Kauno kameriniame teatre – dramos „58 sapnai“ premjera

  • Teksto dydis:

Šeštadienį Kauno  kamerinio teatro premjera paskatins kalbėtis ir dalintis emocijomis. „58 sapnai“ – tai debiutuojančio jaunojo režisieriaus Renaldo Bartulio psichologinė drama pagal poeto, fotografo, dramaturgo Juliaus Kelero pjesę.

Drama „58 sapnai"  aktualizuoja potrauminės depresijos, realybės neigimo, nesusikalbėjimo, prarasto ryšio su savimi ir pasauliu problemas. Spektaklio personažai – Sima ir Kostas – gyvena mūsų laike: vartojimo, šviečiančių ekranų ir reklamų laike, kuriame suvokti save tampa vis sudėtingiau. Jauni žmonės ieško savo vietos tarp dviejų kraštutinumų: egocentriško, apie savo veiksmų pasekmes kitiems negalvojančio, atsakomybės neprisiimančio žmogaus ir aplinkybių aukos, negalinčios gyventi savo gyvenimo.

„Pastebėjau, kad dabartinis žmogus vis dažniau rūpinasi tik savimi ir nemato, kas vyksta aplinkui. Arba mato, bet užsimerkia,“ – teigia režisierius R. Bartulis, pasirinkęs originalią spektaklio formą: veiksmas vyksta dviejose skirtingose pusėse, lyg du monospektakliai, simboline siena ir atskiriami, ir sujungiami. Ši forma atspindi ir esminį konfliktą tarp realaus gyvenimo ir iliuzijos, tarp noro atsiriboti nuo realaus gyvenimo ir noro į jį sugrįžti.

„Tai gyvenimas? Atleiskit, ponai, išdrįsiu patrukdyti, tai gyvenimas? Iš kurios ekrano pusės? Apšviestos ar tamsios? “ – klausia pjesės personažas.

Kartu su naująją premjera Kamerinis teatras jungiasi prie socialinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“ ir kviečia nelikti vieniems, o pasidalinti emocijomis ir suteikti pagalbą išsiunčiant nemokamą atvirlaiškį artimam draugui ar giminaičiui. Galbūt jūsų išsiųstas atvirlaiškis išgelbės jums brangaus žmogaus gyvybę. O gal jums pačiam reikia pagalbos, bet nedrįstate paprašyti? Leiskite atvirlaiškiui pirmą žingsnį žengti už jus.

Frazės, naudojamos kalbančių atvirlaiškių viršelyje, parenkamos iš socialiai jautrių teatro pjesių arba yra jų inspiruotos. Iniciatyvą „Nelik vienas, pasidalinki emocijomis“ kaip tik įkvėpė  J. Kelero pjesė „58 sapnai“, kurios pastatymą bus galima pamatyti jau kovo 25 d. Spektaklis kalba apie tai, kodėl mes užsidarome vieni nuo kitų, nors esame taip reikalingi. Kūrybinei grupei pasirodė, kad spektaklis galbūt neatliks savo misijos, jei jo sukeltos emocijos taip ir liks vien žiūrėjusiųjų širdyse. O juk jos ir sužadina norą pagaliau pasakyti, kas svarbiausia.

Teatrą lankantys žiūrovai dažnai kalba, kad teatras gali gydyti, jei jame jautriai tyrinėjamas žmogaus vidus ir subtilūs žmonių tarpusavio ryšiai. Iš esmės drama ir yra tam skirta meno sritis. Greta politinio ar aštriai socialinio teatro egzistuoja ir psichologinis, poetinis ir jautriai socialinis teatras, galintis padėti žmogui atsiskleisti ir pakeisti savo santykį su pasauliu.

Premjera – kovo 25, 26 ir 30 d. Kauno miesto kameriniame teatre. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių