Į Kauną atvykstanti H. L. Bird – dėmesį prikaustanti „Instagram“ kartos poetė

  • Teksto dydis:

Naujosios Zelandijos poetės Hera Lindsay Bird kūryboje telpa meilė, mirtis, eilės prekybos centruose, Bruce’as Willisas, meilė, Martinas Heideggeris, biseksualumas, taip pat – meilė.

„Tumblr“ ir „Twitter“ iki šiol gausiai dalinamasi eilėraščio apie TV serialo „Draugai“ veikėją Moniką citatomis, o kitame kūrinyje poetė apmąsto legendinių poetų romantikų – Byron’o, Whitman’o, Keats’o – mirtį brutaliai romantiškoje-komiškoje situacijoje. H. L. Bird eilėraščiuose „Uber“ vairuotojai kalba apie savo mėgstamiausius serialų veikėjus, vynas geriamas prieš miegą ir atvirai kvestionuojamas meno ir kančios santykis, rašoma pranešime spaudai.

Liepos 2 d. 19 val. Kauno menininkų namuose vyksiančiame susitikime poetė skaitys savo eiles ir įvairiais klausimais – nuo meilės iki meno, nuo Monikos iki Heideggerio – diskutuos su publika.

Žmonės kartais negatyviai reaguoja į internete arba „Instagram“ esančią poeziją, tačiau nesuprantu, kodėl jie taip stresuoja.

31-erių H. L. Bird – „New Generation“ premijos laureatė, legendinės škotų poetės Carol Ann Duffy tituluojama „labiausiai dėmesį prikaustančia ir originaliausia nauja, jauna poete“. 2016 metais H. L. Bird debiutavo eilėraščių rinkiniu „Hera Lindsay Bird“. Knyga išsyk išpopuliarėjo ir leidėjas turėjo kartoti tiražą. Vėliau knyga buvo išleista ir Didžiojoje Britanijoje. 2018 metais išleido knygą „Išlepink mane į pragarą ir atgal“ ("Pamper Me to Hell & back"). Poetės kūryboje apstu aliuzijų į pop kultūrą, taip pat – išpažintinei lyrikai artimų intonacijų: „Būt keturiolikos ir apsišlapinti siaubingai / Prie prekybcentrio kasos / Šlapimui srūvant juoda nėriniuota kojine / Ant linoleumo / Susivokt, ką reiškia poetu - / Stovėti aureolėj drungnoj / Pačios pridirbtoje / Ir mirt norėt...“ (iš anglų kalbos vertė Virginija Cibarauskė).

Šalia vis garsėjančios poetės Rupi Kaur, H. L. Bird vadinama „Instagram“ kartos poete. „Žmonės kartais negatyviai reaguoja į internete arba „Instagram“ esančią poeziją, tačiau nesuprantu, kodėl jie taip stresuoja. Juk visi suprantame, kad vienu metu pasaulyje gali egzistuoti skirtingi dalykai. Pavyzdžiui, kiekvieną vakarą juk nežiūrėsi Tarkovskio filmo, kartais nori žiūrėti „Coronation street“ seriją – ir abu šie dalykai nepaneigia vienas kito. . . Yra daug poetų, matančių populiarią „Instagram“ poeziją, sakančių „bet savo knygoje septynis kartus miniu Vergilijų!”. Tačiau tai – ne jiems. Buvau susitikime su viena labai garsia „Instagram“ poete ir prie jos nusidriekusi eilė prilygo kaip septynioms eilėms, tiesiai pro duris, ir visos merginos eilėje taip džiaugėsi, būdamos ten ir tada galvoju, kodėl kas nors vargintųsi negatyviai į tai reaguoti? Kai tu esi tokio amžiaus mergina, tu tiesiog nori, kad kas nors tau pasakytų, kaip viskas yra ir kaip gyventi, ir skaityti šimtus Wilfred’o Owen’o puslapių su tavimi nerezonuos kaip kažkas, nuoširdžiai rašanti apie savo gyvenimą. Kiekvienam gyvenimo tarpsniui turi būti savi rašytojai, dėl to, kad tai yra žmonės, su kuriais tu užmezgi ryšį“, – interviu Škotijos žurnalui „The Skinny“ teigia poetė.

H. L. Bird į Lietuvą atvyksta festivalio „Poetinis Druskininkų ruduo“ kvietimu. Renginį moderuos eseistė, kino kuratorė Paulina Drėgvaitė.

Renginys yra nemokamas ir vyks anglų kalba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių