„Kino pavasaryje“ – filmai, susitikimai ir ekskursijos

  • Teksto dydis:

Jau šią savaitę į Kauną atvykstantis "Kino pavasaris" pristatys pusšimtį kino juostų, tarp kurių – ir lietuvių kino premjeros, dokumentika, animacija bei animacinė dokumentika.

Eksperto favoritai

Anot ilgamečio "Kino pavasario" programų sudarytojo Evino Pukštos, kiekvienas festivalio filmas jam yra ypatingas. "Tam, kad žiūrovams atrinktume tai, kas geriausia, per dieną turime pažiūrėti 6–7 filmus. Šiemet labai džiaugiuosi trumpametražių filmų programa, kuri nė vienais metais nebuvo tokia stipri", – intrigavo jis.

"Kino juosta, kurioje šiemet atradau pats save, buvo "Dramblys Popajus". Žinau, kad jį žiūrėsiu dar ne vieną ir ne du kartus", – kalbėjo kino apžvalgininkas.

E.Pukštos filmas favoritas sukurtas Singapūre gyvenančios režisierės Kirsten Tan. Tai kelio filmas apie įžymų Tailando architektą Taną, kurį netikėtai užklumpa nelaimės ir negandos. Gyvenimo džiaugsmą praradęs vyras spalvingame gatvės pasirodyme atsitiktinai pastebi nuo vaikystės pažįstamą dramblį Popajų. Netrukus prasideda lemtinga architekto ir Popajaus kelionė.

"Šis filmas yra neįtikimai nuoširdus, žavintis paprastomis gyvenimiškomis situacijomis, sąžiningu humoru ir charizmatiškojo aktoriaus milžino Bongo pasirodymu. Azijoje filmuota juosta ilgam išlieka atmintyje ir širdyje", – pasakojo E.Pukšta.

Susitikimai su kūrėjais

Kauną šiemet aplankys ne tik filmai, bet ir jų kūrėjai. Kovo 26 d. sinefilų lauks komedijos "Pasiklydę Paryžiuje" režisieriai, scenarijaus autoriai ir prodiuseriai Fiona Gordon ir Dominique’as Abelis bei dokumentinės juostos apie avangardinės muzikos grupės "Laibach" koncertą Šiaurės Korėjoje "Išlaisvinimo diena" režisieriai Mortenas Traavikas ir Uģis Olte.

Kovo 28 d. kauniečiai galės susitikti su juostos "Šeimyniškas gyvenimas" režisieriumi Cristianu Jiménezu.

Balandžio 2 d. kūrybos užkulisius praskleis filmo "Atsiprašymas" režisierė Tiffany Hsiung. Balandžio 3 d. su kauniečiais bendrauti pasiruošę reto žanro – animacinės dokumentikos juostos "Žmogus, kuris mokėjo 75 kalbas" režisierė ir scenarijaus autorė Anne Magnussen, prodiuserė Živilė Gallego ir aktorius Justas Valinskas bei bulgarų kūrėjų filmo "Šlovė" aktorė Margita Gosheva.

Balandžio 4 d. lenkų kūrėjų juostą "Paskutinė šeima" pristatys aktorius Dawidas Ogrodnikas".

Festivalį pagerbs ir šokio teatro "Aura" meno vadovė Birutė Letukaitė, kuri sinefilus supažindins su pirmosiomis šiuolaikinio šokio revoliucionierėmis Loje Fiuler ir Isadora Duncan. Renginio metu dalyviai išvys šiuolaikinio šokio šokėjos Emos Senkuvienės atliekamą choreografinę kompoziciją, bus kviečiami nepraleisti paskutinio prancūzų muzikinės dramos "Šokėja" (rež. Stéphanie Di Giusto) seanso, kuriame L.Fiuler ir I.Duncan įkūnijo aktorės Soko ir Lily-Rose Depp.

Netradicinės ekskursijos

Festivalis ir netradicinių pasivaikščiojimų gidai iš "Ekskurso" komandos jau antrus metus iš eilės pakvies pasiklausyti unikalių tarpukario Kauno kino teatrų istorijų. Šiemet rengiamos keturios ekskursijos – gidai pasakos apie kino teatrų kultūrą ir populiariausius "mušeikas".

XX a. pradžioje kinui masiškai pradėjus plisti Europos ir Amerikos žemynuose, taip pat ir Kaune, filmų teatrai tapo savotiškomis pramoginėmis miestų šerdimis – dėl savo pigumo ir vizualumo vadinamasis kinematografas buvo suprantamas ir prieinamas beveik kiekvienam gyventojui. Dėl to kino pramonė be pernelyg didelių nuostolių išgyveno ir didžiosios ketvirtojo dešimtmečio ekonomikos krizės metus: nuskurdusiems žmonėms tai išliko bene vienintelis prieinamas pabėgimas nuo sunkmečio rūpesčių.

Nenuostabu, kad kino teatrų versle vyravo didžiulė konkurencija: miestų centruose veikiantys kino teatrai lenktyniavo, kas pasistatys prašmatnesnį pastatą su didesne sale ir šiuolaikiškesne architektūra, o darbininkijos rajonuose šie statiniai neretai tapdavo ryškiausiais apylinkės statiniais po vietinės bažnyčios.

Daugiau informacijos – kinopavasaris.lt.


Šiame straipsnyje: Kino pavasaris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių