Kaune dvelks garsų vėjas iš Gobio dykumos

  • Teksto dydis:

Trio iš Mongolijos "Altai Khangai" kauniečiams suteiks galimybę gyvai susipažinti su garsiosiomis tolimosios šalies muzikinėmis tradicijomis.

Trio iš Mongolijos "Altai Khangai" kauniečiams suteiks galimybę gyvai susipažinti su garsiosiomis tolimosios šalies muzikinėmis tradicijomis.

1995 m. susibūrusį trio "Altai Khangai" sudaro Ganzorig Nergui, Ganbold Muukhai ir Garavkhudveu Badmaabazar. Visi trys atlikėjai gimė ir užaugo tame pačiame Vakarų Mongolijos regione tarp Altajaus ir Changajaus kalnų. Būtent šioje vietoje atsirado gerklinis dainavimas, kuris vėliau pasklido į kitus šalies regionus. Stiprus muzikantų noras ir gebėjimas išlaikyti savo regiono tradicijas "Altai Khangai" išskiria iš kitų dabartinių mongolų muzikos grupių.

Khuumei – gerklinis dainavimas ir kharkhiraa – obertoninis dainavimas gali būti apibūdinami kaip šaltinio ar versmės ištakų gurguliavimas, taip pat kaip vėjo švilpimas, jie primena viduržiemio sniegą ir ledą", – sako vienas iš trio narių G.Nergui.

Atlikėjo dainavimui yra akomponuojama tradiciniais arklio galvomis puoštais morin churų smuikais, yatga ir yoochin citromis, tobshuur liutnia, šamaniškais būgnais, gaudžiančiomis fleitomis, dambreliais. Mongolijoje sakoma, kad šių instrumentų melodija atitolina šaltį ir atneša šeimai laimę.

Didžiulę įtaką "Altai Khangai" atlikėjų kūrybai turi gamta. Savo muzika kolektyvas bando perteikti visą gamtos fenomeną su keturiais metų laikais ir jų kuriamu kraštovaizdžiu. Pačių žodžiais tariant, girdėdamas šią muziką, jautiesi lyg būtumei visiškai vienas ištrūkęs į mišką su plūstančiu šaltiniu ar vėjuotose stepėse, o galbūt net atsidūręs Gobio dykumoje.

Senosios Mongolijos muziką meistriškai perkėlę į XXI a. "Altai Khangai" įrodo, kad tradicijos yra gyvos. Trio savo subtiliu dainavimu ir neįprastu muzikos tonų deriniu it tikri šamanai žadina giliausias klausytojų emocijas bei leidžia mūsų vaizduotei skleistis, kuriant ryškiausius reginius, vedančius į paslaptingąją Aziją.


Kas? trio "Altai Khangai" koncertas.
Kur? VDU Didžiojoje salėje.
Kada? lapkričio 28 d. 19 val.


Šiame straipsnyje: Mongolijakoncertasmuzika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių