Kaune – geriausias fortepijonas Lietuvoje?

Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos būsimieji muzikai išbandė naują instrumentą – garsųjį "Grotrian-Steinweg" firmos fortepijoną. Šventės metu diskutuota, ar tai – geriausias šios rūšies instrumentas Lietuvoje.

Šią savaitę Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos būsimieji muzikai išbandė naują instrumentą – garsųjį "Grotrian-Steinweg" firmos fortepijoną. Šventės metu diskutuota, ar tai – geriausias šios rūšies instrumentas Lietuvoje.

"Tai – geriausias fortepijonas Lietuvoje. Tokio lygio koncertinio fortepijono galėtų pavydėti geriausios koncertų salės", – džiaugėsi konservatorijos direktorius Kęstutis Bliujus. Aukščiausios klasės instrumentas, kainavęs per 300 tūkst. litų, nupirktas Švietimo ir mokslo ministerijos lėšomis.

"Būtų galima ginčytis, kuris iš šiuo metu trijų Kaune esančių koncertinių fortepijonų pasižymi geriausiomis garso savybėmis: mūsiškis ar du Kauno valstybinės filharmonijos fortepijonai", – ne tokios kategoriškos nuomonės laikėsi Kauno valstybinio muzikinio teatro solistas, konservatorijos mokytojas Giedrius Prunskus.

"Kol neišgirdau skambesio, negaliu pasakyti, ar šis fortepijonas tikrai geresnis už mūsiškius", – prieš koncertą nuo vertinimų susilaikė Kauno valstybinės filharmonijos direktorius Justinas Krėpšta.

Pirmasis oficialiai prie instrumento sėdo švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis ir sugrojo Mikalojaus Konstantino Čiurlionio noktiurną, kurį, kaip pats prisipažino, atliko su klaidomis. "Tikiu, kad šį instrumentą panaudosite ne gėlėms pastatyti, o groti", – šmaikštavo D.Pavalkis.

"Instrumentas – puikus, bet jis pats negros. Jis tik suteiks jums šansą pažinti savo galimybes, šansą tapti konkurencingiems, – į susirinkusius konservatorijos moksleivius kreipėsi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) rektorius pianistas Zbignevas Ibelhauptas, koncertavęs su pianiste Rūta Riktere. – Ne kartą teko stebėti, kaip iki tol drožę senas "Estonias", studentai persėda prie panašaus lygio fortepijonų ir nustemba išgirdę, kaip jie iš tiesų gali skambėti."

Šventės metu naująjį instrumentą išbandė konservatorijos ugdytiniai, Kauno vaikų muzikos mokyklų mokiniai.

"Džiaugiuosi, kad konservatorija gavo puikų naują instrumentą, bet mūsų koncertiniai fortepijonai – "Steinway" ir "Bösendorfer" – geresni. Šių firmų fortepijonai vis dėlto pripažįstami kaip aukštesnės klasės nei "Grotrian-Steinweg", – po koncerto užsiminė J.Krėpšta. – Mūsų "Bösendorfer" – 15 metų, "Steinway" – 40 metų amžiaus, prieš porą metų restauruotas." Jis užsiminė, kad filharmonijai reikėtų naujo aukščiausios kokybės fortepijono, bet kol kas išsiverčiama su turimais.

"Kodėl būtent J.Gruodžio konservatorijai nupirktas naujas instrumentas? Todėl, kad LMTA, didžioji dalis konservatorijų jau yra gavusios naujus instrumentus. Tai – ne prabanga, tai – darbo instrumentas. Kaip profesinėms mokykloms perkame traktorių už pusę milijono, taip čia – instrumentus", – sakė D.Pavalkis.

Paklaustas, kodėl tokio lygio instrumentas neperkamas Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijai, D.Pavalkis atsakė: "VDU Muzikos akademijos perspektyvos aš nematau. Abejoju, ar kiekvienas universitetas Lietuvoje turėtų turėti po muzikos akademiją, socialinių mokslų institutą, technologijas ir panašiai."

K.Bliujus tikino, kad naujuoju konservatorijos fortepijonu gros ne tik konservatorijos moksleiviai, bet ir viso Kauno regiono būsimieji pianistai ir profesionalai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ko

ko portretas
pilnai sutinku. Naujalio gimnazija senai reiketu uzdaryti. tai ne tik dinansine nasta valstybei, bet ir vaiku traumavimas psichiskai nesveiku ir senai mokytojo etika pamirsusiu mokytoju.

16 divizija

16 divizija portretas
O kam Kaune LSMU? Užtektų vieno VU Medicinos fakulteto. Arba atvirkščiai. O apskritai, tai koks skirtumas?

Specialistas

Specialistas portretas
"Grotrian-Steinweg" tikrai nėra geriausias fortepijonas, tai žemesnės klasės instrumentas.Tik skambūs žodžiai antraštėje.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių