Kaip atrodo nuolatos išvykusio fotografo pasaulis?

  • Teksto dydis:

Prasmingiausios tos kūrybinės kelionės, kuriose ne tik gimsta meniniai projektai, bet ir užsimezga ryšiai. Būtent tokios vaisingos būta ir amerikiečių fotomenininko Shane'o Lavalette'o rezidencijos Kaune.

2004-aisiais Lietuvoje viešėjęs menininkas sugrįžta: Kauno fotografijos galerijoje laukiama personalinė Sh.Lavalette'o paroda "One Sun, One Shadow" ("Viena saulė, vienas šešėlis").

"JAV pietinėse valstijose menininkas nusprendė nuodugniai išvaikštinėti įvairiausias apylinkes, ieškodamas vizualių pliūpsnių, kurie tiesiog pulsuoja vietinės muzikos ritmu ir jausmu. Vengdamas etnomuzikologų bei fotožurnalistų išmintų takų, fotografas išvengė ir to, apie ką kalbėjo viena pirmųjų bliuzo motinų Ma Rainey: "Baltieji girdi bliuzą ateinant, bet nežino, iš kur jis čia atėjo."

Užuot skynęs gėles, Sh.Lavalette'as rauna visas šaknis, pats tapdamas pasikausčiusiu analogijų, aliuzijų ir perifrazių medžiotoju. "One Sun, One Shadow" nėra istorinis Pietų muzikos paveikslas; fotografinio pasakojimo pagrindas yra įtraukiančio garsų pasaulio tradicijų atsispindėjimas neišsamiuose vizualiuose fragmentuose ir pagavus šio specifinio fenomeno barškėjimas fotografo darbuose.

S.Lavalette'as įprasmina pietinių valstijų muziką, nesuteikdamas tikslios informacijos, tik keliaudamas per antraeilius žanrus – portretus, peizažus, natiurmortus. Keliaudamas ir leisdamas pačiam projektui pakeliui kaupti reikšmes, o ne išdėstydamas tezę ir išklodamas jos poskyrius. Sh.Lavalette'o nuotraukos yra tiesioginės, netgi gan obsesiškai aiškios. Jos paremtos metafizine idėja, kad per objektyvą žiūrovui įmanoma transliuoti betarpiškai atvirą stebėjimą. Tylios menininko darytos fotografijos susijungia į garsią visumą. Šių meno darbų namai – nuolatos išvykusio fotografo pasaulis, kuris, kaip pats autorius mums demonstruoja, yra lyg neišsenkantis šulinys.

Vasario 4 d. 16 val. galerijoje vyks oficialus atidarymo renginys ir susitikimas su menininku.


Kas? Sh.Lavalette'o paroda "One Sun, One Shadow".

Kur? Kauno fotografijos galerijoje.

Kada? atidarymas sausio 26 d., veiks iki vasario 26 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių