiau jį reziduoti mūsų teatre ir teatro publikai pristatyti mano matytą spektaklį."

A.S.Brownas jau yra buvęs Lietuvoje prieš keletą metų, tiesa, labai trumpai – per kelionę, kuri prasidėjo Lenkijoje ir baigėsi Indijoje. Tąkart Vilnius buvo tik trumpa tranzito stotele tarp Varšuvos ir Rygos, o dabar menininkas turėjo galimybę pusantro mėnesio pažinti šalį, ypač Kauną, žmones ir kultūrinius procesus.

"Teatro vadovo kvietimas atvykti į Nacionalinį Kauno dramos teatrą yra puiki galimybė praktikuoti ir tobulinti įgūdžius teatro srityje. Mane domina šiandienos teatro ir kombinuotų medijų meno jungtis. Manau, kad tai susiję su mano poreikiu reaguoti į aplinką, kurioje vyksta kiekvienas pasirodymas. O atsižvelgiant į tai, kad šis šou vyks teatro scenoje, kuri mane vis dar veikia kaip lokali vieta, stengsiuosi šiai erdvei suteikti kuo daugiau perspektyvų", – teigė kūrėjas.

Pjesė išreiškia vidinę kelionę į jam pažįstamus vaizdus, populiarios kultūros tipus ir jų bei menininko tarpusavio ryšį.

Įkvėpė kelionė

2015-aisiais A.S.Brownas su drauge išvyko į metus trukusią kelionę. Pora pasirinko kelionę žeme ir orientavosi į įvairių kultūrų ritualų pažinimą. Pora dažnai keliavo autostopu, patyrė keistų ir jaudinančių akimirkų, susidūrė su vietiniais žmonėmis, išvydo stulbinančių teatro variacijų. Sukaupęs potyrius, A.S.Brownas pradėjo kurti medžiagą spektakliui.

Pastarojo metu publika tarsi panyra į vaizdų kelionę, kurioje du veikėjai ieško atsakymų pasaulyje, kuriame klausimas "kas aš esu?" yra svarbus kaip oras, kuriuo jie kvėpuoja. Šiame, kaip ir daugumoje A.S.Browno darbų, veiksmas kuriamas per tiesioginį vaizdo įrašą, naudojant "Photo Booth" programą.

Naudodamas šmaikščią muzikinių vaizdo klipų kalbą, menininkas akcentuoja  moralinį nuosmukį ir paviršutiniškumą, dažnai priskiriamą jo kartai, tačiau daro tai lengvai ir pernelyg nesureikšmindamas.

Pasitelkė technologijas

Pasak Izraelio teatro kritikų, A.S.Browno spektaklis yra vienas labiausiai atgaivinančių nuo įprastinių teatro reginių, linksmiausių ir aštriausių kūrinių, sukurtų Izraelyje pastaruoju metu. Be to, kūrėjas labai išradingai naudoja vaizdo kameras ir kitas technologijas.

"Jaučiuosi gerai keliaudamas lyg su filmavimo kamera savo galvoje. Dažniausiai paveikslai iš vaizduotės arba tikrovės man sukelia norą rašyti, plėtoti veiksmą ir įtampą. Aš stengiuosi suprasti to vaizdo tekstą", – apie spektaklio gimimą pasakojo menininkas.

Priešingai nei išorinė patirtis, kurią A.S.Brownas sukaupė kelionėje, pjesė išreiškia vidinę kelionę į jam pažįstamus vaizdus, populiarios kultūros tipus ir jų bei menininko tarpusavio ryšį.

"Tai yra žaidimas tarp vidaus ir išorės, per kurį projektuojame ir analizuojame save, atspindintis nuolatinį poreikį stimuliuoti ir stebinti, bijant tapti nuobodžiam ir vienišam. Tai yra nuolatinis bandymas nuplėšti tiesos odą", – sakė A.S.Brownas.


Veidai ir vardai

Spektaklio "A-hole Fuckin Loser" raktiniai žodžiai: muzikos klipų ritmas, įžymybių kultas, seksas. Spektaklis skiriamas žiūrovams nuo 16 metų. Rodomas su titrais anglų kalba.

Kūrėjai: režisierius A.S.Brownas, apšvietimo operatorius Omeris Sheizafas (Izraelis), garso operatorius Romi Tzarfatis (Izraelis), vaizdo operatorius Johnatanas Omeris Mizrahis (Izraelis). Vaidina Amihodas Shalevas, Iftachas Illouzas, Hila Gluskinos, A.S.Brownas.


Kas? Spektaklis "A-hole Fuckin Loser".

Kur? Didžioji scena (Laisvės al. 71)

Kada? Kovo 17 d. 18–19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių