Filme „Tarp pilkų debesų“ – neįtikėtinos detalės

Kino teatrus pasiekė naujas lietuviškas filmas "Tarp pilkų debesų". Jame, kaip ir Amerikos lietuvės Rūtos Šepetys to paties pavadinimo romane, akis bado kai kurie neatitikmenys su tikrove.

Jaučiasi kauniečiais

Filmo režisieriui Mariui Markevičiui tai antrasis kūrinys lietuviška tematika. Pirmasis – 2012 m. pasirodęs dokumentinis filmas apie Lietuvos krepšinį "Kita svajonių komanda" ("The Other Dream Team") pasakoja apie lietuvių krepšininkų kelią iki bronzos 1992 m. Barselonos olimpinėse žaidynėse. M.Markevičius – antros kartos Amerikos lietuvis, gimęs vadinamųjų dipukų (nuo angl. "displaced persons") šeimoje, per išankstinę filmo premjerą Kaune atskleidė emocinius ryšius su šiuo miestu: "Mano mama yra kilusi iš Kauno. Nors mes su seserimi esame gimę Los Andžele, vadiname save kauniečiais. Mano mylimiausios krepšinio komandos – Los Andželo "Lakers" ir Kauno "Žalgiris".

Nemažai filmo scenų filmuota Kaune: Rotušės aikštėje, kitur. Nidos kopų prieigos tapo greičiausiai ne visiems lietuvių žiūrovams įtikinamomis Laptevų jūros pakrantėmis.

Angliški akcentai

Filmo, kaip ir romano, centre – 1941-aisiais į Sibirą su šeima ištremtos jaunos merginos Linos gyvenimas. Kaune pristatytas lietuviškai įgarsintas filmo variantas. Užsienyje, pavadinimu "Ashes in the Snow" (pažodžiui – "Pelenai sniege"), jis kino teatrus pasieks įgarsintas anglų, intarpai – rusų kalbomis. Ši filmo versija bus demonstruojama ir kai kuriuose Lietuvos kino teatruose. Kadangi filmo autoriai, matyt, pirmiausia galvojo apie užsienio auditoriją, "Tarp pilkų debesų" herojai lietuviai filme gauna angliškai jiems rašytus laiškus, o pagrindinė herojė iš Linos Vilkaitės laiškuose virsta Lina Vilkas.

Tremties temos M.Markevičius ėmėsi neatsitiktinai: kai kurie jo giminės buvo ištremti, ne visi sugrįžo. Tremties vos išvengė jo seneliai ir tėvai. "Vaikystėje ir paauglystėje apie tai daug kalbėdavomės, šis Lietuvos istorijos momentas man yra labai svarbus. Bandėme sukurti tarptautinį filmą, kad žmonės Amerikoje, kitur sužinotų svarbią istorijos dalį – apie Maskvos organizuotus lietuvių trėmimus, – pasakojo pašnekovas. – Mes jau pristatėme šį filmą Los Andželo kino festivalyje. Ten buvo susirinkę ir Amerikos lietuvių, ir amerikiečių. Man didžiausias komplimentas, kai amerikiečiai, pažiūrėję šį filmą, sakė: man šokas – aš nieko nežinojau apie trėmimus, dabar aš noriu skaityti, gilintis į šią temą. Noriu užvesti apie tai kalbą. Pasaulis turi apie trėmimus žinoti, kad tai niekada nepasikartotų."

Bandėme sukurti tarptautinį filmą, kad žmonės Amerikoje, kitur sužinotų svarbią istorijos dalį – apie Maskvos organizuotus lietuvių trėmimus.

Sulaukė ir kritikos

Filme vaidina tarptautinė aktorių komanda, kurioje – britai, suomiai, švedai, norvegai ir kiti. "Lietuviai atliko mažiau reikšmingus vaidmenis, masinėse scenose – vien lietuviai. Galiu pasakyti, kad visa lietuviška filmo komanda yra Holivudo aukščiausios klasės lygio", – komandą gyrė režisierius.

Anglų kalba parašytas romanas pirmiausia buvo išleistas Amerikoje, čia rekomenduotas kaip paaugliams tinkama literatūra. 2011 m. pirmą kartą lietuviškai išleista knyga "Tarp pilkų debesų" (angliškas variantas – "Between Shades of Gray") sulaukė įvairių atsiliepimų. Knygos autorė Lietuvoje kritikuota dėl nutolimo nuo autentikos. Buvę tremtiniai rašytoją kritikavo dėl to, kad autorė nebuvo dėmesinga detalėms. M.Markevičius, paklaustas, ar jį patį įtikina filmo scena, kurioje mirštanti mama dukrai tarsi šiuolaikinės Z kartos atstovei sako: "Esi išskirtinė – galvok apie tai", atsakė: "Mes kūrėme filmą pagal romaną ir kūrėme meninę, o ne dokumentinę juostą. Man labai svarbu, kad žmonės pajustų ryšį su personažais, kad filmas netaptų žmonių kankinimu nuo pradžių iki galo. Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje sukuriama ir tokių filmų. O šis filmas – truputį kitoks. Kalbėjau su tremtiniais – jie sako: ir Sibire buvo muzika, Kalėdos, meilė, ten žmonės tuokėsi, gimė vaikai. Deja, nemažai žmonių ir mirė."



NAUJAUSI KOMENTARAI

jus varguoliai

jus varguoliai portretas
juk pakartojo jums kad filmas meninis o ne dokumentinis. Kai ziurit rusiska ceburaska nekritikuojat kad krokodilas su armonika groja

Nuomone

Nuomone portretas
Pirma detalė, kuri krenta i akis, tai NKVD'istas su barzda. Visiška nesamone. Kurėjai galėjo šiek tiek detaliu pasirankiot. Savietu armijoj su barzda tik isimtinias atvejais galedavo buti, pvz. veidas suzalotas. O cia visame filme pagrindinis nkvdistas barzdyla vaiksto ... Nuotrauku senu paziurekit googlej, isitikinsit.

Tikrai

Tikrai  portretas
Taip, puikus, sukrečiantis filmas.Tie, kurie išgyveno tremtį supranta, o tie, kurie visko persisotinę gerai supranta tik Zero
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių