Kaune klegės negirdėti muzikos projektai

  • Teksto dydis:

Kaip ir kasmet, paskutinį rugsėjo savaitgalį mūsų mieste klegės tradicinės ir modernios muzikos atlikėjai iš Izraelio, Estijos, Ukrainos, Latvijos ir Lietuvos – jau septynioliktą kartą vyks tarptautinis tradicinio ir šiuolaikinio folkloro festivalis "Suklegos".

Šiemet festivalio rengėjai dovanoja tris vakarus, pripildytus nepakartojamų pasaulio muzikos garsų, naujų kompozicijų, projektų ir tradicinės įvairių tautų muzikos. Pasak festivalio prezidento Artūro Sinkevičiaus, šiais metais išgirsime įvairiaspalvę ir išskirtinę tiek tradicinę, tiek šiuolaikiškos muzikos papuoštą bei kruopščiai atrinktą programą.

Pirmąjį, vadinamąjį ramųjį, vakarą, rugsėjo 22 d., Žemyna Trinkūnaitė pristatys savo antrąjį etnominimalizmu dvelkiantį ir archajiškai skambantį solinį albumą "Devynstygės kanklės – 21 kompozicija". Neabejotinai viena iš geriausių Latvijos kuoklių grojimo virtuozė Laima Jansonė pristatys kanklėms giminingą instrumentą kuokles. Ši jauna, profesionali ir išskirtinė atlikėja, gerai žinoma savo gimtojoje šalyje bei užsienyje, kuria energija persmelktas, šiuolaikiškas, unikalaus skambesio kompozicijas. Muzikantas iš Izraelio Avshalomas Farjunas pakvies į kelionę per skirtingas kultūras – klausydamiesi stebuklingo 90 stygų kanūno, klausytojai patirs meditacinę, lyrišką atmosferą. Be styginių instrumentų, teatro scenoje žiūrovai išvys tradicinius lietuvių liaudies instrumentus tabalus. Šiuos instrumentus prakalbins trys profesionalūs muzikantai iš Klaipėdos Viktoras Rubežas, Kristijonas Lučinskas ir Donatas Bielkauskas. Jie nustebins eksperimentuodami įvairiais smulkiais senosios ir dabartinės buities daiktais.

Rugsėjo 23 ir 24 d. festivalio rengėjai kvies persikelti į Kauno kino centro "Romuva" salę. Čia folkloro ansamblis "Gilė" pristatys programą, kurią jau sudėjo į penktą savo plokštelę ir kuri šiemet prieš Kalėdas turėtų pasiekti klausytojus. Šiuolaikiškomis aranžuotėmis perpinta tradicinių sutartinių programa susilaukė nemažai dėmesio Lietuvos festivaliuose ir užsienio renginiuose. Neseniai susibūrusi penkių vyrų kuopa "Rakija Klemzer Orkestar" – bene vienintelė tokia, kuri atlieka tradicinę klezmerio (žydų) muziką. Jų atliekami kūriniai neleis ramiai sėdėti minkštuose kino centro krėsluose.

Klaipėdos savivaldybės Etnokultūros centro vaikų folkloro ansamblis "Kuršiukai" – tai gintariniai perlai Lietuvos pakrantėje. Įvairiausių renginių dalyviai ir konkursų laureatai nustebins "Suklegų" žiūrovus tradiciniu muzikavimu. Festivalio svečiai iš Latvijos – modernaus folkloro grupė "Rikši" – tradicinę latvių muziką laiko savo gyvenimo būdu. Jauni, energingi atlikėjai jau spėjo įrašyti dvi plokšteles ir festivalio metu pristatys naujausius, Latvijoje pamėgtus, savaip atliekamus kūrinius. Penktadienio vakarą baigs viena įdomiausių Ukrainos folkloro grupių "Burdon". Festivalio scenoje skambės per keturiolika metų sukaupta muzika – tai ne tik senų tradicinių melodijų interpretacijos, senovinės baladės, bet ir linksmi šokiai.

Šeštadienio vakarą toje pačioje salėje vyks baigiamasis festivalio koncertas. Pirmą kartą į festivalio "Suklegos" sceną žengs unikalus žmogumi-orkestru vadinamas Antanas Kirvelevičius su bičiuliais. Čia žiūrovų lauks ne tik keisčiausi muzikantų instrumentai, bet ir neregėta "Pjūklų rinktinė". Duetas "Kamanių šilelis" – viena originaliausių grupių dabartinėje lietuviškos muzikos scenoje. Du jauni daugiainstrumentalistai Kamilė Gudmonaitė ir Mantas Zemleckas, kurdami savo unikalią muziką, semiasi įkvėpimo tiek iš lietuvių liaudies muzikos, tiek iš pasaulinio folkloro ir visa tai supina su indie, eksperimentiniais garsais ar tiesiog vandens teškėjimu.

Dar vienas festivalio eksperimentas – tai jau anksčiau minėtas svečias iš Izraelio A.Farjunas ir daugiainstrumentalistas Saulius Petreikis. Abu ypač talentingi muzikantai bandys sujungti savo atliekamus stilius ir dovanos žiūrovams vienintelį ir nepakartojamą skrydį, kurio maršrutą muzikantai sukurs tiesiog scenoje.

Festivalį vainikuos neįtikėtino populiarumo susilaukusi grupė "Trad.Attack!" Grupė susišlavė daugelį muzikinių apdovanojimų savo šalyje ir tapo viena geidžiamiausių festivalio dalyvių. Tai gaivaus folkloro gūsis iš Estijos – draugiško, aistringo, galingo, dinamiško, linksmo ir, svarbiausia, ištikimo šaknims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tikrai idomu

tikrai idomu portretas
eisime
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių