Iš pagarbos muzikai ir klausytojams

  • Teksto dydis:

Šio savaitgalio Pažaislio muzikos festivalio koncertuose klasikos mėgėjai nenuobodžiaus: skambės darnus fleitos ir vargonų, dviejų kartų Smoriginų šeimos atstovų duetai, naujomis spalvomis nušvis Mykolo Kleopo Oginskio muzika.

Šio savaitgalio Pažaislio muzikos festivalio koncertuose klasikos mėgėjai nenuobodžiaus: skambės darnus fleitos ir vargonų, dviejų kartų Smoriginų šeimos atstovų duetai, naujomis spalvomis nušvis Mykolo Kleopo Oginskio muzika.

Fleitos ir vargonų duetas

Jau rytoj Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje savo meistriškumą demonstruos svečiai iš Šveicarijos: fleitininkė Verena Steffen ir vargonininkas Olivier Eisenmannas. Jų parengtoje programoje skambės didžiojo baroko epochos genijaus sūnaus Carlo Philippo Emanuelio Bacho, XIX a. danų kompozitoriaus Nielso Wilhelmo Gade'es, jo amžininko iš Kopenhagos Johano Peterio Emiliuso Hartmanno, vokiečių romantiko Josefo Gabrielio Rheinbergerio, XX a. pradžios prancūzų kūrėjo Josepho Ermendo Bonnalio, jo amžininko iš Vokietijos Sigfrido Karg-Elerto bei šių laikų Kanados kompozitoriaus Deniso Bédardo kūriniai fleitai ir vargonams. Tai vienas iš nemokamų Pažaislio muzikos festivalio koncertų.

V.Steffen po sėkmingų studijų Liucernos konservatorijoje tęsė savo profesionalų išsilavinimą Ciuriche ir Vintertūre. Atlikėja yra koncertavusi daugelyje Europos šalių, jos muzikavimo klausėsi JAV, Australijos, Naujosios Zelandijos, Meksikoje ir Islandijos melomanai. Fleitininkės repertuaras įvairiaspalvis: nuo baroko ir klasicizmo epochų iki XX a. muzikos.

O.Eisenmannas gimė Ciuriche, studijavo fortepijoną Liucernos konservatorijoje, mokėsi groti vargonais Šveicarijos sakralinės muzikos akademijoje. Greta muzikos studijų, atlikėjas įgijo filosofijos daktaro laipsnį Ciuricho universitete. Muzikas yra surengęs rečitalius beveik visose Europos šalyse, dalyvavęs daugelyje prestižinių vargonų muzikos festivalių. Jo koncertų įrašus transliuoja įvairių šalių radijo ir televizijos programos.

Tėvas ir sūnus

Penktadienį Kauno valstybinėje filharmonijoje Pažaislio muzikos festivalio klausytojai turės puikią progą įsitikinti, ar teisinga patarlė, kad obuolys nuo obels netoli rieda. Šią progą netikėtumų pasiilgusiems muzikos mylėtojams suteiks tėvas ir sūnus: du Kostai, du Smoriginai. Vyresnysis – puikiai visiems pažįstamas dramos ir kino aktorius, dainuojamosios poezijos atlikėjas, o jaunesnysis – įspūdinga operos solisto karjera garsiausiuose pasaulio operos teatruose galintis pasigirti dainininkas.

Padedami talentingo pianisto ir improvizatoriaus Povilo Jaramino, abu Smoriginų šeimos atstovai drauge muzikuos, pokštaus, galbūt netgi išbandys neįprastus amplua. Klausytojus vakaro atlikėjai žada įtraukti į įvairiaspalvės muzikos sūkurį, varijuojantį tarp operos, dainuojamosios poezijos ir džiazo.

M.K.Oginskiui atminti

Sekmadienį Botanikos sode M.K.Oginskio 250-osioms gimimo metinėms paminėti skirtą programą "Hommage a Ogiński" klausytojams pristatys Lietuvos kamerinis orkestras (meno vadovas Sergejus Krylovas) ir jungtinės muzikantų pajėgos: saksofonininkas Petras Vyšniauskas, fleitininkas Valentinas Gelgotas, klarnetininkas Vytautas Giedraitis ir obojaus virtuozas Vidas Lubauskas.

Kartu su Lietuvos kompozitorių sąjunga parengtoje programoje klausytojai išgirs naujai ir netikėtai Lietuvos kompozitorių perrašytas M.K.Oginskio kūrinių partitūras, apipintas nuostabiausiomis Wolfgango Amadeus Mozarto, Antonio Vivaldi, Franzo Schuberto ir Astoro Piazzollos melodijomis. Įžvalgomis apie dabartinius ir M.K.Oginskio laikus dalysis išradingasis kompozitorius Giedrius Kuprevičius, o spalvingam atlikėjų būriui vadovaus tvirtas legendinio dirigento Juozo Domarko mostas.

"Lietuvos kamerinis orkestras savo skambesiu, interpretavimo tradicijomis yra lyg aukščiausios kokybės muzikos instrumentas. Manau, tai vienas savo žanro lyderių", – taip apie kolektyvą atsiliepia smuikininkas S.Krylovas, prieš septynerius metus pakviestas eiti šio kolektyvo meno vadovo pareigas.

Platus tarptautinis S.Krylovo akiratis ir ryšiai, puikus muzikinis išsilavinimas bei sukaupta sceninė patirtis, interpretatoriaus talentas jo vadovaujamą orkestrą tarsi pakėlė į naują profesinį lygį. Kritikai greitai pastebėjo gyvą kolektyvo ir jo vadovo muzikinę partnerystę: "darniai sąmoksliškas bendradarbiavimas su orkestru", "absoliuti smuikininko – dirigento ir orkestro dermė", "aristokratiškai žavus tarpusavio flirtas neperžengiant familiarumo ribų, tačiau visiškai pasitikint vieni kitais". Ambicingi orkestro meno vadovo užmojai skatina orkestro narius telkti jėgas naujiems kūrybiniams iššūkiams, tad Pažaislio muzikos festivalio klausytojai turėtų nepraleisti progos tapti dar vieno išskirtinio šio kolektyvo projekto sėkmės liudininkais.


Kas? Sakralinės mzuikos vakaras

Kur? Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje

Kada? Liepos 30 d. 18 val.

 

Kas? Koncertas "TARP OPEROS, POEZIJOS IR DŽIAZO".

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.

Kada? Liepos 31 d. 18 val.

 

Kas? Koncertas "HOMMAGE A OGIŃSKI".

Kur? Botanikos sode.

Kada? Rugpjūčio 2 d. 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių