Muziejus lankytojus vilioja ir žaidimais

Vytauto Didžiojo karo muziejus nuolat kuria naujus projektus, kurie sudomintų lankytojus.  Naujausias – informacinė nuorodų sistema.

Patogiau rasti

Šis projektas skirtas tam, kad muziejaus lankytojams būtų paprasčiau rasti sales ir jiems būtų aiškiau, kokius eksponatus jose galės pamatyti. Kabės žemėlapis, kuriuo naudojantis bus lengviau vaikščioti po muziejų ir rasti norimas ekspozicijas.

Pasak muziejaus dizainerės Rasos Gricienės, informacija  pateikiama teisingai, aiškiai ir suprantamai.

"Nusprendėme įrengti informacinių ženklų sistemą, kuri padėtų lankytojams lengviau orientuotis, leistų nuosekliai apžiūrėti skirtingų laikotarpių eksponatus. Projektas parengtas bendradarbiaujant su įmone "Grafikos dirbtuvės", atsižvelgiant į modernaus muziejaus kūrimo tendencijas ir muziejaus profilį", – teigė dizainerė.

"Norime, kad lankytojai muziejuje jaustųsi gerai. Tikimės, kad darbus pavyks įgyvendinti šiais metais", – sakė muziejaus direktorius Kęstutis Kuršelis.

Speciali vizija

Muziejaus viešųjų ryšių specialistė Dovilė Andrijauskaitė pastebi, kad reikia savo veiklą koncentruoti ne tik į kolekcijų plėtrą, bet ir atsižvelgti į jaunosios kartos poreikius ir technologijų taikymą ekspozicijose, todėl XXI a. muziejai turi būti atviri, inovatyvūs ir unikalūs.

"Vytauto Didžiojo karo muziejus, turintis siekį ne tik pristatyti Lietuvos kariuomenės istoriją, bet ir ugdyti pilietišką bei patriotišką asmenybę, pradėjo įgyvendinti modernaus muziejaus viziją", – teigė mergina.

Pernai Karo muziejus kartu su KTU informatikos fakulteto atstovais sukūrė žaidimą "Kauno tvirtovė virtualioje realybėje". Tai virtualus žaidimas ir turas po Kauno tvirtovės III fortą, kurio užduotis – su kariu kuo greičiau surasti daiktus, kurie iš muziejaus persikėlė į virtualią erdvę.

D.Andrijauskaitės teigimu, toks istorijos ir informacinių technologijų kūrinys, kuriame susipina emocijos ir istorinės žinios, leidžia vizualiai perteikti norimą žinutę, keičia tradicinio muziejaus įvaizdį ir ypač skatina moksleivių įsitraukimą, jų pilietiškumo ugdymą ir kritinį mąstymą. Kitas sukurtas žaidimas leidžia muziejaus lankytojams virtualiai išbandyti taiklumą šaudant į taikinius.

Dar viena Karo muziejaus naujovė – virtuali realybė, nukelianti lankytoją į lėktuvo ar šarvuočio vidų. Tokia virtuali kelionė suteikia galimybę pamatyti karinę techniką, nes realiai tokį reginį išvysti gali ne kiekvienas. Siekiant sudominti jaunosios kartos atstovus, muziejuje taip pat įrengtas interaktyvus ekranas, kuriame per edukacinius žaidimus galima pažinti tarpukario Lietuvos kariuomenės istoriją, nusiųsti užšifruotą laišką draugui ir sužinoti, kokia karinė specialybė yra tinkamiausia kiekvienam lankytojui.

"Karo muziejus pasiruošęs žengti kartu su naujausiomis technologijomis, tokiu būdu kuriant modernios, visoms amžiaus grupėms patrauklios švietimo įstaigos įvaizdį, kurioje pažinimas grindžiamas ne informacijos kiekiu, bet jos pateikimu ir kokybe", – teigė D.Andrijauskaitė.

Savaitgaliais – vaikams

Karo muziejus taip pat pradėjo įgyvendinti naujas veiklas savaitgaliais. Kiekvieną savaitgalį 14–16 val. vyksta užsiėmimai, kurie orientuoti į mažuosius muziejaus lankytojus. Čia vaikai gali piešti, lipdyti kūrybinėse dirbtuvėlėse, žaisti stalo žaidimus, o tuo metu tėvai gali netrukdomi apžiūrėti ekspozicijas ir ramiai pasivaikščioti po sales.

"Vis dėlto dažniausiai suaugusieji mielai prisijungia prie vaikų ir ima patys lipdyti ar konstruoti", – pastebėjo D.Andrijauskaitė.

Žinoma, savaitgalio veiklos ne visada skirtos tik jauniausiems lankytojams: būna organizuojamos ekskursijos, susitikimai su šiuolaikinės kariuomenės atstovais, ginklų pristatymai. Pasak D.Andrijauskaitės, didžiausias lankytojų antplūdis būna šaltuoju metų laiku, kai lauko pramogos nevilioja, o muziejuje šilta, jauku ir linksma.


Šimtmečio proga – muziejaus kelionė po Lietuvą

2018 m. minimas ne tik Lietuvos valstybės, bet ir kariuomenės atkūrimo šimtmetis. Šia proga Karo muziejus pirmą kartą įgyvendina išvažiuojamojo muziejaus projektą "100 kariuomenės pėdsakų". Projekto metu muziejaus atstovai vyks į keturis miestus, iš kurių sulaukta mažiausiai lankytojų: Druskininkus, Biržus, Zarasus ir Jurbarką. Taigi kitų miestų gyventojai, negalintys atvykti į Kauną, taip pat turi galimybę daugiau sužinoti apie Lietuvos kariuomenės istoriją ir sudalyvauti įdomiuose užsiėmimuose.

Šios iniciatyvos metu muziejus pristato paskutinio šimtmečio Lietuvos kariuomenės istoriją, edukacines programas, žaidimus, pritaikytus tiek jaunesniems, tiek brandaus amžiaus žmonėms, galimybę paliesti originalius šaunamuosius ginklus ir kt.

Pirmoji projekto stotelė – Druskininkai, čia karo muziejaus atstovai savo ekspoziciją pristatė kovo 20 d. Renginys vyko Druskininkų savivaldybės viešojoje bibliotekoje, muziejaus atstovų teigimu, tai buvo labai sėkminga projekto pradžia. Renginio dalyviai žaidė įvairius karinius žaidimus, pamatė partizanų stovyklavietę.

Kita muziejaus stotelė – Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešoji biblioteka. Čia karo muziejus projektą pristatys balandžio 27 d. Zarasuose muziejus lankysis rugsėjo 26 d., o Jurbarke – spalio 10 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių