Nūdienos skauduliai – filme apie pabėgėlius

Kino juostoje iškloti dviejų amerikiečių išgyvenimai sirų pabėgėlių stovykloje kauniečius kvietė diskutuoti visuomenės ne itin mėgstama tema – apie pabėgėlius.

Seansas moksleiviams

Vytauto Didžiojo universiteto studentai šiuo metu atostogauja, tačiau trečiadienio vidudienį pro centrinių rūmų duris vidun plūdo būriai žmonių: atsargiais žingsniais laiptus į antrąjį aukštą skaičiavo garbaus amžiaus miestiečiai, linksėdami galva mokytojų nurodymus nuolankiai vykdė jų auklėtiniai.

"Pasikabiname paltus ir kylame viršun", – akimis išsirikiavusius mokinius skaičiavo Kauno Vinco Kudirkos progimnazijos chemikė. Įkandin jai, vienas paskui kitą į didžiąją salę suskubo keliolika septintokų, kurie paskutiniąsias pamokas tądien išmainė į filmo "Salam, kaimyne" pristatymą. Sulaukę Vilniaus ir Klaipėdos žiūrovų vertinimų, kino juostos kūrėjai buvo pasiruošę atremti ir Kauno publikos nuomonę. Vakarop į filmo peržiūrą kvietė nuo darbų išsilaisvinusius vyresnės kartos miestiečius, o vidudienį – moksleivius.

"Vaikai jauni, todėl dar nėra labai motyvuoti. Vargu ar labai supranta filmo esmę. Nepaisant to, viliuosi, kad grįžę atgal į mokyklą su istorijos mokytoja turės apie ką pakalbėti", – susodinusi auklėtinius bendrai nuotraukai iš kišenės mobilųjį telefoną traukė V.Kudirkos progimnazijos pedagogė.

Kiek tolėliau nuo viso būrio įsitaisiusi merginų porelė patvirtino jos spėliones. Pasiteiravus, ar žino, ką režisieriai Chrisas Temple'as ir Zachas Ingrasci norėjo pasakyti 2015 m. kurtu filmu, viena jų nedrąsiai atsakė "taip", o kita tik gūžtelėjo pečiais.

"Manau, po peržiūros viskas bus aiškiau", – kukliai šyptelėjo trylikametė.

Klaidino pavadinimas

Išsimėtę nedideliais būreliais salėje filmo pradžios laukė ne tik moksleiviai. Įbedę akis į ekrane nuolat besikeičiančias nuotraukas, likusias minutes skaičiavo ir garbaus amžiaus miestiečiai.

"Mobiliuoju telefonu nuolat gaunu žinutes apie įvairiausius renginius. Perskaičiusi apie nemokamą filmo peržiūrą ilgai negalvojau", – kaunietė Staselė alkūne kumštelėjo šalia sėdinčiai bičiulei, kurią taip pat įkalbėjo eiti kartu. Tiesa, perskaičiusi filmo pavadinimą garbaus amžiaus dama ekrane vylėsi išvysti žydų istoriją, todėl žinia, kad kino juostoje bus rodomi Sirijos pabėgėlių stovykloje gyvenusių amerikiečių išgyvenimai, jai buvo kiek netikėta.

"Tikrai? Vadinasi, žiūrėsime filmą apie pabėgėlius, – paklausta, ar gali pasisakyti šiomis dienomis ypač opia tema, garbaus amžiaus pašnekovė nerinko žodžių. – Man gaila visų pabėgėlių, bet kartu pikta, kad atvykę čia jie nori nieko neveikti ir už tai dar gauti pinigus."

Likus vos kelioms minutėms iki peržiūros pradžios, uždususi laiptais pakilo ir Mykolo Romerio universiteto studentė Eglė. Sagstydama striukę ir ieškodama vietos arčiau scenos mergina tikino filmo aprašymą skaičiusi dar prieš kelias dienas, todėl į pristatymą atėjo tikslingai.

"Domiuosi tuo, kas vyksta pasaulyje, o pabėgėlių klausimas man taip pat aktualus", – tikino teisės specialybės trečiakursė.

Paremta asmenine patirtimi

Susirinkusiesiems užpildžius maždaug ketvirtadalį salės vietų, su mikrofonais rankose pasirodė ir patys filmo kūrėjai. Už jų nugarų tebesimainant sustabdytoms filmavimo akimirkoms, amerikiečiai trumpai pristatė savo istoriją, kurią sutalpino į 75 min. ekrane.

"Klajodami po Sirijos pabėgėlių stovyklą mes gyvenome jų gyvenimą: kartu su sirais lipdėme pastatus, trypčiojome eilėse prie karšto maisto davinio, lošėme kortų partijas", – anglakalbiai vyrai tikino, kad asmeninė patirtis juos privertė pakeisti požiūrį į daugumą dalykų, taip pat ir pasaulinio masto pabėgėlių krizę. Nereikalaudami to paties iš žiūrovų, Ch.Temple'as ir Z.Ingrasci vylėsi, kad 2015 m. sukurta kino juosta bent jau skatins diskusiją migracijos ir prieglobsčio tema.

"Tą akimirką, kai peržengi ribas, pats tampi įsivaizduojamu pabėgėliu", – gęstant šviesoms prasmingų išgyvenimų žiūrovams linkėjo kūrėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

va

va portretas
pažįstamas rudenį dirbo Medininkų rinkiminėje apygardoje, tai jam teko išvežioti rinkiminius biuletenius pas rinkėjus gyvenančius kaimuose, tai pasak jo, 90 procentų žmonių yra visai prasigėrę, degradavę, gyvenantys skurde, badaujantys, nėra ten visai jokių darbų, žemės ūkis tame rajone visai likviduotas, keliose vietrose matė tik kolūkio fermų pamatus ir tuo tarpu kai reikia gelbėti savo gyventojus , dar įvežami visokie musulmonai, kuriems viskas mokesčių rinkėjų sąskaita bus duota ir būtai ir pašalpos, absurdo valstybė Lietuva, bėgti nuo iš čia ir kuo toliau

vaje kaip baisu

vaje kaip baisu  portretas
SMYRDANTI PROPAKANDA !!!

padesim

padesim portretas
kada sukurs filmuka kaip gyvena musu zmones kaime kur nera jokio darbo kaip apsiperka pensininkai gaudami dideles pensija kaip gyvena benamiai prie konteineriu ir jaunos seimos galvojancios begti is cia o ant tu pabegeliu man nusisikt nes europoj jau vyksta streikai del ju o mums gal maza problemu
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių