Japonija nustebino pagarba kitam žmogui

Kitokia gamta ir kultūra, išsiskirianti pagarba kitam žmogui. Taip vienu sakiniu tai, kas labiausiai sužavėjo Japonijoje, apibūdino Babtų kultūros centro direktorė Eglė Patinskaitė.

Ji ir Samylų kultūros centro direktorė Jolanta Sidabrienė su Jungtiniu Lietuvos kultūros centrų vadovų choru pristatė Lietuvą, jos tautinį kostiumą bei dainų švenčių tradiciją vienoje didžiausių pasaulyje tarptautinėje turizmo parodoje "Jata" Tokijuje.

Tautiniais kostiumais žavėjęs ir lietuviškomis dainomis užbūręs japonų publiką, choras kvietė japonus aplankyti Lietuvą. Šešiuose koncertuose choristai atliko specialiai sukurtą teatralizuotą programą, pristatančią Lietuvos tautinių kostiumų kolekciją ir liaudies dainų motyvais parašytus profesionalių kompozitorių kūrinius.

"Jie mūsų kostiumus ne tik fotografavo, bet ir čiupinėjo, klausinėjo, kaip austa, kokia vienos ar kitos detalės paskirtis", – prisiminė E.Patinskaitė.

Lietuvių choristai aplankė ir senąją Japonijos sostinę Kiotą, taip pat Gifu ir Osaką. Iš japoniškų gamtos grožybių J.Sidabrienę ir E.Patinskaitę labiausiai sužavėjo Fudži kalnas ir bambukų giraitė. "Mus lydėję japonai labai džiaugėsi, kad Fudži kalno viršūnės nedengė debesys, kad mes galėjome ją išvysti. Buvo keista matyti tokį vaizdą: vienišas kalnas stūkso tarsi iš lietuviškų darželių atkeliavusių lauko gėlių apsuptyje", – prisiminė pakaunės atstovės.

Lietuvius nustebino ir jiems rodomas dėmesys. "Tokijuje mus pasitiko 80-metis choro dirigentas japonas. Pats būdamas garbaus amžiaus, jis kiekvieną dieną mus, lietuvių choristus, pasitikdavo ir lydėdavo į parodų centrą. O kai keletas mūsiškių atsiskyrė nuo grupės ir pasimetė, jis priėmė tai kaip savo atsakomybę: esą, gal nepakankamai mus prižiūrėjo ir pažadėjo kitąkart mus prižiūrėti geriau. Japonai nuo mažumės auklėjami pirmiausia galvoti apie kitą, o tik paskui – apie save", – apie mąstymo skirtumus užsiminė E.Patinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rega

Rega portretas
Lietuvaitės tokių PUODŲ ant galvos niekada nenešiojo.Karūnų juostos tikrai buvo austos tautiškais raštais .Tiesiog gėda žiūrėti.

Stepas

Stepas portretas
Kaip mums toli iki japonų /ne atstumu/
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių