Kauniečiai mokėsi gerti arbatą ir šokti kaip paukščiai

Indonezijos šokiai, mongoliški burtai iš ožio kaulų, japoniški origami stebuklai, kaligrafijos pamokos ir arbatos gėrimo ceremonijos. Tai tik dalis įdomybių, kurias galima buvo patirti Azijos kultūros dieną Vytauto Didžiojo universitete.

Indonezijos šokiai, mongoliški burtai iš ožio kaulų, japoniški origami stebuklai, kaligrafijos pamokos ir arbatos gėrimo ceremonijos. Tai tik dalis įdomybių, kurias galima buvo patirti Azijos kultūros dieną Vytauto Didžiojo universitete.

Pasakoja istorijas

„Aš esu Eglė. Metus gyvenau Indonezijos Javos saloje ir mokiausi tradicinio šokio“, – VDU didžiojoje salėje susirinkusiems smalsuoliams prisistatė įvairiaspalviais drabužiais vilkinti mergina.

Žvarbią dieną basomis kojomis scenoje stovinti šokėja žiūrovus ne tik privertė nusirengti striukes, bet ir nusiavus batus patiems išmokti Indonezijos šokio žingsnelių.

Mergina pasakojo, kad ją užbūrė šokyje vyraujančios spalvos, garsai ir judesiai, kurių kiekvienas, net plaukų pasišukavimas, gali papasakoti atskirą istoriją.

„Sunkiausia buvo pajusti ritmą ir išmokti judesius, kurių kiekvienas turi savo garsą. Visus šokius, kuriuos išmokau Indonezijoje, vadinau arba kosmosu, arba paukščių judesiais. Kosmosas, nes viskas čia yra labai tiksliai apskaičiuota, bet yra ir daug paukščių šokinėjimo, nepaaiškinamų judesių“, – apie techniką pasakojo Eglė, parodžiusi šokį iš Sunda regiono, kuriame gyvena labai stiprios ir valdingos moterys.

Jokių žirklių

Universiteto fojė studentai iš Azijos mokė kaligrafijos meno, demonstravo kimono dėvėjimo techniką, kvietė pasimėgauti japoniškos arbatos ceremonija. Mažiausiai dėmesio sulaukė du vaikinai, stovintys prie stalo, nukloto popieriniais gyviais.

Origami bendruomenei atstovaujantys studentai pasakojo dalyvaujantys įvairiuose renginiuose, supažindinančiuose su Japonijos kultūra – rengia dirbtuves, veda paskaitas.

„Vienas popieriaus lapas, jokių žirklių – tokios taisyklės“, – pabrėžė Paulius Mielinis, origamiu susidomėjęs paskutinėse mokyklos klasėse ir tam skyręs visą savo laisvalaikį. Jis pripažino, kad tokiam menui reikia didelio kruopštumo, tikslumo ir netgi matematikos išmanymo.

„Kiekvienas lankstinys yra 90 proc. matematikos ir 10 proc. meno. Viską reikia apskaičiuoti. Pirmiausia objektą susigalvoji galvoje, po to jį perkeli ant popieriaus į schemą, ir tik tada lankstai“, – apie sudėtingą procesą pasakojo entuziastas.

Vyko visą savaitę

Pirmame aukšte šurmuliavo blusturgis, kuriame galima buvo įsigyti įvairiausių daiktų iš Azijos šalių. Kaip nors įdomiau save stengėsi pristatyti Kinijos, Korėjos, Japonijos kultūros klubai. Prie vieno stalo buvo galima sužaisti ir tradicinių kiniškų stalo žaidimų iš degtukų, kaladėlių ir ožio kaulų.

Mongolijoje gyvenęs vaikinas pasakojo, kad ožio kaulai ten naudojami burtams. Per šeimos šventes žmonės sugalvoja norą, meta kauliukus ir žiūri, kokia puse jei pasisuks. Tai parodo, per kiek metų jų noras išsipildys.

Tą pačią dieną renginio organizatoriai siūlė sudalyvauti paskaitoje apie kinų tradicinę mediciną ir praktiškai atlikti sveikatingumo pratimus. Vakare Azijos kultūros gerbėjų laukė studento iš Japonijos akustinis koncertas.

Azijos kultūros diena tebuvo viena įspūdingos Azijos savaitės programos dalių. Nuo pat pirmadienio VDU Azijos studijų centras kartu su japonų, korėjiečių ir kinų kultūros klubais „Hashi“, „Hallyu“ ir „Wu wei“ kvietė dalyvauti kalbų konkursuose, gaminti egzotiškus patiekalus, išmokti kovos menų. Penktadienį, Žinių dieną, vyks protmūšis apie Azijos šalis.


Šiame straipsnyje: VDUAzijos dienaAzijakultūros

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių