Prasidėjo festivalis „Kaunas Photo“

Prasidėjo XIV-asis „Kaunas photo“ festivalis, kurio tema – vanduo. Atidarymo renginiai vyks visą savaitgalį, vien šiandien Senamiestyje atidarytos 5 fotografijų parodos. Išskirtinis dėmesys festivalyje skiriamas Lenkijos fotografijai. Organizatoriai į festivalio programą įtraukė eilę reikšmingų kaimyninės šalies fotomenininkų darbų.

Galerijoje „Ars et Mundus“ atidaryta lenkų fotografo Mikolajaus Nowackio personalinė paroda „Oderis“ – vienas pirmųjų festivalio „Kaunas photo“ renginių. Autorius prie šios upės augo ir dabar tebegyvena. Puikiai Oderį pažystančio menininko fotografijose užfiksuotos krovos, navigacijos, potvynių, laisvalaikio akimirkos.

Vanduo, kaip pagrindinė „Kaunas photo“ tema, pasak festivalio organizatorių, pasirinkta neatsitiktinai.

„Ta vandens tema rezonuoja aktualumus, kurie mūsų kasdienybėje tampa vis svarbesni ir svarbesni. Kai mes čia švenčiame atidarymą, mūsų kolegos iš Hiustono rašo žinutes, kad mes sveiki, mes gyvi, mes gelbėjamės, taip kad ši tema kaip Kaunui – miestui prie upių – ir mums, kaip pasaulio piliečiams, įgauna vis didesnę svarbą“, – sakė  „Kaunas photo“ direktorius Mindaugas Kavaliauskas.

Mikolajus Nowackis – ne vienintelis lenkų fotomenininkas, pristatomas festivalyje. Rugsėjo viduryje „Post“ galerijoje bus atidaryta ypač gausi, kolektyvinė 7 kaimyninės šalies fotografų paroda „Lenkijos vandenys“.

Interpretacijų vandens temomis pateikia ir kitų šalių menininkai. Tarp jų – užfiksuoti netikėti, itin jautrūs autorių asmeniniai išgyvenimai. Pavyzdžiui, Kauno fotografijos galerijoje bus rodomi japonų fotografės Majumi Suzuki, kurios tėvai dingo be žinios per šalį nusiaubusį cunamį, darbai.

„Jos darbas yra apie asmeninę šeimos tragediją, kai tėveliai, kurie valdė ilgą šeimos tradiciją turėjusią fotostudiją, abu žuvo arba dingo be žinios, tačiau fotografė rado šeimos daiktus, nuotraukas, fotoaparatus, kuriais ji ir fotografavo tęsdama tą prisiminimų ciklą“, – pasakojo M. Kavaliauskas.

„Kaunas photo“ parodos pristatomos ne tik galerijose. Pavyzdžiui, Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Jaunimo meno ir muzikos skyriuje rodomi vieno ryškiausių lietuvių fotografo – Romualdo Požerskio – darbai „Karšta vasara“.

„Ir šiandien, ir rytoj, ir poryt bus įvairių renginių. Paskui mes kraustomės į Nidą kelioms dienoms visa komanda, kur bus portfolio peržiūros, o paskui grįžtame ir turime dar 3 atidarymus kitą savaitę. Turėsime turus su gidais, tada kiekvieną penktadienį turėsime projekcijų naktis. Tai, kas mums netilpo į festivalį fiziškai, tai rodysime kaip projekcijas vakarais“, – sakė „Kaunas photo“ asistentė kuratorė Kotryna Ula Kiliulytė.

XIV-ojo fotomeno festivalio „Kaunas photo“ atidarymo renginiai Kaune vyks rugsėjo pirmosiomis dienomis ir tęsis iki spalio pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių