Kaip moksleiviai nufilmuos Kauną?

Penkių dienų kūrybinėje stovykloje "Filmuoju Kauną" – artimesnė moksleivių pažintis su kino kūrėjų kasdienybe ir gimtuoju miestu.

Atotrūkis nuo rutinos

Skirtingai nuo rudens rytų, kai žadintuvas per prievartą iš lovos krapštė į pirmąsias pamokas, šį pirmadienį išgirdusi muziką išmaniajame telefone Raudondvario gimnazijos vienuoliktokė Kornelija iš patalų šoko be pakartotino raginimo.

Paskutinius miegus ištaškė po šaltu dušu, sukirto sočius pusryčius, spėjo pamaigyti televizoriaus pultą, o laikrodžiui artėjant link 9 val. tekina pasileido į Nacionalinio Kauno dramos teatro vidinį kiemelį, kur laikiną prieglobstį rado kino centras "Romuva". Čia iki pat penktadienio vakaro vyks ir kūrybinė stovykla jaunimui "Filmuoju Kauną".

"Tai tarsi atotrūkis nuo vasaros atostogų rutinos, – paklausta, kodėl ilgesnį miegą, pajūrio smėlį ar neįpareigojančius pasisėdėjimus bičiulių apsuptyje išmainė į stovyklą su režimu, nė nemirktelėjusi atsakė Kornelija. – Filmai man – ne tik atskiros istorijos, su laiminga ar tragiška baigtimi. Tai komanda, kurioje vienodai svarbus ir apšvietėjas, ir grimo meistras, ir montuotojas, ir aktorius, ir režisierius."

Stiprioji pusė – lektoriai

Ateityje save anapus kameros matanti mergina neabejojo, kad penkių dienų stovykla jai suteiks naujų pažinčių ir vertingų žinių, kuriomis su moksleiviais dalysis visas būrys kino profesionalų.

Kinematografijos specialistė Judita Ragauskaitė supažindins su  kameros darbo, vaizdo galimybėmis, apšvietimo ir skirtingų filmavimo planų panaudojimu filmavimo aikštelėse. Kauno technologijos universiteto Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto Audiovizualinių menų katedros vedėjas Vytautas Kederis pasakos apie garso takelio menines ir technines subtilybes, padės sukurti muzikinį scenarijų.

"Architektas ir "Ekskursus" atstovas Algimantas Grigas, vaizdo montažo specialistas Vidas Vainoras, menotyrininkė Daiva Citvarienė ir, žinoma, charizmatiškasis Mikelis Irearte", – lenkdama pirštus vieną po kito savo kolegas vardijo projekto vadovė, kino centro "Romuva" edukacinių programų koordinatorė Gintarė Pranarauskaitė.

Stiprus lektorių desantas, anot jos, yra svarbiausia šiųmetės kūrybinės stovyklos ašis ir esminis "Filmuoju Kauną" pokytis.

"Galima sakyti, kad šie žmonės užkamšė silpnąsias mūsų vietas, kurios buvo iki tol, – apie stovyklą, skaičiuojančią jau trečią vasarą, kalbėjo projekto vadovė. – Pirmus metus buvo vienos dienos dirbtuvės, antrus – keturių dienų stovykla, o šiemet bandysime tilpti į penkias."

Filmai man – ne tik atskiros istorijos, su laiminga ar tragiška baigtimi. Tai komanda, kurioje vienodai svarbus ir apšvietėjas, ir grimo meistras, ir montuotojas, ir aktorius, ir režisierius.

Daugybė naujų patirčių

Dėliodami programą organizatoriai stengėsi atsižvelgti į šiuolaikinių moksleivių poreikius, todėl kiekviena diena, anot G.Pranarauskaitės, bus pažymėta naujomis patirtimis – paaugliai sužinos ne tik svarbių techninių dalykų, bet ir turės atlikti įvairias kūrybines, komandines užduotis.

"Šį kartą programoje kur kas daugiau dėmesio bus skiriama montavimui ir garso takeliui kurti. Ankstesniais metais šiems dalykams vis pritrūkdavo laiko. Tiesa, nors ir skirsime daugiau dėmesio vadinamiesiems techniniams niuansams, stengsimės nenuklysti nuo projekto esmės – geriau pažinti savo miestą", – dėl tos priežasties, anot G.Pranarauskaitės, šiemet lektoriais pakviesti būti žmonės, į Kauną žvelgiantys svečio, o ne vietinio gyventojo akimis.

Dėl tos pačios priežasties, stovyklos sumanytojai tęsia bičiulystę ir su "Ekskurso" komanda, moksleiviams rengiančią intriguojančias orientacines varžybas po neatrastas ar mažiau pažintas, tarpukario ženklais žymėtas Kauno erdves.

Po mūsų miestą – su fotoaparatu

"Dabar jums išdalysiu žemėlapius, po rašiklį komandai ir fotoaparatus", – prieš svarbiausią užduotį, skelbiančią stovyklos pradžią, į 24 linksinčias galvas kreipėsi architektas A.Grigas.

Jis išvardijo užduoties sąlygas, už kurių nepaisymą komandoms grėsė skaudžios bausmės – taškų netekimas.

"Objektų ieškoti pėsčiomis arba bėgte. Komandos nariams laikytis vienas kito – neišsiskirstyti. Už originalumą būsite paskatinti papildomais taškais. Jų gausite ir tuo atveju, jei finišą pasieksite greičiau nei per dvi valandas. Už kiekvieną pavėluotą minutę – minus vienas taškas", – toliau nekantraujančiai miniai taisykles dėstė A.Grigas.

Svarbiausia orientacinių varžybų užduotis – viename iš šešiolikos miesto centre išsibarsčiusių objektų rasti persirengusius aktorius ir juos nufilmuoti, o aplankytas vietas įtraukti į baigiamąjį darbą, kuris vainikuos penkių dienų trukmės stovyklą.

"Penktadienį išvysime komandų trumpametražius filmus. Tuomet galėsime spręsti, kiek moksleiviai įsisavino žinias ir kiek laikas praleistas čia jiems buvo naudingas", – sėkmės atliekant pirmą užduotį ir įveikiant tolesnius iššūkius stovyklautojams linkėjo G.Pranarauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių