Kompozitoriaus Ch. Gounod jubiliejus – su „Faustu“

  • Teksto dydis:

Šiemet minimas prancūzų kompozitoriaus Charles'o Gounod 200-ąsias gimimo metines Kauno miesto simfoninis orkestras (KMSO) kviečia pažymėti prisimenant genialiąją  jo operą "Faustas".

Nesuklysime vokiečių literatūros klasiko Johanno Wolfgango von Goethes "Faustą" pavadinę literatūros šedevru – pusę amžias rašytas didžiausias literatūros kūrinys vokiečių kalba pelnė pripažinimą visame pasaulyje. Ryškus jo išskirtinumas įkvėpė daugelį menininkų ir inspriravo naujų meno kūrinių atsiradimą. Taip 1859 m. buvo sukurta viena populiariausių ir dažniausiai statomų operų pasaulyje – "Faustas".

Nuo premjeros, kuri įvyko 1862-aisiais Paryžiuje, iki pat šių dienų net penkių veiksmų opera buvo vadinama tikrąja Grand Opéra (didžioji opera) su šiandien visame pasaulyje atliekamomis įsimintiniausiomis arijomis, didingu orkestro skambesiu, choru, baletu, kuris buvo skurtas tik 1869 m. bei įspūdinga scenografija.

Būtent "Faustą" Ch.Gounod jubiliejui paminėti pasirinko ir KMSO, į Kauną pasikvietęs ilgametį bičiulį, prancūzų kompozitorių repertuaro žinovą maestro Alain Paris.

Su džiaugsmu orkestras pristatys ir koncerto solistę Irene Fiorito, išskirtinio talento jaunosios kartos smuikininkę iš Italijos. Būdama vos penkiolikos metų su pagyrimu ir aukščiausiais įvertinimais ji baigė vieną seniausių pasaulyje muzikos institucijų – Romos Šv.Cecilijos muzikos konservatoriją, o šiuo metu studijuoja Lugano muzikos akademijoje, Šveicarijoje. Nepaisant to, kad yra labai jauna, ši smuikininkė pelnė daugybę apdovanojimų. Nuo 2013 m. Irene yra Šv.Cecilijos styginių kvarteto smuikininkė. O nuo 2015 m. ansamblio "Archi Nova" pirmasis smuikas. Kaip solistė I.Fiorito pasirodo su įvairiais Italijos, Prancūzijos, Austrijos, Šveicarijos simfoniniais bei kameriniais orkestrais.

Koncerto dieną Kauno valstybinės filharmonijos Didžioji salė prisipildys Henryko Wieniawskio, Camille'io Saint-Saenso ir žinoma, Ch.Gounod opusais, kurie džiugins net išrankiausią klausytoją. O atliekant pastarojo "Mažąją simfoniją" gražiausiomis spalvomis atsiskleis orkestro pučiamųjų instrumentų atlikėjų meistriškumas.


Kas? Kompozitoriaus Charles'o Gounod 200-osioms mirties metinėms paminėti skirtas koncertas.

Kada? Spalio 19 d. 18 val.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.


Šiame straipsnyje: FautasCharles Gounodopera

NAUJAUSI KOMENTARAI

gal nereikia

gal nereikia portretas
mosikuos diedukas treikauskas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių