Kultūriniai mainai: kauniečiai sulauks dar vienos kartvelų staigmenos

Kultūriniai mainai su Sakartvelu įsibėgėja. Neseniai Kaune lankėsi Valstybinis Tbilisio lėlių teatras, o jau netrukus kauniečiai sulauks dar vienos kartvelų staigmenos. Khulo miesto teatras pristato spektaklį, režisuotą net trijų režisierių: viena jų – publikai puikiai pažįstama kaunietė Hana Šumilaitė.

Lietuvės, režisieriaus Tamazo Imanadzės ir Khulo miesto teatro vadovo Roino Surmanidzės kurta dviejų dalių komedija "Tylos! Vyksta repeticija", pastatyta pagal britų dramaturgo Michaelio Frayno veikalą "Triukšmas už sienos". Spektaklis atskleidžia žiūrovams nematomą teatro pusę: užkulisiuose verdančias diskusijas tarp režisierių ir aktorių, ginčus, nesusipratimus ir netikėtumus, vykstančius repeticijų metu.

Spektaklis bus įdomus ne tik eiliniams žiūrovams, bet ir teatro lauko žmonėms, kurie galės pažvelgti į žaismingai perteiktą savo darbo kasdienybę iš šalies", – įsitikinusi H.Šumilaitė. Įdomu ir tai, kad keturi komedijos aktoriai ir vienas režisierių vaidino kino filme "Nana", kuris šiais metais pristatytas JAV Kino meno ir mokslo akademijai gauti "Oskarą" užsienio filmų kategorijoje.

Apie 900 m virš jūros lygio esančio Khulo miesto teatras unikalus tuo, kad jis – aukščiausiai kalnuose esantis profesionalus teatras. Tai vienas populiariausių Adžarijos regiono teatrų, kurio repertuare – tiek pasauliniai, tiek kartvelų klasikos kūriniai. Nuostabą kelia faktas, kad apsilankymas šiame teatre vietos gyventojams – tiek vaikams, tiek suaugusiesiems yra visiškai nemokamas. Kadangi gyvenimo sąlygos kalnuose yra atšiaurios, o žiemą pasnigus ne visada įmanoma išvykti iš apylinkių, valstybė finansuoja tiek spektaklių kūrimą, tiek bilietus žiūrovams.

H.Šumilaitė kurti spektaklio į Khulo miestą buvo nuvykusi rugpjūtį. Komedijoje ji vaidina režisierę, taigi, pačią save. Nors Lietuvos ir Sakartvelo teatro tradicijos skiriasi kaip diena ir naktis, jos teigimu, kartu dirbant nesusikalbėjimų pavyko išvengti. "Paprastai kartvelus įsivaizduojame kaip vientisą tipažą, tačiau šios šalies regionai itin skirtingi – gali visiškai skirtis jų kalbos, papročiai. Teko dirbti su Tbilisio, Kutaisio miestų teatrais, megrelų aktoriais – visi jie itin skirtingi ir saviti. Vis dėlto šio spektaklio aktoriai yra kalniečiai – gana santūrūs, nelinkę diskutuoti, ginčytis su režisieriais, tačiau gebantys improvizuoti ir reikiamu momentu atskleisti savo temperamentą, – pasakojo ji. – Teatre visi kalbame ta pačia teatro kalba, tad prireikus vieni kitus galime suprasti ir be žodžių."

Sakartvelas garsėja savo teatro tradicijomis ir kuriamais spektakliais, tačiau šįkart žiūrovai išvys britų dramaturgo įkvėptą kūrinį. "Nusprendėme šiek tiek nutolti nuo kartvelų nacionalinių tradicijų ir pasiūlyti šį tą linksmesnio, – sumanymą atskleidė H.Šumilaitė. – Nors Sakartvelo kūrėjų spektakliai yra itin vertinami, jie yra gan sudėtingi ir niūrūs. Nesinorėjo pristatyti per daug rimto kūrinio, kadangi spektaklis rodomas su subtitrais, jaučiamas šioks toks kalbos barjeras. Tačiau jeigu mūsų kultūrinė draugystė tęsis ir toliau, manau, kad žiūrovai turės ne vieną progą įvertinti gilias kartvelų tradicijas."


Kas? Spektaklis "Tylos! Vyksta repeticija".

Kur? Kauno kultūros centre.

Kada? Lapkričio 19 d. 19 val.

Spektaklio kalba: rusų k., lietuviški subtitrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Brone

Brone portretas
Deja jie giė kartvelais ir mirs kartvelais. Tai zmones mylintys ir gerbiantys savo šalį Butent kartvelai

vidmantas

vidmantas portretas
Saunuole Hana!

Kas tie

Kas tie portretas
Pistkartvelai???
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių