Kelias į pasaulinį pripažinimą – per Kauną

Kartu su Lietuvos nepriklausomybe savo koncertų tradiciją pradėjęs Tarptautinis jaunųjų muzikų festivalis 26-ąjį kartą sukviečia talentingus viso pasaulio vaikus bei jaunųjų talentų gerbėjus į Kauno valstybinę filharmoniją.

Džiugins ne tik kauniečius

Festivalis jau yra tapęs neatsiejamu Kauno ir visos Lietuvos kultūros renginiu, kiekvieną pavasarį atveriančiu kelią į profesionalią sceną vis naujiems jaunosios kartos atlikėjams, kurių vardai vėliau suspindi garsiausių pasaulio koncertinių erdvių afišose.

Programos "Ars Baltica", koordinuojamos Baltijos jūros regiono šalių kultūros ministerijų, nario – Tarptautinio jaunųjų muzikų festivalio pakviesti Kaune koncertavo kone visų žemynų jaunieji talentai. Kaip teigia Kauno valstybinės filharmonijos vadovas, festivalio iniciatorius ir globėjas Justinas Krėpšta, atskleisti jaunąjį talentą – nelengva užduotis, verčianti susidurti su aibe iššūkių tiek būsimam muzikantui, tiek jo ugdytojams.

Dėmesingiems tėvams, kūrybiškiems mokytojamas padedant ir susiklosčius palankioms aplinkybėms atrandamos, puoselėjamos ir visapusiškai ugdomos būsimos scenos žvaigždės, o tinkamu laiku nukreipti teisinga linkme jaunieji talentai išdrįsta pasukti muzikos garsų nušviestu keliu. Daugelis muzikantų žino, kad šis kelias nelengvas, bet jame laukia gausybė džiugesio, palaimos ir triumfo akimirkų.

XXVI festivalis – kaip visada jaunatviškas, kupinas polėkio ir pateisinantis solidaus pavasarinio renginio amplua. Iki šešių koncertų ciklo išsiplėtęs festivalis šiemet peržengia Kauno valstybinės filharmonijos sienas – du festivalio dalyvių koncertus išgirs į Elektrėnų ir Rietavo meno mokyklų sales susirinkę klausytojai. Pradedamojo ir baigiamojo festivalio koncertų metu solistams akompanuos simfoniniai orkestrai.

Solidi programa

Festivalio atidarymo vakarą ryškiausius Lietuvos talentus pristatys visuomenei plačiai žinomo dirigento Jono Janulevičiaus vadovaujamas Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos simfoninis orkestras. Užbaigiant festivalį jo dalyvius muzikinio olimpo link lydės Kauno miesto simfoninis orkestras (vyr. dirigentas Constantine Orbelian (JAV), vadovas Algimantas Treikauskas), kuriam diriguos sparčiai karjeros laiptais kylantis jaunosios kartos batutos meistras Ričardas Šumila.

Pradedamajame festivalio koncerte skambės itališkojo baroko atstovų Alessandro Marcello ir Antonio Lucio Vivaldi, ankstyvojo vokiečių klasicizmo kompozitoriaus Carlo Philippo Stamitzo, neprilygstamojo prancūzų romantiko Camille Saint-Saënso, legendinio italų smuiko virtuozo Niccoli Paganini, XX a. Meksikos orkestrinės kūrybos genijaus Arturo Marquezo ir mūsų šalies žymiojo operų kūrėjo Vytauto Klovos instrumentinės pjesės ar koncertai įvairiems instrumentams su orkestru ir žavingosios Wolfgango Amadeus Mozarto Simfonijos Nr. 40 pirmoji dalis. Juos atliks obojininkas Ignas Ščesnulevičius, klarnetininkas Tumas Razmus, puikiai valtorną valdantis Valentinas Rezničenko, žavi smuikininkė Radvilė Stonytė, gitaristas Rokas Jurkus ir jaunieji pianistai Naglis Norkevičius bei Joana Janulevičiūtė.

Dviejų filharmonijoje vyksiančių koncertų programos džiugins klausytojus soliniais kamerinės muzikos opusais, kuriuos gros jaunieji Lietuvos atlikėjai ir svečiai iš Gruzijos, Latvijos, Slovėnijos, Norvegijos, Rusijos, Vokietijos ir Italijos.

Elektrėnų ir Rietavo publiką džiugins klarnetininkas Rokas Makštutis, smuikininkė Paulina Banaitytė, violončelininkas Pijus Titas Mašanauskas, pianistas Simonas Miknius, gitara skambinanti Emilija Grigaliūnaitė ir viešnia iš Gruzijos, nuo mažumės fortepijoną pamilusi atlikėja Ana Shapatava.

Baigiamajame koncerte talentingiausi mūsų šalies ir iš tolimų kraštų atvykę jaunieji muzikai į vientisą garsų puokštę suskins nuostabiausius baroko, klasicizmo ir romantizmo epochų muzikos žiedus. Čia skambės barokinės polifonijos meistrų Johanno Sebastiano Bacho bei A.L.Vivaldi, preciziškojo klasiko W.A.Mozarto, į svaiginančias lyrikos aukštumas pakylėjančio Piotro Čaikovskio, neišdildomas emocijas žadinančių romantikų Frédérico Chopino bei Roberto Schumanno ir kitų kūrėjų koncertai solo instrumentams su orkestru. Šiuos pasaulinės muzikos lobyno šedevrus atliks mūsų šalies jaunosios pianistės Julija Rockina ir Kaja Kašubaitė, smuikininkai iš Italijos bei Rusijos Flavia Napolitano ir Daniilas Chaplyginas, violončelininkė iš Norvegijos Hedda Aadland, iš broliškosios Latvijos atvykęs fortepijono virtuozas Kārlis Bukovskis ir Vokietijos bei Slovėnijos atstovai, puikūs pianistai Konstantinas Egenspergeras ir Makas Munis Mihevcas.

Buvę dalyviai – jau garsūs

Tarptautinis jaunųjų muzikų festivalis per daugelį metų tapo svarbiu atspirties tašku nemažam būriui atlikėjų, kurių vardus šiuo metu galime išvysti prestižinių koncertinių erdvių afišose. Tai visoje Europoje koncertuojantis violončelininkas Edvardas Armonas, pasaulyje originaliomis interpretacijomis ir savita atlikimo technika išgarsėję lietuvių pianistai Indrė Petrauskaitė, Edvinas Minkštimas, Gabrielius Alekna, Evelina Puzaitė, Andrius Žlabys, Aidas Puodžiukas, Vokietijoje reziduojanti latvių fortepijono virtuozė Lauma Skride, viena talentingiausių Čekijos pianisčių Veronika Böhmova, kurios koncertų maršrutai driekiasi po visą pasaulį, prieš septynerius metus jauniausiu koncertmeisteriu tarp didžiųjų JAV simfoninių orkestrų tapęs norvegų smuikininkas Davidas Coucheronas ir kiti.

XXVI festivalio organizatoriai linki tiek klausytojams, tiek dalyviams patirti šį užburiantį stebuklą – scenoje sužėrintį talento pliūpsnį, dovanojantį kuo nuoširdžiausias emocijas. Juk vienas iš svarbiausių šio festivalio tikslų – siekti, kad visus lydėtų puiki nuotaika ir jaunatviško muzikavimo teikiamas džiaugsmas.


Kas? XXVI Tarptautinio jaunųjų muzikų festivalio atidarymo koncertas.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Kovo 29 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurate

Jurate portretas
Kiek filharmonija moka tam Prunskui uz “kalamus“ straipsnius? Tai ka veikia filharmonijos vadybinininkai? Valstybine istaiga juk laikosi uz musu moketoju pinigus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių