Kasmetė intriga: kuris kūrinys taps geriausiu?

  • Teksto dydis:

Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus kviečia į kasmetę liaupsių ir kritikos sulaukiančią demokratiškiausią projektą – Geriausio metų kūrinio rinkimus.

Nuo 1999 m. rengiamoje parodoje meno kūrėjai ir visuomenė turi galimybę išrinkti geriausią praėjusių metų kūrinį. Šiemet eksponuojami 105 kūriniai. Kaip ir kasmet, čia gausu įvairiausių temų, stilistikos darbų, tradiciškai vyrauja tapyba. Paroda neturi koncepcijos ir menininkams nereikia taikytis prie duotos temos, tad jie turi galimybę į parodą atnešti tai, kuo gyvena, kaip jų išgyvenimai persikūnija į meno kūrinius.

Kaip įprastai, darbuose atsispindi ne vien asmeniniai menininkų išgyvenimai, bet ir jiems aktualios visuomeninės temos. Logiška, kad, švenčiant Valstybės atkūrimo šimtmetį, dalis kūrėjų kontempliuoja šia tema: dažniausiai pasirenkami lengvai atpažįstami istoriniai, tautodailės motyvai, nesistengiama jų interpretuoti. Neliko nepastebėta ir kita pastarųjų metų aktualija – politikų užmojai sumažinti Lietuvoje suvartojamo alkoholio kiekį. Į tai menininkai žvelgia dažniausiai su ironija.

Akvilės Snarskienės nuotr.

Ekspozicijoje išsiskiria ir kita, bene gausiausia, kūrinių grupė –  peizažai. Ramios spalvos, klasikinė technika ir formatai – dažno iš tokių darbų autoriaus pavardė seniai matyta kitokios koncepcijos parodų plakatuose. Kita vertus, geriausio metų kūrinio rinkimų neignoruoja ir aktyviai dirbantys, pripažinti miesto menininkai. Bene mažiausiai galimybę pasirodyti naudojasi jauniausieji kūrėjai, kurių darbai, ypač mažosios plastikos objektų, instaliacijos, praskaidrintų ramią ekspoziciją.

Parodos lankytojai kviečiami balsuoti už labiausiai patikusį kūrinį iki vasario 15 d. Laureatai bus paskelbti ir apdovanoti Vasario 16-ąją.


Kas? Paroda "Geriausias 2017 metų kūrinys".

Kur? Paveikslų galerijoje (K.Donelaičio g. 16).

Kada? Veikia iki vasario 18 d.


Šimtmečio dovana

Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus, M.Žilinsko dailės galerija, Paveikslų galerija, A.Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejus / Velnių muziejus Vasario 16-ąją dirbs. Visi norintieji aplankyti ekspocizijas tai padaryti galės nuo 11 iki 17 val. Istorinė LR prezidentūra Vasario 16 d. dirbs nuo 12 iki 24 val. Šią šventinę dieną visų muziejų lankymas nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arūnas

Arūnas portretas
Va čia tai puiki dovana miestiečiams ir jų svečiams.Jau pernai esu girdėjęs vilniečių pavydo gaidelę dėl nemokamų renginių mūsų mieste. Ačiū šių muziejų darbuotojams.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių