„Fluxus“ idėjas po Kauną skleis V. Bareikis

  • Teksto dydis:

"Fluxus" judėjimas įdomus ir stiprus tuo, kad prie jo gali prisijungti visi", – įsitikinęs aktorius, režisierius, muzikantas Vidas Bareikis. Kitą savaitę viešėdamas Kaune jis atliks kiek kitokį vaidmenį – pasirodys ne koncerte ar spektaklyje.

Improvizuotoje lauko auditorijoje Vytauto parke V.Bareikis taps pristatomosios "Kaunas 2022" programos "Tempo akademija" sesijos dėstytoju ir kvies kauniečius prisijungti prie "Fluxus" agentų.

"Fluxus" agentai – programos "Fluxus Labas!" dalyviai, savo bendruomenių aktyvintojai. Jie mezga ryšius tarp gyventojų, iniciatyvų ir organizacijų, domisi, kokie bus šio bendradarbiavimo rezultatai. Jei reikėtų trumpai apibūdinti šia veikla jau užsiimančius ir dar tik užsiimsiančius žmones, nebūtų apsieita be šių savybių: jie atviri naujovėms, gerai jaučiasi padėdami kitiems, yra iniciatyvūs, atsakingi, nuoseklūs, mielai bendradarbiauja, nebijo klysti ir nepasiduoda. Jie – pokyčių katalizatoriai, talentų ieškotojai, idėjų atradėjai.

Šiame kontekste ypač aktualus tampa čia gimusio, Niujorke kartu su Jonu Meku "Fluxus" judėjimą pradėjusio Jurgio Mačiūno filosofija.

"Gyvenime nuostabu atpažinti pokštą, nebijoti pūsti muilo burbulus, užsiimti sabotažu, meniniais instrumentais paversti mus supančią aplinką ir buities prietaisus", – įsitikinęs V.Bareikis. Jis pats su "Fluxus" idėjomis susipažino maždaug prieš du dešimtmečius, kai mokėsi vienoje klasėje su antrosios kartos "Fluxus" atstovo Gintaro Sodeikos sūnumi Vainiumi. Žinoma, tai buvo tik pirmasis prisilietimas prie "Fluxus", o rimtesnis laukė vėliau – statant spektaklį-provokaciją apie J.Mačiūną "Mr.Fluxus, arba "Šarlatanai".

Susirinkusiems Vytauto parke jis ne tik papasakos apie šio meno judėjimo istoriją, bet ir šį bei tą pademonstruos. Į aktyvų procesą žiūrovus menininkui įtraukti padės jo studentai, būsimieji aktoriai.

Žinoma, studijos "Tempo akademijos" bendruomenių fakultete, kur bus ruošiami būsimieji "Fluxus" agentai, nebus tik pasisėdėjimai parke. Mokymų metu studentai ugdys darbo su bendruomenėmis gebėjimus, išsamiai susipažins su pasaulyje egzistuojančiomis bendruomenių meno, kūrybiškos vietokūros praktikomis.

Išvykstamųjų užsiėmimų metu susitiks su aktyviais kūrėjais ir šių reiškinių tyrinėtojais, kartu tyrinės konkrečias Kauno vietoves. Šie mokymai truks penkis mėnesius ir studentams nieko nekainuos, nes tai "Kaunas 2022" investicija į bendruomenes.

Įžanginis susitikimas su V.Bareikiu vyks rugsėjo 11 d. 17.30 val. Vytauto parke prie autodromo. Vėliau rugsėjį planuojami dar du tokie renginiai. Į Kauną iš sostinės atvykti ruošiasi miesto antropologė, bendruomeninių meno projektų kuratorė Jekaterina Lavrinec, kuri pasidalys praktinėmis įžvalgomis. Apie savo veiklą ir jau įgyvendinamus projektus trečiojo susitikimo metu papasakos esami "Fluxus" agentai.

Naujųjų "Fluxus" agentų mokymosi programa prasidės spalio 6 d. ir truks iki 2019 m. kovo pabaigos. Susidomėjusieji iki rugsėjo 28 d. kviečiami pildyti registracijos anketą puslapyje www.kaunas2022.eu. Atrinkti mokymų dalyviai bus paskelbti spalio 1 d. – jie bus informuoti asmeniškai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A.

A. portretas
J. Mačiūnos idėjas skleis Vidas Bareikis.... Geras bairis. Liūdna tačiau, kad Kauno kultūrinė programa vėl kolegijų lygio. nei skulptūrų nėra siekiančių aukštą lygį, nei gatvės meno, nieko, vien tik provincijos lygio darbai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių