Kaune vyksta Europos modernizmo miestų forumas

  • Teksto dydis:

Šį antradienį, rugsėjo 11 d., Kaune vyksta Europos modernizmo miestų ir vietovių forumas, kurio tema – „Ankstyvasis modernizmas: Centrinės ir Rytų Europos perspektyva“.

Pagrindinis šio Forumo tikslas  – suburti Europos miestus ir vietoves, kuriuose XX a. pirmosios pusės architektūrinis paveldas yra svarbi istorinio palikimo dalis, bei aptarti šio paveldo potencialą, formuojant šiuolaikinį miestų identitetą, jo išsaugojimą bei panaudojimą turizmui.

Kaunas, kurio 1919-1940 metų architektūrinis paveldas yra įvertintas Europos paveldo ženklu, kviečia kitus modernizmo architektūros Europos miestus ir vietoves į tarptautinį Forumą diskusijai apie XX a. pirmosios pusės architektūrinį  paveldą kaip vieną iš svarbiausių Europą vienijančių paveldo sričių. Forumo metu susitiks  Europos modernizmo miestų įvairių sričių profesionalai, paveldosaugininkai, paveldo iniciatyvų atstovai, kuriuos sutelkė modernizmo paveldas, detalesnis jo svarbos suvokimas, sklaida ir pristatymas visuomenei. Taip pat, tikimasi, kad šis Forumas taps pagrindu tolimesniam Europos modernizmo miestų ir vietovių bendradarbiavimui bei Europos modernizmo miestų ir vietovių tinklo sukūrimui.

Architektūriniai ir urbanistiniai procesai, vykę tarp dviejų pasaulinių karų, yra svarbi Europos identiteto dalis. Nors pastaraisiais dešimtmečiais šio laikotarpio modernizmo tyrimai įgyja vis platesnį mastą, šis paveldas vis dar stokoja visuomenės ir turizmo sektoriaus dėmesio. Dėl šios priežasties organizuojamas forumas siekiant atskleisti ryšį su urbanistiniu peizažu ir kultūra bei inicijuoti tarptautinius.

Forumo metu įvairių Europos miestų, pasižyminčių ankstyvąja modernizmo architektūra, atstovai bei tyrėjai pristatys pranešimus apie įvairias su miestų interpretacijos strategijomis susijusias iniciatyvas. Pranešėjas iš Jungtinės Karalystės pristatys pranešimą „Mūro romantika ir konstrukcijų vilionės: naujos pramogos turisto pasaulyje“ , Lenkijos atstovas kalbės apie modernizmą ir nepriklausomybės paveldą, Italijos atstovas apie tarptautinio paveldo kūrimą. Taip pat bus pristatomi Gdynės miesto Lenkijoje, Bukarešto Rumunijoje, Lvovo Ukrainoje, Kauno miesto atvejai bei modernizmo architektūros kontekstai Latvijoje ir Estijoje.

Europos modernizmo miestų forumas yra dalis platesnės iniciatyvos siekiančios didinti modernizmo architektūros reikšmės žinomumą ir supratimą, išryškinti Kauno modernizmo architektūrinio paveldo svarbą Europos kontekste, inicijuoti tarptautinį bendradarbiavimą tarp miestų, siekiant sukurti modernizmo miestų tinklą, kuris sudarytų platformą tolimesniam bendradarbiavimui ir bendriems projektams.

Europos modernizmo miestų forumas yra Europos kultūros paveldo metų renginys. Forumą organizuoja Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos ir Kauno miesto savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Naude

Naude portretas
Sveiki, paskolos tarp asmenų, investicijos, automobilių pirkimas. Mes siūlome finansavimo paslaugas palankiomis sąlygomis. (francine.naude (a) gmx.fr). Mes padedame išspręsti jūsų finansines problemas ir vykdyti įvairius jūsų projektus. Ačiū.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių