Lietuvos kariuomenės 100-mečiui skirtoje parodoje – tarpukario karininkai

Lietuvos karininkų ramovėje Kaune veikia Lietuvos kariuomenės 100-mečiui skirta paroda, kurioje pateikta kelios dešimtys tarpukario Lietuvos karininkų portretų.

Juos prieš daugelį metų nutapė dailininkas Valentinas Gerulaitis, kuriam dabar būtų 90 m.

Parodoje, kurią Karininkų ramovės Karininkų svetainėje surengė atsargos majoras Gediminas Reutas drauge su V.Gerulaičio dukra Laimute Gerulaityte – Keturakiene, galima pamatyti daugiau nei 20 portretų, sukurtų prieš kelis dešimtmečius. Prasminga tai, kad paroda vyksta Ramovės Karininkų svetainėje, kurią atkurti prieš beveik 20 m. pasirūpino pats G.Reutas, finansuojant Krašto apsaugos ministerijai.

"Kai sumaniau nugriauti Karininkų svetainėje sovietmečiu pastatytas sienas, paveldosaugos specialistams paaiškinau, kad tarpukariu svetainėje nebuvo jokių pertvarų ir pateikiau įrodymą – Karininkų ramovės architekto Stasio Kudoko brėžinius. Juos man atnešė buvęs architekto mokinys Jonas Putna su bendraminčiu. Jie tuos brėžinius išgelbėjo miesto archyvo kieme 1946 m. didžiojo potvynio metu", – aiškino mjr. G.Reutas, pasirūpinęs, kad ne tik atgytų pirminis Karininkų svetainės sienų ir lubų, išlikusio apvalaus stalo vaizdas, bet ir parinko tarpukario laikus menančius baldus.

Tarpukario Lietuvos karininkų portretai į parodą atkeliavo iš Vytauto Didžiojo karo muziejaus, Jurbarko istorijos ir Veliuonos kraštotyros muziejų, V.Gerulaičio šeimos archyvo. Parodoje galima pamatyti ne tik Lietuvos kariuomenėje tarnavusių, bet ir partizanų kovoms vadovavusių karininkų portretus. G.Reutas pasidžiaugė, kad aplankyti šios parodos ateina ne tik karininkų giminaičiai, kauniečiai, bet ir daug jaunimo, moksleivių, kuriems, matyt, smalsu iš arčiau pamatyti uniformuotus tarpukario karininkus: pirmąjį Pietų Lietuvos partizanų vadą plk. ltn. Juozą Vitkų-Kazimieraitį, divizijos generolą Zenoną Gerulaitį, brigados generolą Vincą Žilį, Lietuvos laisvės armijos kūrėją ir vadą brigados generolą Kazimierą Veverskį ir daugelį kitų.

Paroda veiks iki šių metų pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Majore - sporto Jums reikia. Munduro sagos išduoda.

RA

RA portretas
Ko G.Reutas taip kazko issigandes atrodo?

šauktinis

šauktinis portretas
Jis vėl paskirtas Ramovės viršininku?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių