Fotografijos, nukeliančios į praeitį

  • Teksto dydis:

Nuo pirmadienio Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje leidykla „Terra Publica“ kviečia aplankyti knygos „Lietuvos miestai ir miesteliai“ nuotraukų parodą, kurioje – archyvinės ir dabartinės šalies gyvenviečių nuotraukos.

Nuo pirmadienio Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje leidykla „Terra Publica“ kviečia aplankyti knygos „Lietuvos miestai ir miesteliai“ nuotraukų parodą, kurioje – archyvinės ir dabartinės šalies gyvenviečių nuotraukos.

2014 m. išleistame leidinyje pristatomos visos 346 miesto ar miestelio statusą turinčios Lietuvos gyvenvietės (kuriose gyvena iki 50 tūkst. gyventojų). Knyga iliustruota beveik 1000 naujų ir archyvinių nuotraukų, tarsi nukeliančių į praeitį, žadinančių norą aplankyti mūsų senuosius miestus ir miestelius. Leidinyje pateikiami gyvenviečių aprašymai, atskleidžiantys jų praeitį ir dabartį. Greta tekstų ir nuotraukų – esminiai faktai, nurodantys gyvenvietės statusą, plotą, gyventojų skaičių, įkūrimo (pirmojo žinomo paminėjimo) datą, taip pat gyvenvietės išskirtinius bruožus nusakantys raktiniai žodžiai. Pagal etnografinius regionus suskirstytų miestų ir miestelių istoriją papildo informacija apie juose gyvenusius ir gyvenančius žmones, vietovės įžymybes, lankytinas vietas.

Parodoje kartu su dabartinėmis nuotraukomis pristatomos ir archyvinės, taip pat puošiančios ir knygos puslapius. Didžiąją senųjų nuotraukų dalį paskolino kolekcininkas Petras Kaminskas, kitas – įvairios įstaigos, Biržų krašto muziejus „Sėla“, A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialiniai muziejai, Lietuvos centrinis valstybės archyvas, Kaišiadorių muziejus.

„Dažniau mus maloniai nustebina ne tai, ką mes matome svetimuose kraštuose, bet tai, kas yra šalia, kažkur netoliese, bet dėl tam tikrų priežasčių iki šiol nepažinta“, – teigia knygos sudarytojas istorikas R. Gustaitis.

Tikimasi, kad knyga bei ją pristatanti paroda nustebins mūsų kaimynystėje esančiais miestais ir miesteliais ir paskatins keliauti, pažinti savo kraštą.


Kas? Fotografijų paroda „Lietuvos miestai ir miesteliai“

Kur? Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2, I a. fojė)

Kada? 2015 m. gegužės 4-30 d.


Šiame straipsnyje: fotografijaparodamiesteliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

MT

MT portretas
Butu gerai ,kad isleistu kataloga ar spalvinga knyga ....Lietuva seniau ir dabar...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių