Į spektaklį – su savo lėkšte ir šaukštu

  • Teksto dydis:

Antrus metus vykstantis Žaliakalnio turgaus teatro festivalis rugsėjo 8–9 dienomis šokio, teatro ir maisto mylėtojus pasitiks premjera "Viskas įskaičiuota".

"Viskas įskaičiuota" – Žaliakalnio turguje gimęs modernaus šokio ir cirko spektaklis, vakarėjančią erdvę užpildys filosofiniais klausimais apie gyvenimą, laimės ir pilnatvės paiešką nuolat skubančiame pasaulyje. Spektaklio kulminacija – beveik šešias valandas gaminamas lietuviškos virtuvės tradicijas puoselėjančio restorano "Višta puode" patiekalas, kuris užkariaus žiūrovų širdis paprastumu, o skonis nuvilnys vaikystės prisiminimais. Ten, kur viskas tikra, nuoširdu ir pagaminta su meile.

"Šiemet turguje gvildensime dažnai peršamos gyvenimo prasmės idėją. Šiais laikais, jeigu neegzistuoji socialiniuose tinkluose, neegzistuoji visai: populiarių medijų pasaulis verčia nuolat būti prisijungus. Taigi kelsime klausimą: ar gyvenime – kaip ir gaminant gerą maistą – reikia laiko, kad susiformuotų ir atsiskleistų tai, kas yra svarbiausia ir tikra", – apie spektaklio idėją pasakoja jo sumanytoja choreografė Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė.

Pirmą kartą Lietuvoje į spektaklį žiūrovus pakviesime atsinešti savo šaukštą ir lėkštę. Galbūt ji bus auksiniu krašteliu, galbūt marginta žirneliais ar kukliomis pakalnutėmis, galbūt įtrūkusiu kraštu – lėkštės slepia savo dramą ir istoriją. Tūkstantį kartų įdomesnės už plastikines lėkštes, jos taps spektaklio dalimi.

Man Žaliakalnio turgus – vienintelis turgus, kuriame aš lankausi. Jis turi nepakartojamą dvasią. Kita vertus, restoranas irgi yra teatras.

"Man Žaliakalnio turgus – vienintelis turgus, kuriame aš lankausi. Jis turi nepakartojamą dvasią. Kita vertus, restoranas irgi yra teatras. Jeigu nori viską padaryti tobulai, turi sukurti žmogui spektaklį, negailėti laiko užmegzti su juo santykį. Todėl dalyvauti festivalyje, kuris vyksta mylimame turguje, prisidėti prie spektaklio – visa tai labai tiko mūsų pačių filosofijai", – pasakoja restorano direktorius Egidijus Trumpa.

Spektaklio kūrėjus įkvėpė Guy Debord knygos "Spektaklio visuomenė" idėjos, kurioje dažnai vartojama sąvoka "viskas įtraukta". Tai knyga, padariusi didžiulę įtaką šiuolaikiniam mąstymui apie modernybę, vartotojų visuomenę ir kasdienį gyvenimą, ji neabejotinai turėjo įtakos šiuolaikiniam menui bei pasaulėžiūrai.

Spektaklio kūrybinė komanda – choreografė, šokėja, tarptautinių konkursų laureatė L.Puodžiukaitė-Lanauskienė, Auksinio scenos kryžiaus nominantas, Lietuvos kino apdovanojimo "Sidabrinė gervė" ir Kultūros ministerijos Jaunojo kūrėjo premijos laureatas šokėjas Petras Lisauskas, jaunoji šiuolaikinio cirko žvaigždė Konstantinas



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
GAL ir naktipuodį jau reikia atsinešt?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių