Kelios pastabos apie pastabas, skirtas rytojui

Menas geriausiai geba generuoti svarbiausią visuomenės bruožą – suvokimą. Tuo įsitikinusi Portugalijos katalikiškojo universiteto profesorė Luisa Santos.

Ji kuruoja skirtingoms Europos šalims, miestams ir kultūroms atstovaujančius menininkus ir jų kūrinius sujungusią parodą "Pastabos apie rytojų", šiuo metu veikiančią galerijoje "Meno forma" ir menų centre "Ars et Mundus".

Keturiolika Europos miestų vienijančio meno ir kultūros kūrėjų tinklo "CreArt" surengta paroda jungia 21 menininko kūrybą. Joje pristatoma alternatyvių pasaulio vizijų serija, įrašanti meną ir kultūrą į socialinių sistemų sąrašą – tokių pat kaip ir stichiškai susiformuojančios bendruomenės, savanoriškos, totalinės ar biurokratinės organizacijos.

Parodoje dalyvauja lietuviai menininkai Marija Marcelionytė-Paliukė ir Marija Šnipaitė iš Vilniaus, kauniečiai Povilas Ramanauskas ir Monika Žaltauskaitė-Grašienė; Ricardo Gonzalézas ir Jorge Méndezas, žinomas kaip Jorge Peligro (Ispanija), Carolina Grilo Santos (Portugalija), Eva Pacalova ir Katerina Drzkova (Čekija), Davoras Sanvincentis ir Jelena Bando (Kroatija), Nita Mocanu, Kovacs Kinga, Zsuzsanna Fodor (Rumunija), Stine Bråthen (Norvegija), Georgas Pinteritschas ir FAXEN Art Collective (Austrija), Stefano Bucciero, Tvrtko Buricas, Paolo Ferrante, Marco Musaro (Italija).

Apie parodą, jos koncepciją ir joje keliamus klausimus – pokalbis su prof. L.Santos.

– Parodos koncepcijai pasitelkiate vokiečių sociologo Niklaso Luhmanno idėją apie meną kaip socialinę sistemą. N.Luhmannas teigia, kad menas, laikomas socialine sistema, yra saviprogramuojantis – autoriaus konstruktyvistinė analizė, nukreipta prieš būtiną meno aiškinimą, veda link požiūrio, kad kultūra yra ne imanti, o duodanti savo paaiškinimus, taigi N.Luhmannas siūlo kultūrą suvokti kaip savarankiškai save argumentuojančią sistemą, išsaugančią vidinį tapatumą ir plėtojamą jos pačios dalyvių. Vis dėlto šiam požiūriui jau daugiau nei du dešimtmečiai. Kas, jūsų nuomone, su šiuo požiūriu kultūroje ir mene disonuoja, o kas vis dar išlieka aktualu ir apmąstytina rengiant net ir šią parodą?

– Platesniame N.Luhmanno teorinės minties kontekste menas, taip pat kaip ir teisė, ekonomika, politika ar mokslas, sudaro savitą modernybės socialinę sistemą. Kitaip tariant, specifinė meno semantika yra tiesioginis santykis tarp sąmoningo suvokimo, kylančio ne iš socialinio lauko, ir komunikacijos, tiesiogiai susijusios su socialinėmis sritimis. Tad meno funkcija yra į komunikacinius tinklus įtraukti tai, ko iš esmės neįmanoma išreikšti, t.y. suvokimą. Gali pasirodyti, kad toks meno vaidmuo yra labai pasyvus, bet juk suvokimas iš tiesų yra vienas svarbiausių visuomenės veiksnių. Aukščiausias meno pasiekimas – sugebėti mums parodyti mus supantį pasaulį. Tai nėra nauja; menas nuo pat atsiradimo baksnojo į pasaulį pirštu. Tačiau aš manau, kad pasaulio matymas ir tikro jo vaizdo perteikimas visuomet išliks aktualiu dalyku – juk skirtingos interpretacijos sukelia dar daugiau klausimų, o šie gali tapti ir pasiūlymais ateičiai. Visa tai ypač aktualu mūsų laikais, kuriuos apibrėžia žodžiai "konfliktas", "krizės", "nepastovumas" ir "pokyčiai".

– Ar jums neatrodo, kad meno kaip socialinės sistemos samprata formuoja uždarą "meno menui" požiūrį, o kartu steigia ir politines meno galimybes? Kaip manote, kokios jos?



NAUJAUSI KOMENTARAI

O ką gi mums siūlo TS-LKD-istai?

O ką gi mums siūlo TS-LKD-istai? portretas
Didžiausia bėda Kauno švietimo įstaigose yra visiškai praradę sąžinę, patalogiškai įpratę vogti (ir iš vaikų!!!???) šių įstaigų veidmainystės ekspertės, sovietinės direktorės. Vežama mašinomis! Puikus pavyzdys Kauno Žaliakalnio lopšelis darželis. Buvome tesėsaugai ir savivaldybei nurodę kada ir kaip vežama. Jokios reakcijos! Už direktorės nugaros TS-LKD! Savivaldybėje aukštas "činas", sužinojęs, kad kyšininkė ona danutė gricienė yra TS-LKD-istė, taip ir pasakė: " O tai jau tikrai bus, kas užtaria"!!! Ir iš tiesų-teko bendrauti su minėto darželio dirbančiosiomis: viskas po senovei - kaip vilko taip ir velka - jokių pasikeitimų!!! Valytoja ar virėja viską mato, - atvažiuoja teisėsauga: "pažeidimų nerasta"!!! O kaipgi, - juk visa tai virsta pinigais, kurie kyšių pagalba keliauja švietimo skyriaus ir savivaldybės niekšams! Kokio lygio direktorės yra galit susipažinti straipsnyje: "Skandalingas susitarimas Kauno darželiuose..." 15 min. Na, viskas kaip pas onytę! Tad - būk TS-LKD-istu ir ...

Iš TS-LKD-istės Onytės Kyšininkytės nuotykių albumėlio:_1

Iš TS-LKD-istės Onytės Kyšininkytės nuotykių albumėlio:_1 portretas
P. S. TIESA - ONA DANUTĖ GRICIENĖ yra TS-LKD narė!!! Korupcijos pažiba!! Būk TS-LKD-istu ir vogsi, grobsi kiek norėsi! Jei kas – tave balne už kanopų prilaikys partijos bendraminčiai, onytės kyšininkytės klonai! Apsidairyk, tokių Tavo aplinkoje pilna!__ __Kaune teista už kyšininkavimą, TS-LKD narė(!), ona- danutė gricienė,- po to savo Kauno Žaliakalnio lopšely-daržely su savo iš kriminalizuotos aplinkos kilusia pavaduotoja alma žilinskiene net suorganizavusi kyšių ir duoklių išmušinėjimo gaują! Voliota ir kočiota spaudoje, internete, TV, turinti problemų dėl alkoholio, pati net teisme nesugebanti paaiškinti už ką atleidžia iš darbo žmones, teismuose prieš mane iššvaisčiusi virš 50 tūkstančių litų mokesčių mokėtojų pinigų, mokėdama man priteistas sumas bandžiusi nuvogti nuo manęs dalį pinigų (juos "išlupti" iš "garsiosios vadybininkės" prireikė net Generalinės prokuratūros ir VMI pagalbos!!!) ir t. t. ir t. t.- sėdi sau, direktoriauja kavutės su brendžiu įkalus!? Žandus papūtus ir ką!

Iš TS-LKD-istės Onytės Kyšininkytės nuotykių albumėlio:_2

Iš TS-LKD-istės Onytės Kyšininkytės nuotykių albumėlio:_2 portretas
O ko nesėdėt, jei už nugaros TS-LKD-istų partijos bendraminčiai, giminingos sielos, o virš jos savivaldybėje dar kupčinsko sukonstruota sėdi iš tokių gricienių gaunamų kyšiukų mylėtojų visa piramidė! Ištrauksi tokį bagdoniuką iš pagrindo ir piramidė gali griūti! O siaube! Šitiek dirbta, šitiek sunkumų ir gėdos pergyventa! Šitiek niekšybių prikrėsta!! Na, bet vertėjo pasistengti! Pinigėliai tik maloniai šlama, tarytum ošia!.. Svarbiausia - sąžinę kaip nors užsiliūliuoti, ir nutaisyti snukelį - lyg aš čia ir ne prie ko! Tokias gricienes skiria, nuima ir myli savivaldybių merai. Paplokime jiems!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių