Filharmonijoje skambės įvairių epochų muzika

  • Teksto dydis:

Praėjusius metus koncertinės įstaigos „Kauno santaka“ pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“ baigė išskirtiniais sakralinio turinio ir vizualizuotais šventiniais koncertais. Leidęs atsikvėpti orkestras įsibėgėja ir savo klausytojams siunčia žinutę apie naujus koncertus, projektus, kasdienius bei unikalius sumanymus.

Trečią kartą klausytojų laukia susitikimas su projektu „MUZIKA ne tik PUČIAmiesiems“. Programoje – įvairių epochų muzika, kuri, nepaisant palinkimų į skirtingas stilistikas, turi bendrą vardiklį – efektinga, virtuozinė ir melodinga programa. Nuo Édouardo Lalo ir Carlo Maria von Weberio iki Ástor Piazzollos ir Georgo Gershwino, Tomo Leiburo ar pasaulyje pripažintų personalijų, kuriančių pučiamųjų orkestrams – Philipo Sparke‘o, Alfredo Reedo ir kt. Tokią muzikinę kelionę jums parengė aštuoni solistai ir šio projekto iniciatorius bei dalyvis – Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“, kurie jus pasitiks Kauno valstybinės filharmonijoje vasario 24 d. 17 val.

Koncerto idėją galima atspėti iš pavadinimo. Greta orkestrinių kompozicijų, kurioms reikalingas veržumas ir meistriškumas, bus atliktas pluoštas kūrinių su solistais. „Ąžuolynas“ trumpam taps svarbiu solistų palydovu, draugaujančiu su smuiku, klarnetu, akordeonu, balsu, trombonu. Projektas lieka ištikimas prieš tris metus gimusiai iniciatyvai su pučiamųjų orkestru kviesti muzikuoti Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos jaunuosius atlikėjus. Minėta profesionalių muzikų kalvė šiame koncerte bus itin pastebima: šią mokyklą baigė šiandien Lietuvos muzikinėje kultūroje žinomi veidai – dirigentas Jonas Janulevičius, smuikininkė Giedrė Žarėnaitė, koncerto vedėja Justė Jankauskaitė. Visi yra „naujaliukai“, šiandien savo veiklomis brėžiantys plačias kultūrines kryptis ne tik Lietuvoje.

Vis dėlto „pirmuoju smuiku“ koncerte groja jaunieji. Scenoje išvysime tris jaunus ir talentingus „naujaliukus“, kurie savo biografijoje jau turi reikšmingų bei įsimintinų trofėjų. Klarnetininkas Rokas Makštutis (mokyt. Vitalius Žemaitis) pasirinko brolių klarnetininkų Antano ir Stasio kelią. Muzikuojančios šeimos tradicijų tęsėjo biografijoje jau esama daug įspūdingų laimėjimų, tačiau aukščiausia klarnetininko viršukalnė – „Grand Prix“ nominacija tarptautiniame konkurse „Trofeo Musicale“. Smuikininkė Ieva Janulevičiūtė (mokyt. Ilona Klusaitė) įsimintiniausiomis koncertų akimirkos vadina koncertus su gimnazijos simfoniniu ir Šiaulių kameriniais orkestrais, kuriems dirigavo jos tėtis dirigentas Jonas Janulevičius, o jauniausioji projekto „MUZIKA ne tik PUČIAmiesiems“ dalyvė – smuikininkė Paulina Banaitytė (mokyt. Milda Pupelienė) sako, kad ypatingus sparnus ir pasitikėjimo jai suteikė pirmosios vietos laureatės diplomas Jono Urbos vardo respublikiniame stygininkų konkurse.

Kiekvienais metais šiame projekte atsiranda naujų idėjų, plečiasi atlikėjų ratas. Šiais metais pirmą kartą koncerto programoje pasirodys Vytauto Didžiojo universiteto pajėgos. Vienas tokių – VDU akordeono specialybės magistrantas Tautvydas Jurkša (prof. Kazys Stonkus), kuris aktyviai dalyvauja įvairiuose projektuose. Antai, tik prieš šv. Kalėdas akordeonininkas su VDU Muzikos akademijos studentų kolektyvu „Lina Rovaitė & Drums2Accordions“ užbaigė įspūdingą koncertinį turą po Lietuvą. T. Jurkša teigia, kad augti jam padeda konkursai, sėkmės istorija įvardindamas Prahos ansamblių konkurso pirmosios vietos laureato diplomą, kurį laimėjo kartu su akordeonininke Viktorija Nociūte. Specialiai šiai programai jaunajam atlikėjui kompozitorius Tomas Leiburas pritaikė melodingą, lengvomis džiazo spalvomis nuspalvintą kompoziciją „Romantiškasis polonezas“ akordeonui ir pučiamųjų orkestrui. Lietuvos žmonėms pažįstamas autorius T. Leiburas iš muzikos televizijos filmų „Giminės“ garso takelių ir estradinės muzikos melodijų orkestrui viliasi, kad adaptuotas tokiai sudėčiai jo kūrinys prisidės prie lietuviško akordeono repertuaro plėtros.

Koncerte girdėsime ir vokalinės muzikos pavyzdžių. Daininkė Rita Novikaitė (mecosopranas) teigia, kad neatsispiria ispaniškos muzikos puslapių pagundoms. VDU universitete vokalą dėstanti docentė R. Novikaitė yra nemažai sukūrusi vaidmenų Austrijos, Italijos ir Jungtinės Karalystės teatruose, nuolat dalyvaujanti iškiliausiuose Austrijos, Vokietijos, Italijos, Prancūzijos ir Belgijos festivaliuose, rengianti dainavimo meistriškumo kursus. Koncerte skambės keli, anot solistės, „skanūs“, tačiau kartu ir gilūs muzikos kūriniai.

Lietuvos publikai pažįstamas ir jaunosios kartos solistas – VDU absolventas Žygimantas Galinis (baritonas), pelnęs laurus tarptautiniuose konkursuose Lietuvoje, užsienio šalyse bei vis labiau įsitvirtinantis Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje. Kūrybiškai nardantis operos ir kamerinio dainavimo repertuaruose Ž. Galinis koncertui specialiai rengia dvi Georgo Gershwino dainas iš operos „Porgis ir Besė“.

Trombonininko Albino Gražulio pasirinkimas šiai programai – įspūdinga Arthuro Pryoro kompozicija „Blue Bells of Scotland“. Virtuozinės variacijos škotų liaudies dainos tema yra tarsi trombonininkų vizitinė korte, o Albino Gražulio grojimo technika dažnai klausytoją atveda prie minties, kad trombonas savo galimybėmis gali būti neprilygstamas, lenktyniauti su techniškiausiais muzikos instrumentais. Profesionalų „lygą“ šiame koncerte papuoš ir buvusi „najaliukė“, smuikininkė Giedrė Žarėnaitė. Vilniaus miesto savivaldybės šv. Kristoforo kamerinio orkestro pirmasis smuikas teigia, kad muzikinio kelio pradžioje ne ji pasirinko smuiką, o smuikas ją ir koncerte gros unikaliu, magišką garsą skleidžiančiu maestro Aleksandro Zubenkos smuiku Magu. Solistė šmaikštauja, kad per dešimt metų su Magu nebuvo nei karto „susipykusi“ ir jis ją atvedė iki sėkmingų konkursų laimėjimų konkursuose, pasirodymų koncertų salėse.

Koncerto „MUZIKA ne tik PUČIAmiesiems“ programą parengė du dirigentai – Kauno valstybinio muzikinio teatro vyriausiasis dirigentas J. Janulevičius ir Kauno pučiamųjų instrumentų orkestro „Ąžuolynas“ dirigentas Giedrius Vaznys. Anot J. Janulevičiaus – projektas yra ypač svarbus jauniesiems atlikėjams, svajojantiems muzikuoti su orkestru. Šiam koncertui specialiai aranžuojami kūriniai, ieškoma netikėtų solistų ir pučiamųjų orkestro pjūvių, idant klausytojams atsivertų nauji mums žinomų kūrinių tembrų atspalviai, kūrinių perspektyvos, stimuliuojuančios skirtingus muzikos skonius. Vadinasi, tik lieka nepraleisti progos, ateiti ir pasimėgauti muzikos atlikėjų, jų atliekamų kūrinių bei stilių įvairove.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių