„Parko galerijoje“ – charizmatiško kūrėjo tapyba su meilės ženklu

Besiilgintiems meilės, romantiškų ir aistringų fantazijų verta šiuo metu užeiti į "Parko galeriją", kurioje eksponuojama Artūro Šlipavičiaus (Šlipo) tapybos paroda "Kelionė".

Charizmatiškas menininkas

A.Šlipavičius (Šlipas – taip jis prisistato pats, taip jį vadina bičiuliai ir jo meno gerbėjai) yra vienas iš tų kūrėjų, kuris nelabai telpa į kokius nors standartinius rėmus. Pirmiausia jis – ypač charizmatiškas, kūrybingas žmogus, puikus dailininkas ir ne prastesnis muzikantas: daugelis gana gerai žino jo suburtą avangardinės muzikos grupę "Ir visa tai, kas yra gražu yra gražu", kurios pavadinimas galėtų būti ir jo tapybos moto, nes jo paveikslai – gražūs, puošnūs, spinduliuojantys romantiškas, aistringas svajas. Beje, tokiu keliu einant, labai lengva perspausti, kai dekoratyvumas ima viršų, nustelbdamas paveikslų sluoksnius ir juose išsakytas mintis.

Šiuo atveju taip nenutinka ir, regis, aišku dėl ko: Šlipas nemeluoja, nesislapsto, nekuria dirbtinai kokio nors įvaizdžio, nesistengia įtikti ar patikti, jis yra toks, koks yra, – su ugnimi, su aistra išsisakantis tiek muzikoje, tiek tapyboje, tiek apskritai gyvenime. Užtenka jo ko nors paklausti ir nebeteks suabejoti nė vienu jo gestu, kurį jis, tarkim, palieka dažais ant drobės. Bet net ir čia jis savotiškai neišsitenka: paima medžio pliauską ar kokią OSB plokštę ir ant jos tapo. Ką? Meilę.

Esu aktyvus ir nepasotinamas, esu žmogus menininkas, kuris žino tiksliai, ką daro ir kur eina.

Net jei "Parko galerijoje" eksponuojama paroda pavadinta "Kelionė", ji vien apie meilę. Kita vertus, ko verta kelionė (šiuokart ji kaip gyvenimo metafora), jeigu ji – meilės nepalytėta.

"Lethe" ir "Meilė"

Dviejose galerijos salėse eksponuojami dailininko darbai yra savotiška Šlipo kūrybos retrospektyva, kuri toli gražu neapima didžiumos darbštaus menininko darbų (tai tiesiog neįmanoma, vien garsusis kryžiaus formos paveikslas "Žalgiris In Memoria" yra 6,5 m aukščio), tačiau atskleidžia svarbiausius jo etapus: smaragdinį ciklą "Lethe" ir meilės persmelktus, aukso geltonumo atspalvių bei ypatingos auros, techniškai meistriškos lesūros paveikslus.

Cikle "Lethe" dailininkas sukūrė mistinį Letos miestą, kuriame tarsi prarasto laiko beieškantys susitinka gyvieji ir mirusieji, o "Meilėje" Šlipas kuria tapybinę giesmę šiandien, čia ir dabar mylintiems vyrui ir moteriai.

Senovės graikų mituose Leta – požemio karalystėje (Hade) tekanti upė, iš kurios atsigėrusios vėlės užmiršta prieš tai buvusį žemiškąjį gyvenimą. Visai gali būti, kad A.Šlipavičiaus sukurtame Letos mieste įvyksta kaip tik atvirkščiai – jame atsimenama, kas žemiškajame gyvenime buvo užmiršta, neišsipildę, ko greičiausiai buvo išsižadėta. Svajos, fantazijos, amžina meilė čia įgauna galingą kūrybinį potencialą, gyvybę, išsipildymo pažadą. Dailininkas savo darbais tarsi teigia, kad tai, ko nėra ir negali būti, dar nereiškia, jog nėra ir būti gali. Jis tai įrodo sukurdamas vizualų (santykinai realų) to, kas gali būti, paveikslą "Lethe – Olimpo dievai" diptiku, Adomo ir Ievos pokalbiu ("Lethe-Adam-Eva"), bet pirmiausia darbu "Lethe-gimimas" , kuriame besilaukiančios nuogos moters formos atspindi besiformuojančius, vėjo jau kryptingai supustomus Letos miesto pirmuosius kauburius ir kauburėlius, būsimas pilis ir bažnyčias.

Pripažintas pasaulyje

Šlipo darbai yra paplitę po visą pasaulį, jie nuolat keliauja po pasaulinio garso meno parodas: 2013 m. – pasaulinė meno paroda Ukrainoje, 2014 m. – "New York ARTEXPO 2014" JAV, "Internacional Symposium art Penza 2014", Rusija, 2015 m. – "Palermo–Florence biennale 2015" Italijoje, pastarojoje Palermo bienalės metu garsaus Italijos meno žurnalo "Effetto Arte" A.Šlipavičius buvo nominuotas "The Genius of the Art 2015" ir tais pačiais metais Paryžiuje, garsiajame Luvre, pasaulinėje meno parodoje atstovavo minėtam italų meno žurnalui "Effetto Arte".

Dailininkas yra gavęs Leonardo da Vinci, Mikelangelo, Sandro Botticelli premijas, o šiuo metu yra pakviestas dalyvauti į daugiau nei dešimtį tarptautinių pasaulinio garso parodų.

"Esu laimingas ir drąsus, – atvirai, nesislapstydamas kalba Šlipas. – Subtilus ir aštrus. Esu aktyvus ir nepasotinamas, esu žmogus – menininkas, kuris žino tiksliai, ką daro ir kur eina. Šiuo metu mano gyvenime vyksta ir jau įvyko daug super gerų dalykų."

Ką tik praūžė Šlipo organizuotas tapybos ir muzikos projektas HARUSPICIJA. Šešiems dailininko paveikslams buvo sukurtos muzikinės improvizacijos. Scenoje buvo demonstruojami 400x100cm dydžio paveikslai. "Jeigu viskas bus gerai, šį projektą rodysiu Paryžiuje, Luvre, didžiulės parodos atidarymo metu", – savo užmojais pasidalija menininkas.

Ir į šią parodą – o Kaune personalinę parodą jis surengė pirmą kartą – ne vienas darbas atkeliavo tiesiai iš užsienio ("Meilės" ciklo pradžią žymintis legendinis paveikslas "Laiškai iš praeities" bei "Šokis – Jūratė ir Kastytis"). Iš Berlyno atskriejo solidus 2017 m. katalogas "THE BESTS ARTISTS Contemporary and Modern Art 2017" , kuriame šalia garsių pasaulio dailininkų darbų puikuojasi ir Šlipo kūrinys "Meilė" (tapyba ant medžio).

Taigi dailininkui, muzikantui Šlipui, kuriančiam tapybos ir muzikos parodas (minėtas "Lethe" ciklas taip pat turi savo muziką) visada buvo svarbi menų sintezė (sukurtas ne vienas plačiai nuskambėjęs projektas su Vytautu Labučiu, Vladimiru Čekasinu), kuri kūrybingam žmogui neleidžia įstrigti, praplečia raiškos galimybes, būdus išsisakyti. Ir to būtinai reikia Šlipui, kuris, jei atimtume iš jo aliejinius dažus, akvarelę, muzikos instrumentus (na, tokia klaiki siaubo fantazija prie Letos upės kranto), tikrai rastų ir kaip, ir su kuo, ir svarbiausia žinotų, kam, kodėl visa tai daro. Pirmiausia – savo moteriai, žmonai Arai. Iš meilės. Ir dar – dėl meilės apskritai.

Kas: Šlipo tapybos paroda "Kelionė".

Kur: "Parko galerijoje" (M.Valančiaus g. 5).

Kada: veikia iki gruodžio 11 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zinovas

Zinovas portretas
Na tikrai nesuprantu tokiu terlioniu kaip meno...Menas yra Da Vinci,Rembranto stiliaus...cia pradinuko keverzones!

tai yra talento menas

tai yra talento menas portretas
Yra tikras menas ir yra teplionės. Šis talentingas dailininkas kuria tikrą meną.

puiki tapyba

puiki tapyba portretas
Jis gal kokio Obcarsko mokytojas? tapyba jo puiki .
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių