Kultūros centro „Girstutis“ scenoje – laikui nepavaldžios Trepsės pamokos

  • Teksto dydis:

Miuziklas "Pabėgimas iš Trepsės namų" pagal garsiąją Jono Avyžiaus apysaką "Aštuonetas iš Trepsės namų" sėkmingai skinasi kelią į žiūrovų širdis. Šaunusis aktorių septynetas ir puiki istorija apie pabėgimą iš mergaitės Trepsė namų, – kultūros centro "Girstutis" scenoje.

Andriaus Kaniavos režisuotas miuziklas – tai istorija apie mergaitę, kokių daug mūsų pasaulyje. Užtenka jai treptelėti kojele ir mama tenkina kiekvieną jos norą. Daugiausia tokių norų mergaitei iš miuziklo, žinoma, kildavo žaislų parduotuvėje! Taigi, jos kambarys buvo pilnas žaislų, tik šeimininkė jų nemylėjo ir jais nesirūpino. Vieną dieną pamirštos ir apleistos lėlės susivienijo ir suorganizavo pabėgimą. Palikusios Trepsės namus, jos sėdo į seną "Trantą" ir pasileido į kupiną nuotykių kelionę. Kokia ji buvo, kas joje laukė, kokie netikėtumai pabėgėlius užklupo – viskas bus atskleista....

Šį sezoną taip pat bus pristatyta kompaktinė plokštelė, kurioje sudėtos visos spektaklyje skambančios dainos, jau itin pamėgtos tiek mažųjų, tiek ir didesnių žiūrovų. Ir kuri, neabejotinai, papildys vaikiškų muzikinių leidinių rinką kokybišku dainų rinkiniu.

Kaip ir pačiame spektaklyje, taip ir jame skambančiuose kūriniuose užkoduotas skatinimas sugrįžti prie tikrųjų vertybių – draugystės, pasiaukojimo, nuoširdumo, gyvo bendravimo. Miuziklo sėkmė užkoduota pačiame jo kūrimo procese.

"Laiką, praleistą planuojant "Pabėgimą iš Trepsės namų" ir kartu su aktoriais besiruošiant jį įvykdyti, laikyčiau vienu laimingiausių mano gyvenime. Todėl, savaime suprantama, norėčiau vėl tai patirti, ir tikiuosi, kad tos laimingos akimirkos niekada nesibaigs, – sako miuziklo režisierius, libreto ir muzikos autorius Andrius Kaniava.

Po premjeros vasarį buvo parodyta daugiau kaip dešimt spektaklių, tad publika jau turėjo galimybių susipažinti su žaviomis lėlėmis – miuziklo personažais. Ar žiūrovų reakcijos po pirmųjų spektaklių atitiko A.Kaniavos sumanymus – o gal publika visiškai kitaip sudėliojo akcentus?

Stebėjau žiūrovų, tiek mažų, tiek didelių, reakcijas, ir pasakysiu – šiandieniniai vaikai niekuo nesiskiria nuo vakar dienos, praeitų metų ar praėjusių laikų vaikų.

"Kai repetavome, iš šalies vis išgirsdavau abejonių, kad šiandieniniai vaikai nebesupras vieno ar kito pjesės niuanso, veiksmo posūkio ar žodžių žaismo. O man atvirkščiai, labai nyku, kai žiūrovui viskas paaiškinama ir pakomentuojama, kad tik, neduok Dieve, kuris nors iš jų neišeitų ko nors nesupratęs", – sako režisierius. Jo žodžiais, teatras žavus savo paslaptimi, kuri ir skatina vaizduotę.

"Stebėjau žiūrovų, tiek mažų, tiek didelių reakcijas, ir pasakysiu – šiandieniniai vaikai niekuo nesiskiria nuo vakar dienos, praeitų metų ar praėjusių laikų vaikų. Jie viską išgirsta ir viską supranta", – mitus apie milžiniškus kartų skirtumus griovė A.Kaniava.

Miuzikle vaidina Aistė Lasytė, Darius Auželis, Valentinas Krulikovskis, Marija Korenkaitė, Vaidotas Žitkus, Aleksandra Metalnikova, Agnė Kaktaitė

Paklaustas, ar režisieriui lengva paleisti spektaklį į plačius vandenis, jis miuziklą lygino su vaiku: kaip kiekvienam tėvui norėtųsi, kad jo vaikas būtų savarankiškas, bet kartu neramu, kad nepasuktų klystkeliais ir neprisigaudytų žalingų įpročių.

"Pabėgimas iš Trepsės namų" – muzikinė pasaka apie tai, ko siekia kiekvienas iš mūsų – būti trokštamu, mylimu ir reikalingu. Ir, kaip bet koks pabėgimas, jis susijęs su rizika, nuotykiais ir nenuspėjama pabaiga. Dėl to aš, kaip pjesės autorius, kompozitorius ir režisierius, labai jaudinuosi, bet tikiuosi, kad viskas baigsis gerai. To ir linkiu – ilgo ir laimingo bėgimo!" – kolektyvui linkėjo A.Giniotis.


Kas? miuziklas "Pabėgimas iš Trepsės namų".

Kur? kultūros centre "Girstutis".

Kada? spalio 14 d. 12 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių