Kultūros ministras įvardijo svarbiausius valstybės žmones

„Valstybė prasideda nuo kultūros. Esate svarbiausi žmonės valstybėje“, – į kultūros bei meno bendruomenių atstovus šiandien kreipėsi Kaune viešėjęs kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Ministro ir jo komandos susitikimas su Kauno miesto ir rajono muziejų, teatrų, kitų kultūros ir meno įstaigų vadovais bei darbuotojais vyko „Žalgirio“ arenos amfiteatre.

Renginio metu po ilgoko Š.Biručio monologo buvo apdovanotas Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis. Jam iškilmingai įteiktas Kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

„Įteikiu šį garbingiausią ministerijos ženklą O.Daugeliui, kuris daug dirbo, dirba ir dar dirbs. Profesionaliai, gerai. Pasaulis mus pažįsta, atranda per kultūrą“, – kalbėjo ministras. 

O.Daugelis apdovanotas už svarų indėlį ir ypatingus nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui, už kultūros paveldo saugojimą ir sklaidą, už iniciatyvas, inspiruojančias bendruomenę pozityviai veiklai, už asmeninę atsakomybę kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką.

„Kaunas – laimingas miestas. Daug kas kritikuoja, kad ministerija daug dėmesio ir finansų skiria būtent Kaunui. Bet čia atsiranda daug idėjų. Daug čia gimusių projektų yra išmąstyti, išbaigti. Svarbu ne sienos, o turinys“, – akcentavo Š.Birutis.

Kultūros ministerija suskaičiavo, kad menotyrininkas, muziejininkas O. Daugelis, nuo 1992 m. vadovaudamas Nacionaliniam M. K. Čiurlionio dailės muziejui, įgyvendina muziejaus infrastruktūros gerinimo projektus, yra parengęs daugybę publikacijų lietuvių ir užsienio kalbomis nacionaliniams ir tarptautiniams meno leidiniams, kuriomis pristatoma XIX - XX a. Lietuvos dailės kolekcijų istorija bei Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus rinkiniai, yra nuolatinis muziejaus organizuojamų parodų katalogų įžangų autorius.

Tarp žymiausių O. Daugelio inicijuotų ir surengtų M. K. Čiurlionio kūrinių parodų pastaraisiais metais Lietuvoje bei užsienyje yra ekspozicija „M. K. Čiurlionis ir amžininkai" Nacionaliniame Ukrainos dailės muziejuje, „Spalvų ir garsų dialogai. Mikalojus Konstantinas Čiurlionis ir amžininkų kūryba" Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje, „M. K. Čiurlionis ir amžininkai" Estijos meno muziejuje, „M. K. Čiurlionis: un Viaggio Esoterico (1875-1911)" Milano karališkųjų rūmų „Palazzo Reale" muziejuje, „Dvasių Europa. Susižavėjimas okultizmu, 1750-1950" Strasbūro modernaus ir šiuolaikinio meno muziejuje, „Dvasių Europa" Zentrum Paul Klee (Šveicarija), „Gamtos svajonės. Simbolizmas nuo Van Gogho iki Kandinskio" Van Gogo muziejuje ir Suomijos nacionalinėje galerijoje, „Nuo Van Gogo iki Kandinskio. Europos simbolistinis peizažas 1880-1910" Škotijos nacionalinėje galerijoje, „M. K. Čiurlionis. Svajojant apie Lietuvą" Gento dailės muziejuje (Belgija), taip pat naujausia paroda „M. K. Čiurlionis. Lietuviška pasaka", atidaryta Tarptautiniame kultūros centre Krokuvoje (Lenkija).

O.Daugelis aktyviai dalyvavo ir valstybinių, visuomeninių bei profesinių (taip pat ir tarptautinių) organizacijų veikloje: nuo 1990 m. yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys, nuo 1995 m. – Lietuvos dailės istorikų draugijos narys, nuo 2003 m. – Tarptautinės olandų ir flamandų meno kuratorių tarybos narys.

Už nuopelnus kultūrai, jos išsaugojimui bei sklaidai, O.Daugelis yra apdovanotas Karališkojo Norvegijos nuopelnų riterio ordinu (1998 m.), LDK Gedimino ordino Riterio kryžiumi (2005 m.), Karališkojo Belgijos Leopoldo II ordinu (2006 m.), Lenkijos Respublikos Auksiniu Nuopelnų kryžiumi (2006 m.), Oraniečių - Nasau ordinu (2008 m.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

ROZITA

ROZITA portretas
Sveikinu ir linkiu daug geru zmoniu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių