KMN programa kvies mąstyti ir kurti

  • Teksto dydis:

Rytoj Kauno menininkų namai (KMN) pakvies į Žygimanto Kudirkos parodą, kuri veiks neįprastoje vietoje – prie Kauno traukinių stoties, bare „O kodėl ne?“. Čia bus rodoma menininko, atlikėjo, rašytojo Ž. Kudirkos autorinė videoinstaliacija „Totalus svetimumas“.

Trijų kanalų vaizdo kūrinys apie kūno dualizmą, kūną kaip apvalkalą, drabužį, technologiją ir su juo susijusią dėvėjimo problematiką įsikurs tamsiausioje baro patalpoje Žemųjų Šančių pakraštyje.

Pasak KMN kuratorės Agnė Bagdžiūnaitės, specialiai į parodą atvykę ar tiesiog baro lankytojai galės savęs paklausti, koks yra mūsų santykis su technologijomis, kiek jau esame užvaldyti mašinų ir kokia yra ateities programa, kurios procese vargu ar dalyvaujame.

Ž. Kudirkos paroda – kovą KMN prasidėjusios tarptautinės parodų, performansų, kino peržiūrų ir edukacinių renginių metų programos „Sapnas pilvu į viršų (šuo ar žuvis?)“ dalis. Projektas tyrinėja įvairiapusę liūdesio prigimtį ir aiškinasi, ką mums kaip visuomenei reiškia laimės industrija, ar ji nėra tiesiog tam tikras liūdnos visuomenės atspindys. Ar tikrai mes privalome būti laimingi, kad gyventume visavertį gyvenimą.

„Nors Ž. Kudirkos kūrinys jau buvo rodytas 2023 m. Vilniuje, Lietuvos dailininkų sąjungos meno erdvėje „Medūza“, jį įtraukėme ir į parodų programą Kaune, nes tai gana tamsus, tragikomiškas kūrinys apie susvetimėjimo procesus, kuriuos nebūtinai įsisąmoniname. Gal tai padarysime ateityje, bet Žygimantas kaip šiuolaikinis futuristas mums padeda tai numatyti. Tai liūdnai juokingas scenarijus“, – sako A. Bagdžiūnaitė.

Ar tikrai mes privalome būti laimingi, kad gyventume visavertį gyvenimą.

Dar viena kelionė, tik jau ne tokia futuristinė, o labiau biografinė, įvyks gegužės 16 d. KMN su filmo „Orlandas: mano politinė biografija“ premjera Lietuvoje. Jo autorius – žymus filosofas, kuratorius ir rašytojas Paul B. Preciado poetiškai apmąsto fikcijos ir dokumentikos santykį ir jo reikšmę translyčių ir nebinarinių žmonių gyvenimams.

Gegužės mėnesio „Sapnas pilvu į viršų (šuo ar žuvis?)“ programą baigs garso tyrėjos ir menininkės Dainos Pupkevičiūtės kūrybinės dirbtuvės. Autorė pakvies įsiklausyti į save ir į aplinką gegužės 18 d. pasivaikščiojimo per miestą metu.


Kas? Ž. Kudirkos paroda.

Kur? Bare „O kodėl ne?“ (A. Juozapavičiaus pr. 122 A).

Kada? Atidarymas gegužės 10 d. 19 val., veiks iki birželio 8 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių