Galimybė pažinti žydų kultūros paveldą

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 2–5 d. visoje Lietuvoje vyks tradiciniai Europos žydų kultūros dienos renginiuose. Šiemet juos jungianti tema – "Žydų kalbos".

Atrasti tai, kas neatrasta

"Lietuvoje, nepaisant sovietmečiu vykdyto materialios ir nematerialios žydų kultūros intensyvaus naikinimo, turime nemažai išlikusio nekilnojamojo kultūros paveldo. Didesnioji jo dalis, ypač neesanti Vilniuje ar kituose didesniuose Lietuvos miestuose, kaip sovietizacijos padarinys yra dar neatrasta, neatpažinta ir neišnagrinėta, – pastebėjo Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė.

Kviesdama atsigręžti į žydų kultūros paveldą, pamatyti ir suprasti, kad jis yra ne tik praeitis, bet ir ateities galimybė, D.Varnaitė pastebėjo: "Plėtodami pažinimą ir vystydami kultūrinį turizmą, galime pamažu įkvėpti naujo gyvybingumo mūsų miestams bei miesteliams."

Apie kalbą ir teatrą

Susipažinti su žydų kultūros paveldu ir kalbomis bus galima šešiolikoje Lietuvos miestų ir miestelių.

Rugsėjo 4 d. kauniečiai kviečiami į ekskursiją Šančių žydų takais. Pradžia – 17 val. Susitikimo vieta – Žemųjų Šančių viešojo transporto sustojimo stotelė "Poliklinika". 18 val. Šančių sinagogoje vyks paskaita apie tarpukario Kauno žydų kultūrinį gyvenimą, žydų teatrų jidiš ir hebrajų kalbomis veiklą.

Dr.Ina Pukelytė pristatys žydų teatro ypatumus, atskleis turtingą dramaturgiją, klajojančių žydų teatrų aktorių gyvenimo momentus. 18.45 val. sinagogoje bus pristatyta menininko Richardo Schofieldo meninė vaizdo ir garso instaliacija.

Susibūrusieji į komandas dalyvaus orientaciniame žaidime po žydų kultūros paveldo objektus Vilkijoje (Kauno r.).

Kelionė į Šiaurės Jeruzalę

Turintieji galimybę nuvykti į Vilnių kviečiami pasivaikščioti įprastais, bet nebūtinai jau pažintais gatvių takais – čia vyks ekskursijos "Naujasis žydų pasaulis Naujamiestyje" (rugsėjo 3 d. nuo 10 val.), "Užupio žydų senosios kapinės: praeities atspindžiai ir istorijos" (rugsėjo 3 d. nuo 11.30 val.). Šios ekskursijos, kaip ir visi žydų kultūros renginiai, nemokamos, tačiau būtina registruotis e. paštu info@jewishstudies.lt arba tel. 8 678 10 013.

Vilniaus tyrinėtojas Darius Pocevičius kviečia į pasivaikščiojimą "Perskaitomas paveldas: užrašai, menantys žydų tautybės vilniečių gyvenimą" (rugsėjo 3 d. nuo 13.30 val., susitikimo vieta – Pilies ir Šv.Jono gatvių sandūroje).

Rugsėjo 3 d. 15 val. Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje (Gedimino pr. 24) aktyvių dalyvių lauks vieša diskusija "Ar turime Lietuvos žydų kultūros ir istorijos "žodyną"? Socialinės ir kultūrologinės filologinių sprendimų pasekmės". 17 val. ten pat dr. Lara Lempertienė skaitys viešą paskaitą "Nachmanas Šapira: biografija ir kūryba", skirtą garsiam semitologui, žydų literatūros istorikui, hebrajų, sirų ir arabų kalbų dėstytojui tarpukario Lietuvos Vytauto Didžiojo universitete.

Rugsėjo 4 d. susipažinti su tradiciniais žydų valgiais ir dalyvauti hebrajų kalbos pamokėlėje vaikus bei tėvelius kviečia Beigelių krautuvėlė (Pylimo g. 4, Vilnius. Būtina išankstinė registracija, daugiau informacijos tel. 8 678 49 300, projects@lzb.lt).

Tą pačią dieną vyks ekskursija po naujausią Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus parodą "Žakas Lipšicas. Gyvenimas skulptūroje", vyks pokalbis-diskusija "Balsių giesmė". Šventosios kalbos raidės Žako Lipšico skulptūroje" (daugiau informacijos ir registracija į renginius tel. (8 5) 212 0112, muziejus@jmuseum.lt).

Į pažintinius pasivaikščiojimus po žydiškąjį Vilnių kviečia ir Kultūros paveldas (daugiau informacijos ir registracija tel. (8 5) 273 4236, el. paštu nijole.n@heritage.lt).


Šiame straipsnyje: žydaiPaveldaskultūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Romas

Romas portretas
Būčiau norėjęs sudalyvauti, gaila, kad skaitau jau rugsėjo 4 d. 16.50 val.

vladas

vladas portretas
Kazkodel tas ju paveldas manes nedomina.Keista,bet taip yra.

iš šono

iš šono portretas
Ir kvailumas komentarų, net koktu skaityti. Ar jus kas veja į tas pažintines ekskursijas? Jei toliau savo nosies nematot, tai sėdėkit savo celėse. O ką jūs asmeniškai padarėte, kad būtų atstatytas Lietuvos paveldas? Jei jau tokie lietuvybės puoselėtojai esate, tai skirkite laiko lietuvių kalbai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių