Karilionas prabils negirdėtomis melodijomis

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 2–3 d. Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje vyksiantis pirmasis Tarptautinis Kauno kariliono festivalis kviečia melomanus iš visos Lietuvos pasiklausyti klasikinės, populiariosios, elektrinės, džiazo ir liaudies muzikos, atliekamos karilionu.

Mintis mūsų mieste surengti tarptautinį varpų muzikos festivalį gimė Kauno menininkų namuose. Karilionininkei Austėjai Staniunaitytei lankantis Barselonoje, kur atstovavo Lietuvos karilionierių gildijai liepos 1–5 d. vykusiame Pasauliniame kariliono kongrese, buvo puiki proga sukviesti į Lietuvą kompozitorius ir atlikėjus iš Belgijos, Kanados, Nyderlandų bei Prancūzijos.

Gyvas garsas, tiesioginė transliacija, tarptautiškumas – Kaune nuolat koncertuojanti A.Staniunaitytė įsitikinusi, kad būtent šiomis savybėmis istorinėje Kauno vietoje rengiamas festivalis sieks konkuruoti su panašiais Vilniaus ir Klaipėdos festivaliais, o vėliau galbūt netgi juos pralenkti.

"Turiu daugybę minčių, kaip festivalis galėtų augti ir plėstis, – sako A.Staniunaitytė. – Nors šiemet dar nepavyko visų jų įgyvendinti, tikiu, kad festivalis taps miestiečių ir Kauno svečių kasdienybę praskaidrinančia švente, o ilgainiui – ir gražią rudens pradžią žyminčia tradicija."

Rugsėjo 2 d. 12 val. festivalį pradės Kauno melomanams gerai pažįstamas ilgametis Kauno valstybinio muzikinio teatro dirigentas Julius Vilnonis. Specialiai festivaliui parengta muzikinė programa ne tik pagerbs kolegą Giedrių Kuprevičių, bet ir džiugins klausytojus nepamirštamomis Eriko Satie melodijomis bei išskirtine Ennio Morricone's filmų muzika.

17 val. svečias iš Kanados Scottas A.Orras tikisi supažindinti kauniečius su turtingu Belgijos, Jungtinės Karalystės ir Kanados muzikiniu paveldu. Oksfordo universiteto doktorantūros studento atliekamos jausmingos Joni Mitchello, Jacques'o Brelio ir Leonardo Coheno melodijos ilgai išliks klausytojų atmintyje.

18.15 val. prasidės belgų kompozitoriaus Jano Verheyeno koncertas "Karilionas+". Gimtinėje J.Verheyenas varpais groja "Led Zeppelin" ir Yanno Tierseno melodijas, padedamas garsios belgų grupės "Naragonia" ir didžėjų, o jo koncertus paįvairina gatvės šokių pasirodymai. 45 min. programa, atspindinčia klasikinės bei elektroninės muzikos dermę, galės pasidžiaugti ir kauniečiai.

Rugsėjo 3 d. 12 val. varpų dūžiais kauniečius džiugins olandas Mathieu Danielis Polakas. Atlikėjas gros Graikijos, Nyderlandų ir Izraelio muzikantų kompozicijas, o koncertą vainikuos Charlie Chaplinui skirtas kūrinys. Klezmerio įkvėpti motyvai, lietuvių liaudies muzika ir olandiškos melodijos – sau artimiausią kūrinį atras kiekvienas.

Sukvietusi į Lietuvą kompozitorius ir atlikėjus iš viso pasaulio savo koncerte, kuris prasidės 13 val., A.Staniunaitytė tikisi pristatyti tiek jiems, tiek kitiems festivalio svečiams šiuolaikinės lietuvių kompozitorių ir tradicinės liaudies muzikos įvairovę bei grožį.

16 val. prasidėsiančiame uždarymo koncerte gros vargonininkas ir karilionininkas iš Tulūzos Bertrand'as Ollé-Guiraud. Įsimintini garsiausių prancūzų kompozitorių, tokių kaip Jacques'as Offenbachas ir Charles Gounod, kūriniai sužavės klasikinės muzikos gerbėjus, o kino mėgėjus užburs festivalį vainikuosianti originali Johno Williamso "Hario Poterio" filmų muzikos interpretacija.

Viso festivalio metu bus galima pasivaikščioti į kariliono bokštą atsirėmusia arkada ir iš ten mėgautis koncertais. Veiks interaktyvi Renato Dūdos fotografijų paroda apie Lietuvos karilionus. Tiesioginės transliacijos iš kariliono bokšto metu visi susirinkusieji galės stebėti grojančius karilionininkus specialiai festivaliui įrengtame ekrane.

Sekmadienį 12–13 val. Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus kiemelyje (V.Putvinskio g. 55) vyks kūrybinės dirbtuvės po atviru dangumi "Garsas-spalva-ritmas-linija". Skambant kompozicijoms, atliekamoms karilionininko iš varpų muzikos tėvynės M.D.Polako, mažieji kartu su tėveliais galės piešti, improvizuodami koncerto "Pasaulio ritmais" tema.



NAUJAUSI KOMENTARAI

medžiai

medžiai portretas
griūna kertami ............. reikia kariliono festivalį surengt - '' Saugokime Kauno medžius''

koks fotografas

koks fotografas portretas
teip šleivai fotografuoja?Natūroj šis pastatas-negriūna .

Deja,

Deja, portretas
bet KARILIONAS! O tik tariame "kariljonas".
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių