„Aš išeisiu parūkyti“

Kauno kultūros centre "Tautos namai" veikia tapytojo Edmundo Kartano antroji personalinė tapybos darbų paroda intriguojančiu pavadinimu "Aš išeisiu parūkyti".

Šiauliuose gimęs menininkas jau antrą dešimtmetį gyvena ir kuria Kaune. Kaip ir daugelio menininkų, E.Kartano pažintis su meno pasauliu prasidėjo dar vaikystėje, tačiau autorius į tapybą atėjo ne iš karto.

"Dailės mokytojai, pamatę mano talentą piešti, patarė lankyti dailės būrelį. Kurį laiką šį užsiėmimą buvau apleidęs. Tuo metu daugiau dėmesio skyriau plaukimui. Prieš keletą metų grįžau prie intensyvios tapybos", – paklaustas apie kelius tapybos link sako dailininkas.

Kurį laiką žavėjęsis impresionistų kūriniais, vėliau jis grįžo prie abstrakcijos: "Labai patiko Vincento Van Gogho darbai, Édouard Manet, Isaaco Levitano kūriniai. Patikdavo peizažai, portretai, susidomėjau marinistikos temomis."

Kūrybai įtakos padarė ir prieš ketverius metus pradėta lankyti žinomo abstrakcionisto Antano Obcarsko suaugusiųjų tapybos studija.

Nuo 2016-ųjų su VšĮ Gabrielės meno galerija bendradarbiaujantis tapytojas šiandien aktyviai kartu su bendromis parodomis rengia personalines parodas. Kūrėjas dalyvauja kasmetėse bendrose menininkų parodose – "Vieno kūrinio parodoje" Kauno paveikslų galerijoje, daillininkų grupės "Sfinkso" grupinėje parodoje "Atgimimas". Šiuo metu E.Kartano paveikslų kolekcija jau siekia beveik pusšimtį darbų.

Pastebėjęs, kad menininkui labai svarbu, kokios būsenos jis kuria, jis dešifruoja naujausios parodos pavadinimą.

"Išeisiu parūkyt" siejama su tam tikra emocija ar būsena, atsipalaidavimu. Kai tapai, labai svarbi būsena. Pavyzdžiui vieną paveikslą sukūriau kalbėdamas su broliu, kuris skambino iš Anglijos. Dažnai kūrybai įtaką daro gamta, gamtos ir aplinkos reiškiniai. Daug emocijų praėjusią vasarą suteikė darbas bityne. Kiekvienas išeina parūkyti tarp darbų – tai taip pat būsena", – sako E.Kartanas.

Naujausioje dailininkės Agnietės Janušaitės-Vitkūnienės kuruojamoje parodoje E.Kartanas pristato visai kitokios abstrakčios stilistikos darbus. Jų pavadinimai – "Trys karaliai", "Nakties piligrimas", "Aš ir kitas aš", "Lipantis laiptais", "Sodyba", "Pasiklydęs", "Šokantys drugeliai", "Vienos pievos istorija", "Aš išeisiu parūkyti" – kiek provokuoja, bet atitinka kintantį tematinį turinį ir formą.

Ankstesniuose E.Kartano darbuose buvo svarbūs ženklai ir simboliai, juose užkoduotos patirtys. Naujausiuose parodoje pristatomuose kūriniuose dominuoja emocijos, kurios autorių inspiruoja drąsiai linijai, stilizuoto, ryškioms jo kuriamo pasaulio daiktų spalvoms ir formoms.

Dailininko kūryboje svarbus gamtos motyvas, nebijoma ryškių spalvų ir ekspresyvių formų, taip pat ir įvairovės. "Pradėjau dirbti katilinėje ir nuostabu tai, kad būdamas ne itin švarioje aplinkoje pradėjau matyti ryškias spalvas", – sako E.Kartanas.

Viename darbų gėlių žiedų sodruma tampa atskiro darbo kompozicijos centru, kitame – žalumos, daigo stilizuoti fragmentai, minimalizuota, primityvistine maniera nutapyta mėlyna saulė tampa tik atskiros kompozicijos papildančiais elementais. Kituose parodos darbuose autorius susitelkia ties geometrinių formų ir pastelinių spalvų dermės paieškomis.

Dažname tapybos darbe jaučiamas lengvas ir ironiškas stilius, per kurį autorius išsako požiūrį į pasaulį, aplinką, save. O pasaulis naujausioje E.Kartano parodoje itin spalvingas ir įvairus: jis ir ryškus, ekspresyvus, komplikuotas, jungiantis savyje itin daug prieštarų. Tačiau taip pat ir ramus, harmoningas, subtilus, filosofiškai suderinantis kasdienybės realijų ir gamtos pilnatvę.


Kas? E.Kartano paroda "Aš išeisiu parūkyti".

Kur? Kauno kultūros centre "Tautos namai".

Kada? Veikia iki balandžio 24 d.


Šiame straipsnyje: dailėparodatapyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

jofkė

jofkė portretas
Gražūs darbai, turiu įsigijusi Edmundo paveikslą - pirmas dalykas, kurį pamatau ryte pramerkus akis :)

virginija

virginija portretas
Nelabai supratau - kas cia vadinama kuryba ??? Nusivaziavo menininkai...

bėgam ...

bėgam ... portretas
.....profkėj šokiai iki pirmadienio
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių