Kauno kamerinio teatro spektaklyje „Apie ką visa tai?“ – eilėraščiai, virtę asmeninėmis istorijomis

  • Teksto dydis:

Naująjį sezoną Kauno miesto kamerinis teatras pasitiko drauge su "Teatru P" spektaklio "Apie ką visą tai?" premjera. Tai dviejų jaunų menininkų Balio Ivanausko ir Artūro Dubakos sukurtas poetinis vyksmas, sujungiantis Gintaro Grajausko ir kitų Lietuvos poetų eiles bei savo asmenines istorijas.

Poeto, dramaturgo ir prozininko G.Grajausko savo savitu ir paprastu stiliumi spektaklio autorius įkvėpė dar prieš dešimtmetį, kai jie pradėjo rengti poezijos skaitymus. "Mane sužavėjo jo ironija ir kandumas. Žinoma, ir buitis. Poetika to, ką darome buityje – ar valgome, ar einame į parduotuvę, ar sutinkame žmones. Paprastas pasaulis, iš kurio ir susideda gyvenimas", – sako B.Ivanauskas.

A.Dubaka įvardija ypatingą poeto eilėraščių struktūrą, kuri žavi: "Jo eilėraščiuose paskutinė eilutė viską apverčia ir priverčia nusijuokti arba nustebti. Tokia trenkianti, kaip smūgis."

Spektaklyje "Apie ką visa tai?" mozaikos principu sudėlioti ne tik G.Grajausko, bet ir kitų autorių – Enrikos Sriogaitės, Agnės Žagrakalytės, Daivos Čepauskaitės ir Indrės Valantinaitės eilėraščiai bei gyvos muzikos ir šokio intarpai.

Kūrėjai laužo stereotipinį poezijos vakaro įvaizdį. Penki aktoriai – Emilija Jaujininkaitė, Eglė Špokaitė-Dapšienė, Justina Nemanytė bei patys spektaklio autoriai kviečia patirti intymesnį santykį su poezija, kai eilėraščiai persipins su asmeninėmis istorijomis.

Spektaklis "Apie ką visa tai?" pasakoja apie žmones, bėgantį laiką, mirtį ir prasilenkimus laike. Eilėraščiai spektaklyje virsta asmeninėmis aktorių istorijomis, žvilgsniais į gyvenimo fragmentus ir pustonius: kasdienišką buitį, švelnią vienatvę, kandumą, trapumą, chaotišką šamaniškumą, vaikiškumą ir filosofišką kontempliaciją.

Anot A.Dubakos, poezija žmogų pakelia į kitokią, šiek tiek nežemišką dvasios būseną. "Tačiau būti visą laiką toje būsenoje nelabai natūralu, tad galiausiai reikia grįžti atgal į buitį. Su istorijomis ir buitimi mes bandome taip įžeminti viską, kad poezija taip ir neatsiskirtų nuo buities", – sako jis.

Spektaklio eskizas pernai buvo įvertintas Dalios Tamulevičiūtės scenos meno kūrinių konkurse. Konkurso organizatoriai siekia skatinti scenos meno kūrinių pagal klasikinę ir šiuolaikinę lietuvių literatūrą sukūrimą, scenos meno kūrėjų iniciatyvą ir meninę saviraišką bei stiprinti lietuvių literatūros ir teatro tarpusavio ryšius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių