Pažaislio muzikos festivalio koncertuose – pietietiškos melodijos

  • Teksto dydis:

Pažaislio muzikos festivalis rūpinasi, kad permainingi Lietuvos orai neišsklaidytų melomanų vasariškos nuotaikos. Dviejuose savaitgalio koncertuose liesis pietietiškos melodijos.

Pietietiškų melodijų popietė

Šeštadienį Pažaislio muzikos festivalio klausytojai ir vėl galės sutikti tris žavias atlikėjas, susibūrusias į ansamblį "RAMuzika", jau daug metų rengiantį bendras programas. Ispanišku ir itališku koloritu alsuojančią vokalinės ir instrumentinės muzikos programą "La mia canzone", kurioje skambės Niccolo Paganini, Enrique Granados, Francisco Tarrega, Antonio Vivaldi, Francesco Paolo Tosti, Arcangelo Corelli bei Agustino Lara kūriniai, publikai dovanos dainininkė Aistė Širvinskaitė (sopranas), smuikininkė Miglė Dikšaitienė ir pianistė Rūta Blaškytė, o atlikėjų gretas papildys talentingas gitaristas Simonas Bušma.

A.Širvinskaitė – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė, garsių Lietuvos vokalo pedagogų Reginos Maciūtės, Irenos Milkevičiūtės ir Virgilijaus Noreikos auklėtinė. Atlikėja dažnai koncertuoja su kameriniu ansambliu "Musica Humana", rengia solines programas, atlieka oratorijų solo partijas, kuria vaidmenis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

M.Dikšaitienė – iš Kauno kilusi atlikėja, smuiko studijas baigusi Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, šiuo metu daug dėmesio skirianti kameriniam muzikavimui. Smuikininkė groja tarptautiniame kameriniame orkestre "Kremerata Baltica" nuo pat jo veiklos pradžios ir įkvėptais muzikos garsais džiugina muzikos meno gerbėjus visame pasaulyje.

R.Blaškytė – taip pat kaunietė, vis sugrįžtanti į gimtąjį miestą su naujomis koncertinėmis programomis. Kaip solistė ir kamerinės muzikos atlikėja ji dažnai dalyvauja literatūriniuose-  muzikiniuose projektuose, drauge su kitais garsiais Lietuvos menininkais atlikdama programas, skirtas Edvardui Griegui, Hectorui Berliozui, Czeslawui Miloszui ir kt.

S.Bušma – respublikinio Balio Dvariono styginių instrumentų konkurso laureatas, respublikinių gitaristų konkursų prizinių vietų laimėtojas, profesionalius įgūdžius tobulinęs Austrijos gitaros legendos Augustino Wiedemanno, estų profesoriaus Heikio Mätliko ir italų klasikinės gitaros virtuozo Eros Rosellio meistriškumo kursuose.

Patirtis ir jaunystė

Sekmadienio pavakarę Kauno valstybinėje filharmonijoje muzikuos tarptautinis argentiniečių pianisto, Tango Nuevo legendos, ilgamečio Astoro Piazzolla scenos bendražygio Pablo Zieglerio bei latvių violončelininko Ruslano Vilensky duetas. Pažaislio muzikos festivalio klausytojai kviečiami patirti netikėtus fortepijono ir violončelės nuotykius, pasinerti į aistringojo tango muzikos platybes.

P.Ziegleris savo gyvenamąja vieta įvardija du miestus – Buenos Aires ir Niujorką. Šis atlikėjas – šių dienų tango nuevo stiliaus muzikavimo lyderis, ilgus metus dirbęs kartu su A.Piazzolla jo suburtame instrumentiniame kvintete. Šio muziko grojimo stilius pasižymi aštria ritmika ir spindinčia lyrika. Dėl šių požymių P.Zieglerio muzikavimas lengvai atpažįstamas, išskirtinis, kažkuo primenantis Vladimiro Horowitzo ar Billo Evanso grojimo stilistiką.

Kompozitoriaus amplua P.Ziegleris naudoja A.Piazzollos suformuotą kontrapunktinį požiūrį į tango muziką, pridėdamas ten daugiau džiazo elementų, lengvesnės harmonijos, būdingos bosanovos stilistikai ir išplėsdamas improvizacijos sritis. Šios džiazo, improvizacijos bei naujojo tango sąsajos lėmė 2003 m. pasirodžiusio albumo "Bajo Cero" sėkmę – už jį autorius buvo apdovanotas prestižiniu Latin Grammy prizu. Atlikėjas bendradarbiauja su gausybe akademinės muzikos, džiazo, Lotynų Amerikos stilistikos muzikos įžymybių, koncertuodamas su jais viso pasaulio koncertinėse erdvėse.

R.Vilensky yra vienas ryškiausių jaunosios kartos Latvijos violončelininkų, kuris debiutavo su Latvijos nacionaliniu simfoniniu orkestru būdamas vos penkiolikos. Jaunasis muzikas mokėsi Jūrmalos muzikos koledže ir Berlyno Hanns Eisler muzikos akademijoje. Pasaulyje žinomo profesoriaus Davido Geringo mokinys greitai tapo įvairiose pasaulio šalyse laukiamu solistu ir kamerinės muzikos atlikėju, o prieš penkerius metus buvo pakviestas eiti pagrindinio kviestinio violončelių grupės koncertmeisterio pareigas Sankt Peterburgo Marijos teatro simfoniniame orkestre.

Kaip solistas R.Vilensky grojo su įvairių šalių orkestrais, yra koncertavęs žymiausiose koncertų salėse, laimėjęs apdovanojimus įvairiuose konkursuose, pelnęs įvairių tarptautinių organizacijų stipendijas ir apdovanojimus. R.Vilensky groja XVIII a. italų meistrų pagaminta violončele.

 


Kas? Koncertas "La mia canzone".

Kur? Zapyškio paminklinėje Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje.

Kada? Liepos 30 d. 17 val.

 

Kas? Koncertas "Tango nuevo legenda".

Kada? Liepos 31 d. 17 val.

Kur? Kauno valstybinėje filharmonijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių