Fotografijose – atšiauri Vorkuta

  • Teksto dydis:

Roko Šliūpo poliklinikoje Garliavoje veikia keliautojo, fotomenininko Raimondo Puišio paroda "Vorkuta. 67-oji paralelė".

Vorkuta – šiauriausias už poliarinio rato esantis miestas, kurio apylinkės nusėtos sovietinio gulago lageriais. Sakoma, kad geležinkelio bėgiai, nutiesti į šį Komijos respublikos miestą, pastatyti ant tremtinių kaulų. Į šį itin atšiauraus klimato kraštą buvo ištremta ir tūkstančiai lietuvių.

Vorkuta R.Puišio fotografijose atsiskleidžia šalta ir besišypsanti, šilta ir griūvanti. Amžiname įšale vėjo ir sniego glostomos medinės dėžės su mirusiųjų kaulais, ant senų garažų besikarstantys vaikai, savo kukliuose būstuose palydovinę televiziją žiūrintys tolimosios šiaurės čiabuviai, besiverčiantys elnininkyste, dar veikiančios kelios šachtos, laukiniai žvėrys ir visai čia pat – prabangūs vakarietiški automobiliai, negyvenami tušti namai.

"Vorkuta – be politikos, be perdėto pakilumo ar noro pažeminti. Su jos emocijomis, ironija, liūdnomis ir linksmomis akimirkomis – natūraliai žmogiška, apsupta nuostabios gamtos grožio, dažniausiai skendinti sniege, bet gyva", – apie šią parodą ir ta pačia tema išleistą fotografijų albumą yra pasakęs R. Puišys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zita

zita portretas
Mano tetis ten liko amžiams,net kapo nėra,nes buvo įmestas į taip vadinamą šiurfą,su rašteliu ant kojos,nr ir pavarde,nes buvo politinis kalinys
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių