Kauno menininkų namuose – svarbūs pokyčiai

Kauno menininkų namai (KMN) verčia naują puslapį – gimtadienį pasitinka su vadovybe, nauja komanda ir nauju internetiniu puslapiu.

Laukia naujovės

Praėjusiais metais baigiantis lapkričiui KMN bendruomenė vienam vakarui prikėlė 1932-aisiais čia veikusią ligoninę, vaikų darželį, bohemos pamėgtą kavinę, o miestiečiams atvėrė duris į erdves, kurias iki tol gaubė paslaptys.

Šiemetė gimtadienio programa ne mažiau intriguojanti, o jei vis dar svarstote, kodėl lapkričio 29-ąją turėtumėte švęsti kartu su menininkais, štai jums keli argumentai.

"Per metus KMN įvyko labai daug pokyčių. Pasikeitė ir vadovybė, ir komanda, todėl 46-ojo gimtadienio programa –  tarsi įžanga į būsimą naujovėmis dvelkiantį sezoną, – viešųjų ryšių koordinatorė Gerda Paliušytė čia pat ėmė raminti senųjų prisiminimų kolekcininkus. – Mūsų siekis – tęsti istoriją, nepamiršti senųjų menininkų, tačiau būti aktualiems šiandien ir reaguoti į jaunąją kartą."

Kvies diskusijai

Šventės dalyvius į edukacinę programą "Erdvė mėgintuvėlyje" pakvies Žemųjų Šančių bendruomenės aktyvistai. Su būsimo KMN kultūros informacijos centro koordinatore Milda Šarpnickyte priešakyje šančiškiai parodys, kad šešėliai gali apsigyventi KMN erdvėse. 15 val. prasidėsiančiose edukacinėse dirbtuvėse ypač laukiamos iš anksto užsiregistravusios šeimos su vaikais.

Knygų mylėtojai laukiami vieninteliame Lietuvoje, tyrinėtojų Justinos Zubaitės ir Viltės Girdzijauskaitės įkurtame šiuolaikinio meno ir teorijos knygyne "Six chairs books . Čia visi norintieji galės prisiliesti prie odinių, medžiaginių ar popierinių leidinių viršelių, kiti – patogiai įsitaisyti ir klausyti, kaip knygų išmintis liejasi iš poeziją skaitančiųjų lūpų.

Per metus KMN įvyko labai daug pokyčių. Pasikeitė ir vadovybė, ir komanda, todėl 46-ojo gimtadienio programa –  tarsi įžanga į būsimą naujovėmis dvelkiantį sezoną.

Vakaro programos pradžią žymės amerikiečių menininkės Wu Tsang legendinio dokumentinis filmas "Wildness", Lietuvos kino gurmanų teismui pristatomas pirmą kartą. Pagrindiniu žiuri prizu OUTFEST festivalyje Los Andžele apdovanota kino juosta 46-ąjį rudenį žyminčios, atsinaujinusios institucijos gimtadienio programoje – neatsitiktinai.

"Filme pasakojama apie 1963–2010 m. Los Andžele gyvavusį barą "Silver Platter" , kurį uzurpavo jauni menininkai", – susiruošusiuosius kino peržiūrai G.Paliušytė kvietė ne tik nebyliai stebėti, bet ir garsiai diskutuoti apie gentrifikaciją, bendruomeniškumą, kartų skirtumus ir stereotipus.

Tikisi daug sveikintojų

Gimtadienį užbaigs dviejų grupių koncertai – susirinkusiesiems lenksis savo kūrybos pradžią mininti, tačiau jau nemenką būrį gerbėjų turinti merginų grupės "shishi" ir improvizacinės beprotybės meistrai, jau 30 metų gyvuojanti alternatyvaus psichodelinio roko grupė "Ir Visa Tai Kas Yra Gražu Yra Gražu".

"Praėjusiais metais į jubiliejinį gimtadienį susirinko beprotiškai daug žmonių. Antplūdžio tikimės ir šiemet. Žinoma, yra rizikos, kad, pasikeitus vadovybei, dalis senosios auditorijos atkris, – G.Paliušytė vylėsi, kad, pasiteisinus šiam scenarijui, netektį kompensuos naujieji KMN bičiuliai.

Beje, jie, kaip ir ištikimiausi KMN senbuviai, V.Putvinskio gatvėje laukiami ne tik lapkričio 29-ąją, bet ir kitomis dienomis. Jau šiandien čia bus atidaryta neįgaliųjų paroda "Menas mano mieste – patiriu ir dalijuosi. Suskubę dar spėsite pamatyti ir komiksų dailininkės Miglės Anušauskaitės, režisierės Julijos Šatkauskaitės, kompozitoriaus Andriaus Šiurio ir kūrybinės komandos "Bilietų nėra" garso komiksų parodą "Truputis diskurso".

"Visus esamus ir būsimus renginius galite rasti mūsų internetinėje svetainėje, – G.Paliušytė prasitarė, kad 29 d. bus lemtinga ir kmn.lt puslapiui. – Taip, mes keičiamės. Ne tik fizine, bet ir virtualia erdve."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių