Kalėdų laukimas – su senosiomis dainomis

  • Teksto dydis:

Kasmet Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčios skliautai suskamba neįprastai – gruodį čia rengiamas tradicinis Kauno folkloro ansamblių advento koncertas "Už girių girių".

Kaip ir pridera, vakaras prasidėjo šv.Mišiomis, kurias aukojo šios bažnyčios rektorius kun. Kęstutis Rugevičius. Kauno tautinės kultūros centro (KTKC) folkloro ansamblio "Dailingė" jaunimas žengė prie altoriaus nešini baltomis gėlėmis, kurios papuošė šventovę, o šeima prie altoriaus atnešė balto lino staltiesę ir keturias žvakes – šviesos ir vilties simbolius.

Po bendros maldos koncertą pradėjo mažiausi dainorėliai – KTKC ansamblis "Sodailio", taip pat "Dailingė", kur mažieji dainavo kartu su savo tėveliais.

Toliau advento dainų pynę pynė jaunimas – ansambliai "Ratilėlis", "Bitula", studentai ir jų ansambliai "Linago", "Goštauta", "Kupolė", gausus būrys suaugusiųjų folkloro kolektyvų ne tik iš Kauno, bet ir iš Kauno bei Kaišiadorių rajonų. Šiųmečiame koncerte Vytauto Didžiojo bažnyčioje pasirodė net šešiolika ansamblių.

Kadangi adventas nuo seno būdavo žvalgytuvių metas, kai ieškoma sau poros, apie tai daug ir dainuojama – vanagėlis renkasi paukštelę, antinėlis vadina antelę, bernelis dairosi, katra mergelė gražesnė – ar skaistaveidė, ar juodabruvė.

Kaip niekad daug čiulbėjo ulbėjo įvairiausių paukštelių – dainose apdainuoti vanagėliai, sakalėliai, povelės ir, žinoma, gaideliai, budinantys ankstų rytą. O kokios gi advento dainos be bitulės, be elnio devyniaragio, be grūšelės gale lauko. Rodos, visos advento dainos panašios viena į kitą – ramesnės, tylesnės, bet kiekviena vinguriuoja vis kitaip. Instrumentai per adventą – tylesni, rateliai – ramesni.

Šv.Kalėdų belaukiant skambėjo ir senosios, jau nedažnai kur ir begirdimos religinės giesmės, o renginio vedėjai priminė, kaip svarbu artėjant šventėms stabtelėti, nurimti, pabūti su artimaisiais, geruosius darbus suskaičiuoti, o už klaidas atsiprašyti.

Koncertą vainikavo tradicinė visų ansamblių daina "Už girių girių". Ne už kalnų ir šv.Kalėdos, leliumoj!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių