Kauniečiai sulaukė ypatingos dovanos

  • Teksto dydis:

Valstybės dienos išvakarėse kauniečiai sulaukė ypatingos dovanos. Ketvirtadienio vakarą prie Kauno pilies parodyta istorinė drama "Herkus Mantas".

Valstybės dienos išvakarėse kauniečiai sulaukė ypatingos dovanos. Ketvirtadienio vakarą prie Kauno pilies parodyta istorinė drama "Herkus Mantas". Tai vienas iš Pažaislio muzikos festivalio renginių.

Pagal legendinę dramaturgo Juozo Grušo dramą sukurtas ir Vytauto Rumšo režisuotas spektaklis prasidėjo prieš sutemstant. 

"Tada buvo ir žirgų, ir laužų. Šį kartą irgi bus ugnies, tik žirgų, deja, ne. Kadangi viskas vyks mažame plote, žaisti pavojinga", – anksčiau sakė režisierius, lygindamas naująjį spektaklį su prieš keliolika metų Irenos Bučienės režisuotu pastatymu.

Simboliška, kad šį kartą pagrindinį vaidmenį atliko Vytautas Rumšas jaunesnysis – režisieriaus V. Rumšo, praeityje prie Kauno pilies jau vaidinusio H. Mantą, sūnus.

1957 m. parašyta J. Grušo drama "Herkus Mantas" – tai nedidelis Didžiojo prūsų sukilimo laikotarpis. H. Mantas gimė Notangijoje, buvo vieno iš prūsų vitingų (didikų) sūnus. Jaunystėje kaip įkaitas pateko į kryžiuočių rankas ir su jais pragyveno dešimt metų. Magdeburge jis buvo apkrikštytas. Mokėjo vokiečių, lotynų kalbas, susipažino su kryžiuočių karo mokslu. Pabėgęs į Prūsiją ir palikęs savo mylimąją, kuri nesutiko bėgti kartu, ten tapo prūsų kariuomenės vadu. Jis – naujas žmogus, jo pasaulėžiūra taip pat nauja. H. Mantas ne diktatorius, tai savo genties žmogus. Nuo kryžiuočių pabėgusi jo didžioji meilė Kristina kelia sumaištį tarp pagonių. Vitingai reikalauja atsikratyti meilės vokietei ir priverčia Herkų sudeginti ant laužo riterį Hirchalsą – jo mokytoją, kaip auką pagonių dievams. H. Mantas kaltinamas veidmainyste: viena ranka vadovauja sukilimui, kita – globoja vokiečius. Jis bando atmesti vitingų valią ir išlaikyti dvasinę autonomiją, nori būti pats atsakingas už save ir tiki žmogiškumo idėja.

"Už laisvę reikia brangiai mokėti. Dovanai duodama tik vergija", – kūrinyje nuskamba žodžiai.

Naujame spektaklyje vaidina talentingi aktoriai: Toma Vaškevičiūtė, Adrija Čepaitė, Marcelė Zikaraitė, V.Rumšas jaunesnysis, Mindaugas Capas, Evaldas Jaras, Jokūbas Bareikis, Albinas Arkauskas, Ramutis Rimeikis, Šarūnas Puidokas, Jonas Braškys, Algimantas Butvilas, Mantas Vaitiekūnas, Mindaugas Jusčius, Paulius Markevičius, Martynas Vaidotas, Arūnas Vozbutas, Džiugas Siaurusaitis. Scenografė – Virginija Idzelytė, muziką pritaikė Antanas Kučinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių