Filmai, pavergę kritikų širdis

  • Teksto dydis:

VIII tarptautinis Kauno kino festivalis (TKKF) savo programoje pristato aukščiausius apdovanojimus tarptautiniuose kino festivaliuose pelniusius filmus.

VIII tarptautinis Kauno kino festivalis (TKKF) savo programoje pristato aukščiausius apdovanojimus tarptautiniuose kino festivaliuose pelniusius filmus.

Šiemet auksine Kanų palmės šakele apdovanotas turkų režisieriaus Nuri Bilge'o Ceylano filmas "Žiemos miegas" pasakoja centrinėje Anatolijoje gyvenančios šeimos dramą. TKKF programoje 2006 m. buvo parodytas N.B.Ceylano filmas "Klimatai", kuriuo, lygiai kaip ir 2011 m. Kanuose Didžiuoju žiuri prizu apdovanotu filmu "Kartą Anatolijoje", režisierius įrodė savo nepakartojamą talentą pasakoti tiek žmonių tarpusavio santykių, tiek ir epines dramas.

Kanų "Tam tikro žvilgsnio" (pranc. "Un Certain Regard") programoje pagrindinį apdovanojimą pelnęs filmas "Baltas Dievas" prasideda neatsitiktine režisieriaus Kornélio Mundruczó dedikacija didžiam Vengrijos kino meistrui Miklósui Jancsó. Šis filmas siūlo unikalią galimybę tiek susipažinti, tiek ir iš naujo patirti vengriško kinematografo grožį. Į simbolinę erdvę nukeliančiame siužete pamesti ir išduoti šunys sukils prieš žmoniją. Trylikametė Lili yra vienintelė, galinti sustabdyti žmogaus ir šuns karą.

Tarptautinės kino kritikų asociacijos FIPRESCI apdovanojimą už geriausią debiutą tarptautiniame Venecijos kino festivalyje, Švedijos nacionaliniuose apdovanojimuose "Guldbagge" prizą už geriausią filmą ir geriausią scenarijų bei "Balto iriso" apdovanojimą Briuselio kino festivalyje gavusiame filme "Susitikimas" (angl. "Reunion") pasakojama netikėta istorija. Žymi menininkė Ana Odell nebuvo pakviesta į buvusių klasės draugų susitikimą po 20 mokyklos baigimo metų. Vis dėlto ji sugeba jame sudalyvauti. A.Odell netikėtas apsilankymas yra tik dalis jos intriguojančio eksperimento, tyrinėjančio visuomenės primestus ir individų susikurtus vaidmenis, tapatybę, etiką, tiesą, melą, tikrovę bei pramanus.

Šiemet Kanų kino festivalio pagrindinį apdovanojimą gavusio filmo režisierė Alice Rohrwacher filme "Stebuklai" (angl."The Wonders") pasakoja jautrią istoriją. Šios vasaros pabaiga Dželzominai ir jos šeimai bus visiškai kitokia nei anksčiau. Kaita – reiškinys, apimantis tiek praeitį, tiek dabartį ir ateitį – apibūdina šį magišką pasakojimą apie žmonių ryšius, brandą, komercializacijos ir autentiško buvimo santykio groteską.

TKKF organizatoriai ypač džiaugiasi galimybe pristatyti dar vieną kertinį ir jau į kino istoriją spėjusį įsirėžti kino klasiko Jeano-Luco Godard'o filmą "Sudie kalbai" (angl. "Goodbye to Language"), kuris šiais metais Kanų kino festivalyje laimėjo žiuri prizą. Kino veteranas savo naujausiu filmu ir vėl sugebėjo nustebinti daug mačiusią bendruomenę. Šiame kino konvencijas peržengiančiame filme vyrauja totalitarizmo, žmonių santykių, žmonių ir gyvūnų santykių, minčių sąmoningumo temos.

Daugiau informacijos – www.kinofestivalis.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių