KTU fotostudijos 40-mečio paroda: nematytos vietos ir ryškiausios asmenybės

  • Teksto dydis:

Rudenį KTU Studentų miestelyje eksponuojama KTU fotostudijos jubiliejinė lauko paroda kviečia iš arčiau pažinti daugeliui nematytas universiteto vietas ir prisiminti ryškiausias asmenybes. Fotografai intriguoja, esą jų darbai sudomins be tik kauniečius ir miesto svečius, bet ir kolegas „objektyvo brolius“. Pirmakursiai ir vyresnių kursų studentai kviečiami tapti fotostudijos nariais.

„Pernai išsikėlėme sau nemažai iššūkių, įgyvendinome keletą šaunių idėjų, suformavome naują ir šiuolaikišką bendruomenę, o sykiu kiekvienas atradome savitą kūrybinį braižą. Džiaugiamės, kad nešvaistėme laiko veltui ir pastangos atsipirko su kaupu. Kiekvienas kūrybinis ar techninis klausimas tarsi savaime padiktuodavo temą paskaitoms, o nauji sumanymai virsdavo smagiomis kūrybinėmis dirbtuvėmis ar asmeniniu studento projektu. Džiaugiamės mokslo metus pradėdami gražiais rezultatais, turėdami noro siekti naujų tikslų ir laukdami prisijungiant dar daugiau naujų veidų“, – apie specialiai universitetui dedikuotą parodą ir kitus kūrybinius iššūkius bei Kauno technologijos universiteto (KTU) fotostudijos naujienas pasakoja jos vadovas, fotografas ir architektas Donatas Stankevičius.

– Kaip kilo mintis sukurti parodą Studentų miestelyje?

– Šios lauko parodos idėja susijusi su KTU fotostudijos keturiasdešimtmečiu, bet mes nesame šio jubiliejaus „kaltininkai“. Visi nariai pakankamai nauji. Aš pats studijai vadovauju tik antrus metus, tad tikrai negalime prisiskirti sau nuopelnų, kurie buvo renkami visus 40 metų. Tiesiog intuityviai išėjo, kad pasirinkome parodos temą, kaip dedikaciją universitetui už tai, jog mūsų meno kolektyvas reikalingas, o kiekvienas atėjęs studentas čia turi galimybę savaip atsiskleisti.

Tuo pačiu ši paroda supažindins naujus studentus su erdve, kurioje jie praleis ateinančius kelerius metus. Savo eksponuojamomis nuotraukomis norime sužadinti jaunųjų menininkų susidomėjimą bei pakviesti prie mūsų prisijungti tuos, kurie nedrįsta realizuoti savo fotografinių užmojų.

– KTU vardas neatsiejamas nuo Kauno, tad ir į parodą kviečiate visus kauniečius?

– Tikrai taip. Paroda turėtų būti įdomi visiems, kam svarbi fotografija, – tiek studentams, tiek miestiečiams. Lankant tokias vietas galima susipažinti su dalykais, prie kurių nėra galimybės prisiliesti, arba pro kuriuos dažnai praeinama net nesusimąstant, kas slepiasi už tų sienų. Kartais galima eiti tuo pačiu koridoriumi 20-30 kartų per dieną ir jame nieko neįsiminti, bet fotografijoje, pamačius jogos pratimą atliekantį žmogų, nejučia kadras įtraukia ir atskleidžia įprastą vietą savaip.

– Kuo ši ekspozicija ypatinga ir kuo išsiskiria iš ankstesnių parodų?

– Ieškant skirtumų, pirmiausia reikėtų paminėti mastelį. Nors vaizdo svarba nuo dydžio ir nepriklauso, kiekvienam malonu savo darbą matyti atspaustą kelių kvadratinių metrų dydžio stende. Manau, tai didelis paskatinimas studentams. Stenduose taip pat matomi atvirukų pavidalu atspausti darbai yra tik fragmentai būsimų parodų, kurias rodysime skirtingose universiteto erdvėse.

– Ar studentai aktyviai jungiasi prie jūsų ir įsitraukia į šią veiklą?

– Taip. Labai džiaugiuosi visomis jų iniciatyvomis bei progresu. Mūsų partneris, kompanija „Sony“, stebi aktyviausius narius ir yra paruošusi įvairių prizų. Pernai didžiausią pažangą padariusiam studentui ji padovanojo sisteminį fotoaparatą. Šiemet sulaukėme naujų narių ir tikiuosi, kad jie taip pat aktyviai įsitrauks į fotostudijos gyvenimą. Apie tai svarstančius galiu tik padrąsinti ir kviečiu kuo greičiau prisijungti.

– Mokslo metai įsibėgėja, tad kuo nustebinsite šiemet?

– Įvadinėje savaitėje loterijos būdu išdalinome dešimt rankų darbo pinhole fotokamerų, leidžiančių išmėginti unikalų fotografavimo būdą. Visą rugsėjį nusprendėme paskirti analoginei fotografijai. KTU Kultūros centre, kur įsikūręs mūsų meno kolektyvas, pagaliau turime savo tamsųjį kambarėlį. Čia studentai galės ryškinti foto juosteles ir spausdinti nuotraukas. Taip gimė ir kūrybinių dirbtuvių ciklas, leidžiantis geriau pažinti analoginę fotografiją ir gilinti žinias apie jos filosofiją.

Šioje skaitmeninėje eroje analoginė fotografija sparčiai nyksta, o mes KTU prisidedame prie jos puoselėjimo. Taip pat tęsime pernai sėkmingai startavusį „Foto ABC“ užsiėmimų ciklą pradedantiesiems, vėl rengsime susitikimus su menininkais ir kitomis įdomiomis asmenybėmis, organizuosime parodas, imsimės kitų kūrybinių iniciatyvų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių