Iš kalnų parsivežė fotografijų parodą

  • Teksto dydis:

Atšiaurūs ir masinantys kalnai su snieguotomis viršūnėmis, skurdžia augmenija ar žydinčiomis pievomis ir vienu kitu žmogumi. Toks kalnų pasaulis atsiveria Vytauto Zinkevičiaus fotografijose.

Šio jurbarkiečio fotografo ir keliautojo paroda "Žmonės eina į kalnus" veikia Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje Garliavoje.

V.Zinkevičius daugiau nei 30 metų iš žygių po kalnus parsiveža įspūdingų nuotraukų. Jose atsiskleidžia skirtingų kalnų regionų savitumas: Altajaus kalnai išsiskiria ekstremaliomis klimato sąlygomis, Kaukazo kalnai – smailiomis ir aštriomis viršūnėmis, Alpės – žydinčiomis pievomis, Tian Šanio kalnai – skurdesne augmenija ir saikingomis spalvomis.

Autoriaus teigimu, pagauti įspūdingą kadrą kalnuose – visiškas atsitiktinumas. "Ten nėra kada ieškoti įdomesnio rakurso. Kalnai gali būti gražūs, tačiau jei oras netinkamas, apniukęs dangus, sniegas ar migla – gražios nuotraukos nepadarysi. Tai sėkmės dalykas. Labai sunku numatyti, kad užlipus ant kito šlaito atsivers gražesnis vaizdas, – pasakoja fotografas. – Kalnuose nieko negali prognozuoti ar režisuoti. Labai sunku ir perteikti perspektyvą, kalnų slėnių gelmę, nes dažnai nuotraukoje nematyti nei didingo mastelio, nei erdvės, nei aukščio. Fotografuoji iš viršaus, o vaizdas atrodo plokščias, nors aukštis – keli kilometrai."

Jurbarkietis sakosi prisilietęs prie to, kas įžiebia amžiną meilę ir kalnų ilgesį. Jo fotografijose atsiskleidžia pasaulio keleto kilometrų aukštyje grožis. "Braidydamas po kalnus, kai galva debesyse, kažką atsineši į žemę", – teigia keliautojas.

Parodoje "Žmonės eina į kalnus" eksponuojama tik maža dalelė fotografijų, parsivežtų iš kalnų.

"Geriau už kalnus gali būti tik kalnai", – alpinistų mėgstamą frazę kartoja V.Zinkevičius. Ir prisipažįsta jaučiantis: šie didingi gamtos dariniai jo vėl laukia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aida

Aida portretas
Ispudinga nuotrauka. Labai noriu pamatyti paroda. Pagaliau kazkas ne apie politika!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių