Mėgstamas darbas – geriausias rezultatas

  • Teksto dydis:

Vokalo muzikos koncertų klausytojai gerai žino jausmą, kai, solistui uždainavus, nuo scenos ima sklisti nepaaiškinama jėga. Regis, kad magiškas jo balsas ir energija sklinda beveik be pastangų. Tačiau yra kitaip: ją subrandina tik didelė meilė muzikai ir sunkus darbas.

Vokalo muzikos koncertų klausytojai gerai žino jausmą, kai, solistui uždainavus, nuo scenos ima sklisti nepaaiškinama jėga. Regis, kad magiškas jo balsas ir energija sklinda beveik be pastangų. Tačiau yra kitaip: ją subrandina tik didelė meilė muzikai ir sunkus darbas.

"Nemune" – svajonių versmės

"Svarbiausia reikia turėti svajonę ir dirbti", – taip apie darbą kalba žinomas solistas Liudas Mikalauskas. Šiandien jis – ne tik garsus boso balso savininkas, bet ir KTU tautinio meno ansamblio "Nemunas" veteranas.

Kai pirmą kartą tėvai atvežė Liudą į Kauno valstybinį muzikinį teatrą, svajonė dainuoti šioje scenoje atrodė neįgyvendinama, o solistai – tokie tolimi ir nepasiekiami. L.Mikalauskas nuo pat vaikystės dainavimui skyrė labai daug laiko: dar mokydamasis vidurinėje mokykloje dalyvavo "Dainų dainelėje" ir tapo konkurso laureatu, paauglystėje dainavo tremtinių chore.

Solistas sako, kad užaugo su liaudies daina ir visą laiką pirmenybę teikė lietuviškai dainai: "Mano širdžiai ir mano protui lietuvių aukštoji kultūra yra dainuoti lietuvišką dainą."
Atvykęs studijuoti į Kauną žinomas Lietuvos bosas, ieškodamas saviraiškos ir įdomaus laiko praleidimo, atrado KTU tautinio meno ansamblį "Nemunas". Buvimą ansamblyje solistas vertina kaip pačius gražiausius prisiminimus: "Nemunas" turėjo viską: jaunystę, žavesį, energiją, polėkį, studentiškumą ir didelį atsidavimą liaudies dainai."

Duoti ir atgauti

Muzikos kelias solistui buvo tiesus, tačiau reikalavo labai didelio darbo. Nugalėjus Lietuvos televizijos muzikiniame projekte "Triumfo arka" ambicingajam solistui įvairias programas suskato siūlyti Lietuvos ir užsienio dirigentai.

"Pirmus mėnesius buvau apverstas tokiu kiekiu medžiagos, kad buvo pasirinkimas: arba eiti pirmyn, arba mesti viską. Dirbau naktimis ir dienomis. Dirigentai mane tikrino, o aš stengiausi nė vieno iš jų nenuvilti", – patirtimi dalijosi solistas.

Nesuskaičiuojamą kiekį koncertų turėjes žinomas bosas sako, kad auditorija – it veidrodis: duoda atlikėjui tiek, kiek jis jiems duoda.

"Dažnai įsikrauni nuo publikos reakcijos, nuo jų akių, šypsenų, atvirų širdžių, plojimų. Kada jau būni išsikrovęs, ištiesi į juos abi rankas ir įsikrauni energiškai, širdimi, džiugesiu", – atvirauja L.Mikalauskas, kurio sena svajonė užlipti į Kauno valstybinio muzikinio teatro sceną tapo realybe.

Nugalėjo antroji meilė

L.Mikalausko kolega, draugas tenoras Egidijus Bavikinas, darbą taip pat sieja su pomėgiu. Didelę dalį muzikos kelio žymus tenoras grojo pianinu ir vargonais. Tačiau dar nebaigęs vidurinės mokyklos E.Bavikinas pajuto, kad nori savo gyvenimą sieti su muzika ir džiaugėsi, kad tėvai leido pačiam nuspręsti, kur stoti.

Posūkis vokalo muzikos link buvo netikėtas tiek aplinkiniams, tiek jam pačiam. "Įstojau į dirigavimo specialybę ir po metų, netikėtai, dainavimu sudomino vienas mokytojas, sako "gal pabandyk" ir taip pamažu, po truputį, pasukau visai į kitą sritį", – taip sulaukęs 23-ejų muzikantas pradėjo mokytis dainiavimo.

Dabar E.Bavikinas – žymus Lietuvos tenoras, dirba vokalo mokytoju, turi vaikinų grupę, kurią moko partijų ir kartu su ja dainuoja koncertuose. Jį galima išvysti ir akompanuojant chorui. Nors dainavimas užima didžiąją laiko dalį, o grojimas tapo labiau hobiu, tačiau atlikėjas stengiasi mylimus instrumentus – pianiną ir vargonus – derinti su dažnomis repeticijomis Kauno valstybiniame muzikiniame teatre.

Abu solistai – sekmadienį vyksiančio KTU tautinio meno ansamblio "Nemunas" koncerto svečiai. Vakaro programoje – klasikiniai muzikos, populiariosios klasikos, stilizuoto liaudies meno kūriniai.

"Klausytojai turėtų ateiti pamatyti, kad mūsų lietuviška daina dar nėra mirusi. Būtina ateiti palaikyti savo plojimais, šypsena, atviromis širdimis tą jaunimą, kuriem lietuviška daina dar nėra istorija", – į koncertą kviečia L.Mikalauskas.


Kas? Koncertas "Skambiai siaudžia verpstės".
Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.
Kada? Lapkričio 30 d. 18 val.


Šiame straipsnyje: muzikakoncertasrenginiai Kaune

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių